President

COP26

President Aragonès: "El Govern aprovarà aquest mes de novembre la creació del programa de l'energètica pública"

query_builder   8 novembre 2021 14:40

event_note Nota de premsa

President Aragonès: "El Govern aprovarà aquest mes de novembre la creació del programa de l'energètica pública"

 

  • El programa haurà de definir en un termini de sis mesos els fonaments de la futura energètica pública, clau per desenvolupar un model energètic propi descentralitzat, distribuït, de km0 i absolutament democràtic
  • Per accelerar el procés de transició energètica, el Departament d’Acció Climàtica també obrirà una línia d’ajuts de 115 milions d’euros per incentivar l’autoconsum, l’emmagatzematge d’energia i les renovables tèrmiques destinada a ciutadans, empreses, tercer sector i administracions
COP26{"name":"2021/11/08/14/39/3761154a-c586-4161-8688-ef5fda07dec1.JPG","author":"Rubén Moreno","type":"0","location":"0","weight":"3652"}

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha anunciat avui des de Glasgow, on participa en la cimera del Clima COP26, que “aquest mes de novembre el Govern aprovarà el programa per a la creació de la companyia energètica pública a Catalunya”. Aquesta iniciativa, ha explicat Aragonès, suposarà disposar de la dotació de personal necessària “per posar en marxa, al llarg dels propers mesos, aquesta companyia energètica pública, que ha de permetre que des del sector públic participem de la producció i generació d’energia”. “Cal distribuir la generació d’energia i des del Govern de Catalunya assumim la part de compromís que ens toca en aquest sentit”, ha subratllat el president.

Pere Aragonès, que es troba a la COP26 acompanyat de la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, ha assegurat que en aquesta aposta per l’energia neta i les energies renovables “una peça fonamental és acostar el que són els centres de producció cap al consum”.  Per això, ha anunciat també que s’obrirà en les pròximes setmanes “una línia de suport de 115 milions d’euros per a la generació de l’autoconsum”, tant pel que fa a l’àmbit industrial, com residencial, tercer sector i administracions.

L’energètica pública, element clau del nou model energètic propi

En aquesta línia, la consellera Jordà, per la seva banda, ha assegurat que “volem que aquesta energètica produeixi i gestioni energia i que la produeixi en aquells espais de proximitat on no tenen interès els grans promotors energètics: edificis públics, infraestructures, carreteres, embassaments, canals i tots aquells espais que no serien objecte d’una empresa que només busca la rendibilitat econòmica”. La consellera d’Acció Climàtica ha defensat que “alhora volem que aquesta energètica participi en la propietat de noves plantes de generació renovable, ajudi i participi en el desenvolupament de comunitats energètiques ciutadanes i entri en la gestió pública de les centrals hidroelèctriques de les quals en caduquin les concessions”.

El programa es crearà en forma d’oficina tècnica, que presentarà en un termini de sis mesos des de la seva creació els estudis previs necessaris per articular l’energètica pública. 


115 milions d’euros d’ajuts per a l’autoconsum i l’emmagatzematge d’energia

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, a través de l’Institut Català d’Energia (ICAEN), també obrirà en les pròximes setmanes una línia d’ajuts de 115 milions d’euros per incentivar l’autoconsum i l’emmagatzematge d’energia i les energies renovables tèrmiques en el sector residencial. La consellera ha explicat que “la convocatòria, dotada amb recursos dels fons europeus Next Generation, pretén accelerar la transició energètica a Catalunya”.

Aquesta línia té com a objectiu impulsar la instal·lació d’equips d’energia eòlica i fotovoltaica per a l’autoconsum en tots els àmbits, de sistemes d’emmagatzematge d’energia elèctrica que donin suport a equips d’autoconsum, i també d’energies renovables tèrmiques –solar tèrmica, geotèrmia, aerotèrmia i biomassa- en l’àmbit residencial. Se’n podran beneficiar empreses, ciutadans, administracions públiques, entitats del tercer sector i comunitats energètiques, i les instal·lacions podran ser tant connectades a la xarxa com aïllades. El termini de sol·licitud finalitzarà el desembre de 2023 o quan s’exhaureixin els fons disponibles.

El total dels ajuts ascendeix a 115 milions, que es divideixen en 6 programes per tal de garantir que se’n beneficiïn tots els sectors i de diversificar les actuacions.

 

61 milions d’euros destinats a empreses

La convocatòria destina 22,15 milions d’euros a la pràctica de l’autoconsum en el sector serveis. D’aquests, 18,46 milions tindran com a finalitat subvencionar instal·lacions d’autoconsum a partir d’energia eòlica o fotovoltaica, i 3,69 milions s’orientaran a subvencionar equips d’emmagatzematge que hi estiguin vinculats.

Per al sector industrial i agropecuari, la convocatòria preveu 30,30 milions d’euros, dels quals 25,54 milions serviran per a incentivar la instal·lació d’equips d’autoconsum a partir d’energia eòlica o fotovoltaica, i 4,76 milions a subvencionar sistemes d’emmagatzematge que hi estiguin vinculats.

També s’han consignat 8,82 milions d’euros per a subvencionar equips d’emmagatzemament per a aquelles instal·lacions ja existents en qualsevol d’aquests sectors d’activitat econòmica.

Per a aquests tres programes, l’ajut oscil·larà entre el 15% i el 65% del cost del projecte, en funció de la tecnologia a implantar i del volum de l’empresa sol·licitant. La línia inclou ajuts addicionals per a l’eliminació d’amiant en cobertes i la instal·lació en marquesines, i per als municipis de menys de 5.000 habitants els ajuts s’incrementen en un 5%.

 

34 milions d’euros per a l’autoconsum residencial, administracions i tercer sector

La línia també destina 34,12 milions d’euros a incentivar l’autoconsum en el sector residencial, les administracions públiques i en el tercer sector. D’aquesta partida, 31,74 milions es destinen a instal·lacions d’autoconsum mitjançant energia solar i fotovoltaica, i 2,38 milions a sistemes d’emmagatzematge vinculats a aquestes instal·lacions. En els mateixos àmbits, es destinaran 790.000 euros a finançar equips d’emmagatzematge d’electricitat vinculats a equips d’autoproducció renovable ja existents.

Per a aquests programes, s’estableixen imports fixos unitaris vinculats a la potència instal·lada, i que van des dels 300 € per cada kWp fins als 4.550 € per cada kWp, segons la tecnologia que s’apliqui i el tipus de beneficiari. La línia inclou ajuts addicionals per a l’eliminació d’amiant en cobertes i la instal·lació en marquesines, i per als municipis de menys de 5.000 habitants l’import dels ajuts s’incrementa amb un import fix per kW en funció de la potència i la tecnologia instal·lada. Es poden acollir a aquesta línia les actuacions que s’hagin iniciat a partir de l’1 de juliol de 2021.

Finalment, es destinaran 15,87 milions d’euros a instal·lar sistemes de generació d’energia tèrmica que permetin autoproduir-se l’energia necessària per a la climatització i l’aigua calenta sanitària. L’import dels ajuts d’aquest programa es calcula segons el tipus de beneficiari, la tecnologia i la potència a instal·lar, i oscil·laran entre els 500 € i els 13.500 euros per kilowatt de potència calorífica instal·lada.


Catalunya, cap a un nou model energètic

Aquesta línia d’ajuts per a l’autoconsum a partir d’energies renovables s’alinea amb el procés de transició cap a un nou model energètic més net, sostenible, just i democràtic que ha iniciat Catalunya. L’objectiu és assolir una societat i una economia descarbonitzades l’any 2050, amb un model energètic basat en energies renovables i on els ciutadans puguin generar i gestionar la seva pròpia energia i participar en la presa de decisions.

L’autoconsum tindrà un paper fonamental en el nou model energètic que promou el Govern. Per això, recentment s’ha modificat la normativa per reduir i simplificar els tràmits administratius per a aquest tipus d’instal·lacions. D’acord amb l’Observatori de l’Autoconsum a Catalunya, que elabora l’ICAEN, l’autoconsum ja és una realitat a Catalunya:  fins a 30 de juny de l’any 2021, a Catalunya hi havia 13.296 instal·lacions d’autoconsum fotovoltaic en servei  -de les quals més de 5.000 s’han instal·lat aquest mateix any- amb una potència total instal·lada de 122,53 MW.

La pràctica de l’autoconsum a partir de les energies renovables és beneficiosa tant per a l’usuari, ja que redueix els seus costos energètics de manera directa en un entorn de preus elevats, com pel conjunt del sistema, ja que acosta la generació al punt de consum i redueix la dependència energètica de l’exterior. A més, contribueix a apoderar el ciutadà en el sector energètic, ja que no només pot generar l’energia que consumeix, sinó també gestionar-la de la manera més eficient a través de l’autoconsum compartit o de la venda dels excedents a la xarxa.

 

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia