Cultura

Cabosanroque

L'exposició "Dimonis", de cabonsanroque, comença la seva itinerància a l'Església de la Pietat de Vic

query_builder   9 novembre 2021 12:02

event_note Nota de premsa

L'exposició "Dimonis", de cabonsanroque, comença la seva itinerància a l'Església de la Pietat de Vic

 • La mostra s’endinsa en les sessions d’exorcismes practicades per Jacint Verdaguer a finals del s. XIX a Barcelona, que el poeta va recollir en quatre quaderns
 • L’exposició forma part del programa d’exposicions itinerants 2021-2022 d’arts visuals impulsat pel Departament de Cultura
 • Juntament amb “Signes i escriptura”, de la Fundació Suñol, i “L’altre ubic”, produïda pel Festival Panoràmic, s’exposarà a diversos centres arreu del territori
Cabosanroque

L’exposició itinerant “Dimonis. Ex-orcismes i in-orcismes de Verdaguer”, de cabosanroque, comença demà la seva  itinerància a l’Església de la Pietat de Vic, un antic espai de culte, ara dessacralitzat.  La mostra gira al voltant de les anotacions preses per mossèn Cinto durant les sessions d’exorcisme que va practicar a Barcelona a les acaballes del segle XIX.

La instal·lació sonora i visual és una creació del duet artístic cabosanroque, format per Laia Torrents i Roger Aixut, que han coproduït juntament amb el Festival Temporada Alta, el Grec Festival, el Centre Cultural La Filature Scène-National de Mulhouse, la Fundació Lluís Coromina i la Fundació Jacint Verdaguer. Es podrà veure a Vic fins al 9 de gener del 2022.  La mostra va ser inaugurada a Barcelona el 15 de maig al centre Santa Mònica, on va estar exposada fins al 13 de juny.

El projecte d’art sonor de cabosanroque se serveix dels quaderns de Jacint Verdaguer escrits entre els anys 1890 i el 1892 mentre participava en sessions d’exorcismes en un pis de Barcelona, per reflexionar sobre el fenomen de la possessió i les seves implicacions socials, estètiques, antropològiques, biològiques i fins i tot teatrals. Els pensaments de Verdaguer sorprenen per la seva profunda actualitat que, amb la situació provocada per la pandèmia, ressonen encara amb més contundència.

Jacint Verdaguer (1845-1902) el poeta romàntic per antonomàsia de la literatura catalana, autor d’obres cabdals com Canigó i L’Atlàntida, decideix, en el punt més àlgid de la seva trajectòria, arriscar una vida d’èxit i privilegis, per dedicar-se als més desvalguts de la societat. Ho fa a la Barcelona de finisecular del XIX, en un moment de gran crisi social, també a Europa i arreu. Corrents com l’espiritisme, l’anarquisme, el comunisme, el darwinisme, Nietzsche i Freud irrompen en una societat plena de desigualtats i que busca respostes: el món sencer bull, i l’església catòlica es veu qüestionada per molts fronts.

És en aquest moment quan el poeta comença a participar en sessions d’exorcismes, que compila en quatre quaderns. El conjunt d’aquests textos no té forma acabada de llibre ni tampoc títol. De fet, els quaderns no es van publicar fins al 2002, cent anys després de la mort del poeta. El 2014 Edicions Verdaguer recupera les notes de Verdaguer al llibre “DIMONIS Apunts de Jacint Verdaguer a la Casa d’Oració” en una nova edició comentada pel també poeta Enric Casasses.

Aquests apunts, sota la revisió, interpretació i mirada de l’escriptor català contemporani esdevenen la llavor d’aquest projecte expositiu de cabosanroque: DIMONIS. La proposta de cabosanroque és acostar-se al Verdaguer més desconegut i allunyat de l’èxit literari, i rellegir-lo contextualitzat i des de la contemporaneïtat, fent-ne una interpretació lliure a partir d’un nou terreny entre el què és sonor i el què és visual.

Dimonis continuarà la seva itinerància a partir del març a L’Espai d’art Can Manyé d’Alella i posteriorment al Museu de Granollers, al Centre d’Art de Tarragona i al Museu d’Art de Cerdanyola.

Enguany se celebra el XI Col·loqui Internacional Verdaguer, un congrés de caràcter biennal dedicat als estudis contemporanis de Verdaguer. Tindrà lloc de l'11 al 13 de novembre 2021 a Barcelona, Vic i Folgueroles. La temàtica és d’aquest any és 'Les apropiacions i presències de Verdaguer' i per tant, entre altres, la creació en diverses disciplines a partir de l'obra del poeta.


Programa d’exposicions itinerants d’arts visuals 2021-2022

 “L'altre ubic”

 • Espai Moritz. Cornellà. Del 16 de setembre fins al 28 d’octubre de 2021
 • Centre d’Art de Tarragona. 5 de novembre fins al 9 de gener de 2022
 • Muxart. Espai d’art i creació. Martorell. Del 27 gener a l'1 de maig de 2022
 • Centre Cultural El Casino. Manresa. Del 13 de maig al 10 juliol de 2022
 • Can Manyé. espai d’art i creació. Alella. Gener- març de 2023
 • Museu de Granollers. 19 d’octubre- 16 de novembre de 2023

“Dimonis”

 • Església de la Pietat de Vic. Del 10 de novembre de 2021 fins al 9 de gener de 2022
 • Can Manyé. espai d’art i creació. Alella. 4 març- 1 de maig 2022 
 • Museu de Granollers. Del 2 de juny fins a l'11 de setembre de 2022
 • Centre d’Art de Tarragona. Del 23 setembre fins al 30 d’octubre de 2022
 • Museu d’Art de Cerdanyola. Principis de novembre- finals desembre de 2022

 “Signes i escriptura”

 • Centre d’Art Contemporani. La Sala. Vilanova i la Geltrú. 11 març- 15 maig 2022
 • Fundació Palau. 28 maig- 18 setembre 2022
 • Sala Trinitaris de Vilafranca del Penedès. Finals setembre- novembre 2022
 • La Granja Espai cultural. Santa Perpètua de Mogoda. 20 gener- finals març 2023
 • Muxart. Espai d’art i creació. 21 abril -25 juny 2023


Més informació:

Programa d’exposicions itinerants d’arts visuals

2  

Imatges

Detall de la instal·lació

Detall de la instal·lació 2321

Detall de la instal·lació 2

Detall de la instal·lació 2 2188