Territori

Simulació d'un dels plafons informatius del nou itinerari

El jaciment de petjades de dinosaure de Fumanya tindrà un itinerari exterior

query_builder   10 novembre 2021 11:31

event_note Nota de premsa

El jaciment de petjades de dinosaure de Fumanya tindrà un itinerari exterior

  • La Comissió territorial d’urbanisme ha aprovat el projecte per crear un itinerari que facilitarà la visita del jaciment, el més important d’Europa en petjades fossilitzades
  • S’aprofitaran camins existents de l’antiga explotació minera i s’habilitaran punts d’interpretació d’aquesta ruta del Cretaci
  • Llum verda també a una nova zona d’equipaments públics al municipi de Lladurs (Solsonès), al voltant de l’actual pista poliesportiva
Simulació d'un dels panells informatius a l'itinerari del jaciment de Fumanya.
Simulació d'un dels panells informatius a l'itinerari del jaciment de Fumanya.

La Comissió territorial d’urbanisme de la Catalunya Central, presidida pel director general d’Ordenació del Territori i Urbanisme, Agustí Serra, ha aprovat avui el projecte per crear un itinerari exterior al jaciment paleontològic de Fumanya, al municipi de Fígols (Berguedà). Amb unes 2.000 petjades de dinosaures conservades en una paret de roca de75 metres d’alt i 500 metres de llarg, és el jaciment més important d’Europa en aquest àmbit i un dels més rellevants del món.

L’antiga explotació minera de carbó a cel obert va deixar al descobert aquest ric llegat del Cretaci, que ha permès la construcció del Centre d’Interpretació Dinosaures de Fumanya, gestionat pel Museu de les Mines de Cercs.
Un altre dels plafons informatius del futur itinerari.

El projecte d’habilitació de l’itinerari per a vianants, impulsat pel Consell Comarcal del Berguedà, preveu les intervencions mínimes necessàries per fer visible el jaciment i incorporar la interpretació dels seus trets fonamentals. Així, es proposa reutilitzar els camins existents, emprats pels camions de l’antiga explotació minera, i evitar l’impacte que provocaria el moviment de terres per a l’obertura de noves vies. Els camins es condicionaran per al trànsit de vianants i per a vehicles de manteniment, amb paviment natural. Allà on no existeixi camí, s’habilitaran passeres i plataformes elevades. On sigui estrictament necessari, els camins es delimitaran amb baranes baixes laterals, per evitar que els visitants s’apropin excessivament a les petjades.

Al llarg del camí, en punts estratègics, es disposaran punts d’interpretació amb l’explicació dels principals valors del jaciment, de vidre transparent, per minimitzar l’impacte paisatgístic. El projecte també preveu la col·locació de 10 bancs de diferent tipus al llarg de l’itinerari.

Nou pol d’equipaments a Lladurs

D’altra banda, la Comissió ha emès un informe favorable al Pla especial per al desenvolupament d’un nou pol d’equipaments a Lladurs (Solsonès), al voltant de l’actual pista poliesportiva, per donar sortida a les necessitats del municipi.

L’àmbit d’actuació, de 8.480 m2, se situa al sud-est del terme municipal. L’Ajuntament proposa definir una franja edificable al sud de l’àmbit, al costat de la pista poliesportiva, mantenint tota la resta com a espai lliure.

En aquesta nova franja es construirà un edifici de vestidors, amb espais diferenciats per a l’àrbitre i els equips, i amb una planta superior que farà de mirador sobre la pista. Això permetrà substituir els actuals vestidors, obsolets, que s’ubiquen a l’edifici de l’ajuntament-escola i ampliar l’escola.

 

Simulació d'un dels nous edificis.
Simulació d'un dels nous edificis.

També es construirà un edifici d’instal·lacions per a una caldera i una sitja d’emmagatzematge d’estella de biomassa. L’objectiu és substituir l’actual caldera de gasoil per un sistema més eficient energèticament i més respectuós amb el medi ambient.

3  

Imatges

Imatge 1

Imatge 1 74

Imatge 2

Imatge 2 111

Imatge 3

Imatge 3 24

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 682