President

Pla de Salut

President Aragonès: "El Pla de Salut serà la clau de volta per garantir una atenció integral, justa i de qualitat als ciutadans i ciutadanes de Catalunya"

query_builder   10 novembre 2021 11:45

event_note Nota de premsa

President Aragonès: "El Pla de Salut serà la clau de volta per garantir una atenció integral, justa i de qualitat als ciutadans i ciutadanes de Catalunya"

  • El cap de l’Executiu i el conseller de Salut han presentat aquest matí l’orientació del Pla de salut 2021-2025, que s’articula sobre quatre estratègies amb la finalitat d’assolir la transformació i l’enfortiment del sistema de salut
  • Aragonès destaca que la salut és una “prioritat absoluta” del Govern i per això “un de cada tres euros nous del pressupost pel 2022 es destinen al Departament de Salut”
El president durant la seva intervenció. Autor: Rubén Moreno
El president durant la seva intervenció. Autor: Rubén Moreno

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, acompanyat del conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha encapçalat aquest matí la presentació de l’orientació del Pla de Salut 2021-2025. Un pla que el cap de l’Executiu ha assegurat que “serà la clau de volta per garantir una atenció integral, justa i de qualitat als ciutadans i ciutadanes de Catalunya”.

“La salut és la nostra prioritat com a Govern”, ha destacat el president, i per això en els pressupostos pel 2022 “el Departament de Salut és el que rebrà més recursos”. Amb els efectes de la Covid-19 s’ha evidenciat que, tot i que “el sistema de salut va estar a l’alçada”, també “requereix de més recursos, tant a nivell pressupostari, com a nivell de recursos humans”. ”Per això 1 de cada 3 euros nous del pressupost del 2022 es destinen al Departament de Salut, en concret el 29% dels nous recursos disponibles respecte el darrer pressupost aprovat”, ha remarcat Aragonès. Una xifra que es tradueix en 1.456 milions d’euros més per aquest departament.

Però perquè el Pla es pugui complir, el cap de l’Executiu ha assenyalat que “és absolutament imperiós, que la disponibilitat de recursos financers i pressupostaris per les polítiques de salut tinguin continuïtat, previsibilitat i permetin acompanyar en la planificació”. I per aquest motiu ha reclamat la necessitat de consolidar els fons Covid extraordinaris del 2020 i el 2021 per a l’any 2022: “És absolutament imprescindible que el govern de l’estat doti aquest fons Covid extraordinari pel 2022, que consolidi i ens permeti ser el primer pas del reforçament pressupostari definitiu de les polítiques de salut”. “Tenim full de ruta i cal assegurar tots els recursos, i batallarem perquè sigui així”, ha reblat.

Per la seva banda, el conseller de Salut ha destacat que aquest nou Pla de Salut ha de ser decisiu per avançar en la transformació del sistema sanitari, amb una visió més àmplia, que incorpori noves formes de treballar i que afronti decididament per abordar les desigualtats en salut. “Volem una població sana, on les persones puguin gaudir, individualment i col·lectivament, de benestar físic i emocional amb tot el seu potencial, des d’una visió integradora de la salut, tenint en compte els seus determinants socials”, ha resumit el titular de Salut abans d’enumerar els 4 principis ètics que orienten el Pla: el respecte per les persones, la justícia social i l’equitat, la cura de les persones i l’entorn i l’eficiència i la sostenibilitat.

Argimon també ha ressaltat les característiques d’aquest Pla respecte els plans anteriors: “És més estratègic, perquè actuarà com a brúixola, alinea els diferents actors i es compromet amb les estratègies globals”.

La presentació, que ha tingut lloc al Palau de la Generalitat, ha comptat també amb la participació del director regional de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) per a Europa, Hans Kluge.

 

Pla de Salut 2021-2025

El nou Pla de salut 2021-2025, que serà presentat al Govern de Catalunya per a ser aprovat properament, s’ha elaborat partint de tres elements, l’informe Retrospectiva de trenta anys de planificació sanitària a Catalunya: El motor de transformació del sistema de Salut de l’OMS; el Pla de Govern de la Generalitat i la situació provocada, a tots nivells, per la pandèmia de la COVID-19. És per això, que el nou document recupera una visió més estratègica i es compromet amb el marc estratègic dels objectius per al desenvolupament sostenible (ODS) de l’ONU, objectius alineats amb el Pla nacional per a l’Agenda 2030 i Programa Horitzó Europa 2021-2027.

Té com a base un concepte de salut més ampli, que va més enllà de l’absència de malaltia i que és el resultat de la relació entre les persones i l’entorn físic i social. Per això, també, compta amb uns principis ètics que el caracteritzen, com ara el respecte per les persones, la justícia social i equitat, la cura de les persones i l’entorn, i l’eficiència i sostenibilitat

Es tracta d’un document estratègic que pretén actuar com la brúixola del sistema de salut establint els objectius necessaris per a la seva millora. L’elaboració del Pla ha estat participada pels professionals sanitaris, diferents agents socials i interdepartamentals, que han aportat diversitat, han permès marcar les línies mestres i alinear i donar coherència a totes les intervencions per a la salut. El Pla s’ha confeccionat com una eina de treball en la que es proposen reptes transversals a superar relacionats amb diferents problemes de salut o malalties.

Per dur a terme aquest nou plantejament, el document s’articula sobre quatre grans estratègies sorgides de les prioritats detectades tant en la salut poblacional com en el mateix sistema de salut. Les quatre estratègies, dins les quals es desenvoluparan diversos eixos d’actuació, se centren en la igualtat d’oportunitats en salut al llarg de la vida, els entorns saludables, la integració de l’atenció a la salut i les palanques de canvi transversals i transformadors.

 

Igualtat d’oportunitats en salut al llarg de la vida

Aquesta estratègia fa èmfasi en la promoció del benestar emocional i físic de les persones i en la prevenció dels problemes de salut que poden generar desigualtats d’oportunitat per al desenvolupament personal saludable, sigui per raons de sexe o gènere, condicions socioeconòmiques, nivell d’estudis, territori o edat. El seu objectiu és reduir les desigualtats en salut, introduir la perspectiva de gènere i potenciar la promoció de la salut de les persones en totes les etapes de la seva vida, especialment en col·lectius en situació de vulnerabilitat.

I es defineixin objectius i accions en els àmbits de la salut afectiva, sexual i reproductiva, l’alimentació i activitat física saludables, la salut emocional, l’envelliment actiu, les addicions i les violències.

 

Entorns saludables

L’estratègia conté mesures per superar les desigualtats, l’assoliment dels objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides i inclou les àrees de salut pública en protecció de la salut, salut ambiental i alimentària, control de la contaminació i el desplegament de la vigilància epidemiològica. Les accions que integra van des de l’abordatge dels riscos ambientals com a instrument per protegir la salut de les persones, passant pel reforç de les estructures i estratègies de salut pública i les accions per fer front a la residència la antibiòtics  que permetin una millor capacitat de resposta davant malalties transmissibles i també les epidèmies, fins al foment de l’ús correcte dels antibiòtics.

 

Integració de l’atenció a la salut

L’objectiu general d’aquesta Estratègia és garantir l’atenció integrada a la salut de les persones, les famílies i les comunitats, fomentant la seva qualitat de vida i autonomia personal des de la visió “Quadruple Aim” que abasta conceptualment 4 grans objectius: la millora de l’experiència del pacient en l’atenció prestada, la millora la salut de la població en general, la millora de l’eficiència, la millora de l’experiència del professional.

L’estratègia inclou els objectius i les accions per a la transformació del model d’atenció a les persones, reforçant l’orientació salutogènica del sistema sanitari i  prioritzant els àmbits de l’atenció primària de salut i comunitària, els serveis de salut pública, l’atenció a la salut mental i les addiccions, l’atenció sociosanitària i l’atenció hospitalària i l’atenció integrada social i sanitària.

 

Palanques de canvi transversals i transformadores

Aquesta estratègia inclou els instruments i mecanismes necessaris per materialitzar les tres estratègies anteriors per tal d’aconseguir la recuperació del sistema sanitari i la seva transformació. En aquest sentit, els eixos que facilitaran el treball passen per la col·laboració amb altres departaments, amb els governs locals, amb el sector privat i amb la societat civil. La participació ciutadana, la dels professionals, el reforçament dels sistemes digitals, la recerca i la innovació són le principals palanques de canvi que han de tenir un paper principal en la transformació fonamental per al progrés del sistema de salut

 

4  

Imatges

Fotografia 1

Fotografia 1 1605

Fotografia 2

Fotografia 2 1697

Fotografia 3

Fotografia 3 1212

Fotografia 4

Fotografia 4 752

1  

Fitxers adjunts

Orientació del Pla de Salut 2021-2025

Orientació del Pla de Salut 2021-2025
PDF | 1730