Interior

miniatura

Conseller Elena: "Els Agents Rurals sou una eina essencial per garantir el dret a gaudir del territori"

query_builder   10 novembre 2021 12:48

event_note Nota de premsa

Conseller Elena: "Els Agents Rurals sou una eina essencial per garantir el dret a gaudir del territori"

  • En l’acte de commemoració del 35è aniversari de la creació del cos d’Agents Rurals, Elena ha explicat que el pressupost pel 2022 preveu un 18% més de recursos per reforçar el cos
  • S’han entregat 236 reconeixements als agents amb més de 25 i 35 anys de servei. S’han previst diverses activitats durant un any, entre les quals un llibre infantil i una exposició de la història del cos
Foto

El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha presidit avui l’acte d’obertura de la commemoració del 35è aniversari de la creació del Cos d’Agents Rurals, una celebració que ha tingut lloc aquest matí al Reial Monestir de Santes Creus i que dona el tret de sortida a un any d’activitats i iniciatives.

Elena ha expressat que “sou un orgull pel nostre país, perquè sou una eina essencial per garantir el dret de la ciutadania de gaudir del territori i la nostra biodiversitat”.

El conseller d’Interior ha posat en valor també que “el pressupost pel 2022 preveu un 18% més de recursos per als Agents Rurals per fer millor la feina” i ha anunciat “una promoció de 100 nous agents així com el desplegament de les categories professionals del cos i una millora dels recursos materials”. 

Pel que fa a la presència de dones al cos, el conseller ha assegurat que “encara tenim molta feina per fer. Només un 14% dels agents rurals són dones, i hem de seguir treballant per la paritat per justícia però també per eficàcia”.

Per la seva banda, en un vídeo enregistrat, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha assegurat que els Agents Rurals son un “exemple de compromís amb el territori”. El president també ha destacat la tasca que fa la policia mediambiental i ha afegit: “El compromís de Govern és donar-vos les eines, incrementar el nombre de recursos materials però també de recursos humans del cos. El nostre compromís amb vosaltres és el retorn en forma de reconeixement de tota l’excel·lent tasca que heu fet al llarg d’aquests 35 anys”.

El Director General dels Agents Rurals, Marc Costa, ha assegurat que “avui els protagonistes sou vosaltres, agents amb una vocació de servei envejable i un compromís amb la natura encomiable. Sou un cos excepcional i cal una aposta ferma”, ha destacat.

Per últim, l’inspector en cap del Cos, Josep Antoni Mur, ha assegurat que “ha estat un honor i un privilegi participar activament en el procés de construcció d’un cos polivalent i alhora altament especialitzat que és un referent a nivell europeu”.

236 reconeixements a agents del cos

La Direcció General d’Agents Rurals ha entregat un reconeixement als agents amb més anys de servei al cos. En concret, s’han entregat 137 plaques commemoratives als agents rurals i treballadors/es de la Direcció General en actiu amb 25 anys de servei o més, així com a 23 agents que s’han jubilat recentment. També s’ha reconegut la tasca de 76 agents de la primera promoció dels Agents Rurals i que, per tant, estan treballant al cos des de la seva creació fa 35 anys.

Els guardons han estat entregats pels membres de la taula presidencial de l’acte, formada pel conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena; el secretari general d’Interior, Oriol Amorós; la delegada del Govern a Tarragona, Teresa Pallarès; el director general dels Agents Rurals, Marc Costa; l’inspector en cap del cos, Antoni Mur; la presidenta de la comissió d’Agricultura al Parlament, Meritxell Serret; el president de la comissió d’Interior al Parlament, Chakir el Homrani; la cap de servei d’Agents Rurals, Montse Alcaraz; i la cap de l’Àrea Regional de l’Alt Pirineu del cos, Anna Servent.

L’acte institucional també ha comptat, entre altres, amb representants de Mossos d’Esquadra, Bombers de la Generalitat, Guardia Civil i la resta de cossos operatius i serveis d’emergències que treballen a Catalunya, així com dels departaments d’Interior i d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural. En representació del territori, també hi han estat presents l’alcalde d’Aiguamúrcia, localitat que ha acollit l’acte, Òscar Sendra, el president del Consell Comarcal de l’Alt Camp, Mateu Montserrat, el vicepresident de la Diputació de Tarragona, Josep Forasté, així com altres batlles de la comarca, representants de les ADF i altres entitats del país.

Actes durant un any

L’acte celebrat avui al Reial Monestir de Santes Creus dona el tret de sortida a un any d’activitats i iniciatives que el Cos d’Agents Rurals i el Departament d’Interior duran a terme per celebrar l’efemèride. L’Editorial Mediterrània publicarà a principis de 2022 el llibre infantil “Petita Història dels Agents Rurals”, il·lustrat per Pilarín Bayés, i que forma part de la col·lecció de contes “Petites Històries”, que compta amb més de 300 títols. L’any de commemoració es clourà amb una exposició que es podrà visitar entre setembre i novembre del 2022 al Centre d’Exposicions Palau Robert de Barcelona, on es mostrarà la tasca que han fet els agents rurals en la protecció del medi natural al llarg de la seva història i l’evolució del cos.

Orígens dels Agents Rurals

El Cos d’Agents Rurals va ser creat per la Llei 9/1986, de 10 de novembre, de Cossos de Funcionaris de la Generalitat de Catalunya, amb la voluntat de configurar una estructura administrativa que permetés assolir el repte que planteja als poders públics la necessitat de garantir una adequada protecció de la natura.

La seva creació va ser conseqüència en part dels grans incendis devastadors que va patir Catalunya aquell any i es va tirar endavant amb l’objectiu de configurar una policia mediambiental que vetllés pel patrimoni natural, però també per les persones que hi viuen i que en gaudeixen.

Durant 35 anys els agents rurals han vetllat per la protecció del medi ambient i la conservació del nostre entorn perquè tothom en pugui gaudir. Actualment, el cos operatiu té prop de 500 efectius que treballen a tot Catalunya, excepte a la Vall d’Aran, que té les competències transferides. Compta amb 240 vehicles, 5 embarcacions, 5 caiacs, 1 helicòpter i 15 drons. Té quatre grups de suport que desenvolupen tasques específiques (Grup de Suport de Muntanya, Grup de Suport Aeri, Grup de Suport Marí, Grup de Suport de Fauna i Flora) i tres grups especials (Grup Especial de Col·laboració amb la Justícia, Grup Especial de Verins i Antifurtivisme i Grup Especial Caní). L’any passat els agents rurals va realitzar un total de 116.260 actuacions per a la protecció del medi natural.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia