Direcció General de Comunicació

Consellera Vilagrà

Vilagrà: "Necessitem pressupostos per tirar endavant projectes essencials com el pla pilot de la Renda Bàsica Universal"

query_builder   10 novembre 2021 14:48

event_note Nota de premsa

Vilagrà: "Necessitem pressupostos per tirar endavant projectes essencials com el pla pilot de la Renda Bàsica Universal"

  • La consellera de la Presidència destaca que els pressupostos són “transformadors” en la línia dels “acords de governabilitat”
  • També anuncia la celebració d’un congrés sobre esport i dona, que serà el punt de partida del pla estratègic per fomentar l’esport femení
Consellera Vilagrà

La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà Pons, ha comparegut aquest matí al Parlament per desgranar el projecte de pressupostos del Departament i ha remarcat que els comptes del nou Executiu són “transformadors en la línia dels acords de governabilitat que vam subscriure al començament d’aquesta legislatura” i també “plantegen mesures per impulsar les quatre transformacions que ja ha posat en marxa el govern: democràtica, social, ambiental i feminista”. En aquest sentit, ha remarcat que “suposen un canvi de rumb del país i un gir a l’esquerra” amb projectes com la universalització del P2, la millora en inversió en habitatge o el Pla Pilot per Implementar la Renda Bàsica Universal.

Aquest últim depèn directament del Departament de la Presidència i la consellera Vilagrà l’ha marcat com “una de les principals mesures del govern”. Segons ha explicat la consellera, la renda, a diferència de les prestacions conegudes, podria ser una “eina potent” per tal que totes les persones tinguin les necessitats bàsiques cobertes: “Consisteix en una prestació monetària, individual, universal i incondicional, que pretén juntament amb altres polítiques socials acabar amb les actuals formes de pobresa i exclusió”, ha emfatitzat. En aquests comptes s’ha inclòs una partida de 4 milions d’euros per muntar l’esquelet de l’oficina que ha de pilotar la renda i iniciar el pla pilot abans de l’1 de desembre del 2022 “sempre que s’aprovi el pressupost”.

Esports i món local

En total, el pressupost de Presidència serà de 701 milions d’euros, amb un increment de 86 milions respecte als anteriors comptes. Dos dels pilars del Departament són esports i àmbit del món local. En el primer cas, la partida és de 70,7 milions d’euros amb l’objectiu de “situar l’activitat física i l’esport en la centralitat política, social i econòmica”. Un dels punts més destacats se centrarà en l’esport femení “per tal de corregir les desigualtats actuals en el sector esportiu” i és per aquest motiu que s’elaborarà un pla estratègic per fomentar-lo: “Sempre hem dit que estem davant de la legislatura de l’esport femení i per aquest motiu celebrarem un congrés sobre dona i esport, que serà el punt de partida d’aquest pla”.

Vilagrà també ha subratllat que es consolidarà el centre d’INEFC-Pirineus com a referent dels ensenyaments en el medi natural i que ha iniciat la seva activitat en el curs 2021-22: “Tenim una aposta pel territori, per fomentar la formació de qualitat universitària arreu del país”, ha reblat la consellera. Finalment, ha recordat que s’està treballant per realitzar el procés consultiu sobre la possible candidatura dels Jocs Olímpics d’Hivern Pirineus-Barcelona.

Pel que fa a la Secretaria de Governs Locals i Relacions amb l’Aran, la titular de la Presidència ha apuntat que la partida serà de 227,6 milions i ha deixat clar que “som un govern que volem treballar amb el món local des de la lleialtat i complicitat”. Vilagrà també ha exigit que l’Estat espanyol sigui més “valent” i s’impliqui en l’abordatge del finançament dels ens locals. Un dels apartats més destacats, com cada any, és el PUOSC, que tindrà un pressupost de 50 milions i també les relacions amb l’Aran, tant des d’un punt de vista d’augment de transferències com de protecció de la llengua aranesa.

Mitjans de Comunicació i Funció Pública

Pel que a la Secretaria de Mitjans de Comunicació, la consellera Vilagrà ha xifrat el pressupost en 269,6 milions i ha instat els grups parlamentaris a posar-se d’acord perquè es renovin els òrgans de direcció de la CCMA, que estan caducats: “Sabem que tenim deures a curt, mitjà i llarg termini, però volem treballar amb un nou consell de govern que abordi els canvis tecnològics, estructurals i de futur que convenen”, ha dit la consellera, que ha afegit que una altra de les prioritats del seu departament és la defensa de la llengua catalana en la futura llei de l’audiovisual. A més, ha fet èmfasi en l’increment percentual de l’ACN per tal de “consolidar-la”.

En el cas de Funció Pública, Vilagrà ha explicat que hi haurà un incrementat retributiu del 2% per al 2022 per a tots els treballadors i treballadores públiques i un increment de proves selectives i estabilització del personal. La consellera ha defensat l’impuls que es donarà amb aquests pressupostos a l’Escola d’Administració Pública i l’Agència Pública de Formació i Qualificació Professionals.

1  

Imatges

Foto de la presentació

Foto de la presentació 1172

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia