• El vent més intens afectarà especialment la zona del litoral del Garraf al Maresme, sobretot al matí
  • Protecció Civil manté l’alerta del pla PROCICAT per fort onatge dijous a la mateixa zona del litoral central
  • El Pla INUNCAT està en Prealerta per acumulació de pluja demà a l’Alt Empordà i el Ripollés
  • Retireu de façanes i balcons els elements que puguin quedar inestables i caure pel vent

Protecció Civil de la Generalitat ha activat la fase d’Alerta el Pla Especial d’Emergències per risc de vent a Catalunya VENTCAT per la previsió del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) de fortes ratxes de vent sobretot en al matí al litoral central.

L’SMC preveu que el vent superi els a 72 km/h a la zona del litoral compresa entre el Garraf fins al Maresme. En menor grau de probabilitat podrà bufar vent intens a les comarques de la Selva, Osona, Moianès, Bages, Vallès, Penedès i Anoia. Es preveu que l’episodi s’allargui fins divendres al migdia i que vagi perdent intensitat amb el pas de les hores.

Davant d’aquesta previsió, caldrà extremar la prudència en la mobilitat i en les activitats a l’aire lliure, ja sigui en zones urbanes pel risc de caiguda de branques, arbres o altres elements estructurals, com també a les zones rurals. Cal evitar aquestes zones arbrades, incloses les d'àmbit urbà, mentre bufi el vent fort a les zones afectades. Es recomana que les activitats previstes a l’exterior es realitzin només si es pot garantir la seva seguretat, comprovant que no hi ha risc de caiguda d’objectes que puguin produir danys. Cal tenir especial cura amb els elements mòbils tipus carpes o similars i amb la proximitat d’arbrat, bastides i murs de tancament susceptibles de ser inestables.

A nivell preventiu i en àmbits urbans, cal retirar de façanes i balcons els elements que puguin quedar inestables i caure pel vent. Especialment, cal vigilar les decoracions nadalenques i, si no es pot garantir la seva subjecció, és millor retirar-les. Tampoc és segur protegir-se darrera de murs o cartells publicitaris si no són estables.

Cal extremar les precaucions en la mobilitat a les zones on el vent bufi fort i seguir els consells del Servei Català de Trànsit:

Reduir la velocitat, corregint les desviacions per mantenir la trajectòria del vehicle.

  • En el cas d'avançar vehicles de grans dimensions, vigilar especialment amb la distància de separació lateral.
  • Fixar-se en la trajectòria del vent a través dels arbres i arbustos de la calçada.
  • Subjectar el volant de manera segura i forta.

Alerta PROCICAT per onatge

Protecció Civil de la Generalitat manté l’alerta del Pla PROCICAT per fort onatge, que afectarà demà dijous al matí a la mateixa zona litoral.

Protecció Civil de la Generalitat recomana tenir molta cura a les zones portuàries, espigons i en les activitats que es realitzin prop de la costa. Cal respectar els tancaments dels accessos al litoral que es realitzin amb caràcter preventiu per seguretat. Encara que no hi hagi indicis de perillositat, sigueu prudents. Eviteu anar a fer fotografies o mirar com trenquen les onades i no us poseu en perill ni a vosaltres ni a qui us estigui acompanyant.

Prealerta INUNCAT per acumulació de pluja

D’altra banda, Protecció Civil de la Generalitat manté el Pla especial d'emergències per inundacions a Catalunya INUNCAT en situació de Prealerta.

L’SMC preveu que es pugui produir una acumulació de pluja superior a 100 l/m2 en 24h a les comarques del Ripollès i l'Alt Empordà demà dijous fins al vespre.

Consulteu els consells de Protecció Civil de la Generalitat davant les ventades interior.gencat.cat/ventades els aiguats a interior.gencat.cat/inundacions i el fort onatge a interior.gencat.cat/onatge

Es recomana prestar atenció a l’evolució meteorològica i seguir els consells i les possibles incidències a través del twitter @emergenciescat.