Territori

El vicepresident Puigneró, avui, a la COP26

La Generalitat i Microsoft impulsen la col·laboració en l'aplicació de tecnologies cloud innovadores per a la millora de la sostenibilitat ambiental

query_builder   11 novembre 2021 12:55

event_note Nota de premsa

La Generalitat i Microsoft impulsen la col·laboració en l'aplicació de tecnologies cloud innovadores per a la millora de la sostenibilitat ambiental

  • La col·laboració, que s’ha presentat en el marc de la COP26, preveu l’aplicació de tecnologies cloud i de treball híbrid per a la reducció de les emissions de carboni
  • Un estudi ha demostrat que la implantació de models de treball híbrid en un centre de la Generalitat durant la pandèmia ha permès l’eliminació de 220,5 tones d’emissions de carboni equivalents (CO2e) en el darrer any, el que representa una reducció d’emissions del 24%
  • Ambdós ens ampliaran la seva col·laboració actual en l’àrea de l’I+D+i, específicament en el desenvolupament de projectes d’aplicació de tecnologies d’Intel·ligència Artificial per a la millora del medi ambient
El vicepresident Puigneró, avui, a la COP26

La Generalitat de Catalunya i Microsoft col·laboraran en l’aplicació de tecnologies cloud innovadores que impulsin la reducció d’emissions de carboni i millorin la sostenibilitat de l’administració pública catalana, segons han presentat avui, durant la Conferència de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (COP26), el vicepresident i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró; la presidenta de Microsoft Western Europe, Cindy Rose, i el president de Microsoft Espanya, Alberto Granados.

Així, la Generalitat i Microsoft seguiran treballant conjuntament per aprofitar les inversions realitzades per Microsoft en tecnologies cloud ambientalment eficients com Azure, en àrees com ara la computació distribuïda, la intel·ligència artificial, les aplicacions empresarials intel·ligents i la ciberseguretat. La Generalitat emprarà Microsoft Cloud for Sustainability i Emissions Impact Dashborad, desenvolupats per Microsoft per fer un seguiment de la reducció de les seves emissions d’abast 1, 2 i 3, i també oferirà la plataforma a ciutadans i empreses perquè puguin comprendre la seva petjada de carboni i rebre recomanacions, millors pràctiques i plans d’acció específics per reduir les seves emissions.

A més, la Generalitat ampliarà el seu treball actual amb Microsoft per aplicar solucions d’edificis intel·ligents (Smart Buildings) per millorar l’eficiència energètica en les seves instal·lacions, començant amb un projecte per habilitar un bessó digital de l’edifici del Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI), que ajudi a identificar oportunitats per a la reducció d’emissions de carboni.

Treball híbrid per millorar la sostenibilitat ambiental

Com a part de la col·laboració, la Generalitat i Microsoft aprofundiran en el desenvolupament de models de treball híbrids i en el desplegament de plataformes per a treballadors basades en Microsoft 365, Teams i Microsoft Viva, amb el doble objectiu de facilitar escenaris de treball remot que millorin la conciliació i de reduir la necessitat de desplaçaments als centres de treball, amb l’estalvi energètic i la reducció de les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle que això suposa. Ambdues entitats impulsaran la digitalització de processos claus centrats en el ciutadà per millorar l’eficiència i la qualitat de l’administració pública catalana i reduir el seu impacte ambiental.

Un recent estudi ha demostrat que la posada en pràctica de models de treball híbrid per a 320 treballadors del CTTI durant la pandèmia ha contribuït a l’eliminació de 220,5 tones d’emissions de carboni equivalent el darrer any, una disminució del 24%, principalment gràcies a la minimització dels desplaçaments i del consum energètic. L’estalvi d’emissions equival al carboni que absorbeix anualment un bosc de 53,8 hectàrees o a eliminar de la circulació més de 47.000 vehicles durant un dia.

Pel vicepresident i conseller de Polítiques Digitals i Territori “el teletreball descarbonitza, és una mesura senzilla i un molt bon antídot contra el canvi climàtic. Reduïm desplaçaments, reduïm carbonització, reduïm petjada ecològica i augmentem benestar”. Puigneró creu que “la Generalitat ha estat capdavantera en la implantació del teletreball, però ara no podem fer passes enrere”. Si aquesta modalitat fos àmpliament adoptada en les empreses i institucions públiques del país, de manera generalitzada, “estaríem davant una política efectiva de descarbonització de la mobilitat i aconseguiríem avançar-nos en anys en els objectius de reducció d’emissions”, ha valorat.

Com a part de la col·laboració estratègica establerta, la Generalitat i Microsoft ampliaran la seva actual col·laboració en l’àrea d’I+D+i, específicament en el desenvolupament de projectes d’aplicació de tecnologies d’Intel·ligència Artificial per a la millora del medi ambient. Així, col·laboraran en l’organització de tallers d’innovació oberta en el marc de la iniciativa AI for Earth de Microsoft, i identificaran projectes innovadors a Catalunya que aportin solucions de sostenibilitat de propera generació i que potencialment puguin obtenir subvencions, finançament, suport i assistència tècnica de Microsoft. Igualment, la Generalitat i Microsoft treballaran per identificar empreses, universitats, centres d’investigació i altres entitats a Catalunya que podrien ser escollides per rebre finançament del Fons d’Innovació Climàtica de Microsoft Corporation.

L’acord entre la Generalitat i Microsoft és pioner a Europa i marca el camí a altres governs en relació a les línies de treball que s’han d’abordar per reduir l’impacte ambiental i impulsar l’estratègia de sostenibilitat de les administracions públiques gràcies a l’aplicació de tecnologies cloud innovadores”, ha assenyalat la presidenta de Microsoft Western Europe, Cindy Rose.

El president de Microsoft Espanya, Alberto Granados, ha afegit que “aquest acord és un pas més en l’aliança estratègica entre Microsoft i la Generalitat en relació a la digitalització i la innovació. Sens dubte, l’aplicació de solucions com Cloud for Sustainability i Azure i l’èmfasi en la implantació de models de treball híbrid basats en Microsoft 365 contribuiran a la reducció de les emissions de carboni, la millora de l’eficiència energètica i l’impuls a la sostenibilitat ambiental de l’administració pública catalana”.

La col·laboració presentada també preveu accions de formació per als professionals de tecnologies de la informació de l’administració catalana en les àrees de cloud, plataformes de treball híbrid i digitalització sostenible, entre d’altres.

2  

Imatges

Fotografia vicepresident a la COP26

Fotografia vicepresident a la COP26 163

Fotografia amb l'equip de Microsoft

Fotografia amb l'equip de Microsoft 596

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 403

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia