• El cap de l’Executiu destaca que els comptes recullen “els grans compromisos de l’acord d’investidura” i per això es mostra convençut que tiraran endavant amb el suport de les forces independentistes
El president durant la seva intervenció. Autor: Rubén Moreno
El president durant la seva intervenció. Autor: Rubén Moreno

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha defensat aquest matí els pressupostos de la Generalitat per l’any 2022 assegurant que són “imprescindibles per a la transformació del país”. “Són els pressupostos de la reconstrucció, però també de la transformació. Uns pressupostos que se situen al costat de la gent, que milloren la vida de la ciutadania i que ens han d’ajudar a projectar de nou el país cap al futur”, ha reblat.

Una “oportunitat única” per encarar el futur del país que el president s’ha mostrat convençut que “els representants del poble de Catalunya no desaprofitarem” i “arribarem a un acord”. En aquest sentit, ha insistit que els pressupostos que el Govern ha presentat “són els pressupostos de l’acord d’investidura” i en ells s’avança “en la majoria d’acords” que van subscriure els grups parlamentaris de Junts, la CUP i Esquerra. “Els grans compromisos hi són. I aquestes forces, amb qui compartim una mateixa voluntat transformadora, independentista i de progrés, cal que donin suport a aquesta eina imprescindible per provocar la sacsejada del país a la qual ens vam comprometre conjuntament”, ha demanat.

Durant la conferència-col·loqui Reindustrialització verda i digital. Claus d’una reactivació econòmica transformadora, que ha pronunciat en el marc del fòrum d’opinió Barcelona Tribuna, Pere Aragonès ha destacat que els comptes tenen “la capacitat de crear riquesa per repartir oportunitats”. “És el pressupost més compromès amb la reactivació de la nostra economia i amb el combat contra les desigualtats, destinant 3 de cada 4 euros a polítiques socials”, ha explicat. I, en aquest sentit, ha defensat que contribuiran directament a “fer més fàcil i justa la vida dels catalans i catalanes”, amb mesures com la gratuïtat de l’educació als dos anys, 750 M€ destinats a fer front a les dificultats d’accés a l’habitatge, l’impuls al pla de xoc per combatre l’atur, l’energètica pública o la prova pilot de la renda bàsica universal. “Sense aquest pressupost la transformació no és possible”, ha conclòs.

Quatre transformacions per reimpulsar el país

El president ha declarat que els pressupostos han de ser l’eina per executar el full de ruta basat en la transformació verda, social i econòmica, feminista i democràtica que ha d’impulsar Catalunya per adaptar-se als reptes presents i futurs. “Tenim reptes importants, però tenim els instruments, el full de ruta i la possibilitat de tenir els recursos a l’abast per poder-ho fer”, ha assegurat Aragonès, que ha demanat “abandonar l’autoflagel·lació i enfortir l’autoestima i la confiança en nosaltres mateixos i en el potencial i el talent del país”.

El president ha insistit que la recuperació del país “no és tornar al model que hi havia abans del març del 2020, sinó una recuperació en clau transformadora”, amb la complicitat de tots i “un paper molt més actiu de les administracions”. “Cal un estat emprenedor que confiï en tots els que arrisquen, que generi un cercle virtuós que tingui com a base de la competitivitat el talent i la innovació, no uns salaris baixos”, ha remarcat.

També ha apostat per la necessitat d’actuar “sobre el conjunt del model productiu”, afavorint una “reindustrializacó en clau verda i digital” que arribi a totes les empreses del país. I ha situat els fons europeus Next Generation com una oportunitat única per a aconseguir aquesta transformació: “Tot euro que no sigui invertit en clau transformadora, serà un euro gastat en va. I que haurem de tornar amb interessos en uns anys, sense haver canviat el model productiu”.

2  

Imatges

Fotografia 1

Fotografia 1 1800

Fotografia 2

Fotografia 2 2554