Agència Catalana de l'Aigua

Embassament de Darnius Boadella.

L'ACA fixa una reserva de 206 hm3 d'aigua dels embassaments per a satisfer les demandes del sistema Ter Llobregat durant els propers sis mesos

query_builder   11 novembre 2021 13:05

event_note Nota de premsa

L'ACA fixa una reserva de 206 hm3 d'aigua dels embassaments per a satisfer les demandes del sistema Ter Llobregat durant els propers sis mesos

  • D’aquest volum, més de 115 hm3 corresponen al riu Llobregat i més de 91 hm3 al Ter

  • Entre els mesos d’octubre de 2021 i març de 2022, les dessalinitzadores catalanes produiran més de 12 hm3, amb l’objectiu d’alentir el descens de reserves embassades

  • Avui també s’ha celebrat la comissió de desembassament del riu la Muga, fixant una reserva d’aigua de 3,8 hm3 per a satisfer les demandes domèstiques
Embassament de Darnius Boadella.
Embassament de Darnius Boadella.

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha celebrat avui la comissió de desembassament del sistema Ter Llobregat, un òrgan de participació i gestió que fixa la reserva d’aigua per als propers sis mesos en aquest àmbit. Entre octubre i març es preveu una reserva d’aigua dels embassaments del sistema de 206 hm3, que es reparteix en 115 hm3 provinents de la conca del riu Llobregat i 91 hm3 de la conca del Ter.

La major part dels volums reservats per als propers sis mesos -prop de 182 hm3- serviran per a garantir les demandes urbanes (102 hm3 del Llobregat i prop de 80 hm3 del Ter), mentre que es destinaran més de 24 hm3 per a satisfer les demandes de reg (11,5 hm3 del Ter i 12,9 hm3 del Llobregat). Aquestes dotacions garanteixen en tot moment el compliment dels cabals ambientals fixats en l’actual pla de gestió per al període 2016-2021.

A la conca del riu Llobregat també es preveu l’extracció de prop de 15 hm3 d’aigua subterrània en els propers sis mesos, tractada a les potabilitzadores d’Abrera, Sant Joan Despí i Besòs, així com per part de l’empresa pública de Terrassa, Taigua.

Producció d’aigua dessalinitzada

Per al període comprès entre octubre i març es preveu que les dessalinitzadores catalanes produeixin més de 12 hm3, amb l’objectiu d’alentir el descens de reserves en els embassaments. El sistema Ter Llobregat està al 67% de la seva capacitat, amb 412 hm3. Amb aquest volum de reserves, les demandes estan garantides per a un període de 10 mesos.  

Demandes domèstiques garantides a la Muga

Avui també s’ha celebrat la comissió de desembassament del riu la Muga, amb l’objectiu de fixar la reserva d’aigua per als propers sis mesos. Cal tenir en compte que aquest embassament, que abasteix a gran part de l’Alt Empordà, està al 38% de la seva capacitat, amb 23 hm3 emmagatzemats. Amb l’actual volum de reserves es garanteixen les demandes domèstiques per a un període de 10 mesos. En cas que no plogui entre la tardor i la primavera i no s’incrementi el volum d’aigua de l’embassament, la campanya de reg per a l’estiu vinent es podria veure’s compromesa.

En la comissió de desembassament s’ha fixat una reserva de 3,8 hm3 per a satisfer les demandes domèstiques per als propers mesos (2 hm3 per Aigües de Figueres i els 1,8 restants per al Consorci d’Aigües Costa Brava Girona).

Pel que fa a les comissions de desembassament de Foix i Riudecanyes, celebrades aquest dimarts, en la de Foix s’ha fixat una reserva d’aigua de 0,4 hm3, per a garantir les demandes de reg. S’ha tingut en compte el compliment dels cabals ambientals (51 litres per segon en els propers sis mesos), així com una maniobra de cabals generadors prevista per al mes de novembre i que preveu un cabal punta de 3,2 m3/s.

En relació amb la comissió de Riudecanyes, s’ha determinat un volum disponible d’1,75 hm3 per a garantir les demandes d’abastament i reg per als propers sis mesos.  

2  

Imatges

Foto 1. Embassament de la Baells.

Foto 1. Embassament de la Baells. 147

Foto 2. Embassament de Darnius Boadella.

Foto 2. Embassament de Darnius Boadella. 145

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 164