La consellera de Drets Socials, Violant Cervera, ha presidit aquest migdia la Comissió Interdepartamental de Polítiques de Joventut, en què ha traslladat als seus membres la importància cabdal de l’elaboració del futur Pla Nacional de Joventut de Catalunya (PNJCat). En paraules de la consellera, “aquest document ha de ser un gran acord de país que fixi l’estratègia i les principals polítiques de joventut pels propers anys. Això implica treballar per establir un marc d’actuació a mig i llarg termini que superi la lògica dels cicles electorals i les legislatures”. Cervera ha remarcat també que cal que el PNJCat sigui “un instrument de consens capaç d’incorporar tots els actors involucrats en el cicle de vida de les polítiques públiques de joventut”.

La consellera intervé en la reunió telemàtica de la comissió

En el decurs de la seva intervenció durant la reunió telemàtica, la consellera ha posat de manifest que des de les administracions “hem de poder donar resposta a la difícil situació que pateixen molts joves catalans després de la pandèmia, amb reptes com els problemes de salut mental, les dificultats d’accés a l’habitatge o la inserció al mercat laboral”. En aquest sentit, ha recordat que “la crisi socioeconòmica vinculada a la Covid ha impactat amb especial severitat en el col·lectiu de joves, que ja venien d’un seguit de mancances estructurals que arrossegaven de feia temps (precarietat laboral, segmentació del mercat laboral, situacions de pobresa, dificultat d’accés a l’habitatge...). Cervera ha assegurat que “la pandèmia ha produït un increment de les desigualtats socials que ha impactat de manera molt diferent segons les característiques i perfils de cada jove (edat, gènere, nivell d’estudis, orígens, territori...). És per això que hem de ser capaços també de modular les respostes que oferim i poder impulsar programes adaptats a la diversitat de realitats juvenils de casa nostra”.

Per acabar, la consellera Cervera ha volgut agrair que, malgrat les dificultats, “durant la pandèmia el jovent ha demostrat que és capaç d’assumir responsabilitats i liderar respostes solidàries”.

La Comissió Interdepartamental de Joventut és l’òrgan de consulta i assessorament del Govern en matèria de polítiques de joventut i està format per representants de tots els departaments de la Generalitat. La consellera de Drets Socials presideix aquest organisme i la vicepresidència recau en el secretari d’Infància, Adolescència i Joventut, Alexis Serra. Entre les funcions que té assignades, aquesta comissió proposa les línies d'actuació en matèria de joventut de l'Administració de la Generalitat de Catalunya i fa el seguiment dels plans d'actuació en polítiques de joventut.