Sala de premsa

event_note Nota de premsa

Llena: "El Decret que regula el pesatge, classificació i marcatge de les canals porcines beneficiarà a tot el sector"

 
El Decret aprovat avui aporta més transparència i claredat entre els agents del sector porcí
 
Catalunya impulsa una base de dades, que permetrà orientar futurs projectes d’investigació porcina
 
Catalunya concentra el 60% dels sacrificis de porcí d’Espanya
 
Es dóna resposta a una reivindicació del sector i es compleix una de les mesures del pla de xoc per al sector agrari, aprovat el passat mes de març
 
El conseller d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural, Joaquim Llena, considera que el Decret que regula el pesatge, classificació i marcatge de les canals porcines és “un pas endavant per al sector, ja que aporta transparència i claredat entre els agents del sector porcí i satisfà una necessitat llargament expressada pel sector productor”. L’impuls d’una base de dades també és “una eina de vital importància per al sector porcí, ja que la informació obtinguda permetrà orientar la producció cap un major coneixement de les demandes del sector i a més permetin promoure millores genètiques útils per a la producció i els escorxadors”.
 
Segons Llena, “amb l’aprovació del Decret, es satisfà una vella reivindicació del sector, es dóna compliment a una de les mesures previstes en el Pla de Xoc per al sector agrari, i es tanca una època de recursos i sentències, que havien paralitzat aquest tema durant massa temps”. Aquest Decret, que fa la transposició d’un reglament europeu, no s’havia pogut impulsar abans perquè s’estava a l’espera d’una resolució judicial.
 
Llena també ha volgut destacar que Catalunya mata el 60% del porc que es sacrifica a tot l’Estat i que per aquest motiu, s’ha promogut a nivell estatal una normativa similar a la que ha aprovat avui el Govern. D’aquesta manera, la feina que fan els escorxadors de tot l’Estat serà equiparable i no hi haurà diferències competitives entre els escorxadors.
 
Les normes que estableix el Decret són d’aplicació a tots els escorxadors de Catalunya que sacrifiquin més de 5.000 porcs per setmana de mitjana anual. Actualment, hi ha 19 escorxadors d’aquests característiques a Catalunya, ja que la resta estan exemptes de l’àmbit d’aplicació del Decret, donat que la seva capacitat de sacrifici és menor. En total, aquests 19 escorxadors sacrifiquen més de 16 milions de porcs a l’any, i la xifra de sacrifici per escorxador a la setmana és aproximadament d’uns 16.500 porcs.
 
Els escorxadors inclosos dins l’àmbit d’aplicació d’aquest Decret no poden comercialitzar les canals que no estiguin degudament pesades, classificades i marcades de conformitat amb el que estableix aquest Decret i la normativa europea.
 
Els escorxadors tindrà l’obligació de classificar en base a la conformitat d’uns models comunitaris definits, que garanteixin una actuació uniforme en la classificació de les canals de porc. El Decret, a més, aportat transparència al mercat pel que fa a la comercialització de les canals de porc, a les operacions comercials entre escorxadors i proveïdors de canals, i afavoreix tant la qualitat dels productes com les rendes del sector productor. Així mateix, el nou marc reglamentari permet als escorxadors i a les sales d’especejament modernitzar les seves indústries i adaptar-les a les necessitats productives i de qualitat per millorar la seva competitivitat en els mercats nacional i europeu.
 
Com marca el Decret, la Direcció General d’Agricultura i Ramaderia del departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural ha de portar a terme les operacions de control sobre el terreny i inspecció a les instal·lacions on es realitzin les operacions de pesatge, classificació i marcatge de canals porcines inclosos dins de l’àmbit d’aplicació d’aquest Decret. Així mateix, el Decret contempla un règim sancionador. El Decret contempla infraccions lleus i greus, i habilita al Departament per a determinar la freqüència dels controls sobre el terreny i la canalització de la tramitació de la notificació de les dades a la Comissió Europea.
 
El SIPCAP i la Base de dades del sector porcí
 
El Decret també regula el sistema de gestió del pesatge, la classificació i el marcatge de les canals porcines, conegut com a SIPCAP. Es tracta d’un mecanisme d’interrelació entre els àmbits de la producció, la comercialització, la transformació, els escorxadors i l’administració agrària. En concret, el SIPCAP impulsarà el seguiment i el control d’una base de dades, que contindrà informació molt valuosa pel sector porcí català. La base de dades permetrà disposar d’elements objectius per fer el seguiment i el control de les dades facilitades pels escorxadors de Catalunya que sacrifiquen setmanalment més de 5000 porcs de mitjana anual, als quals els és d’aplicació el SIPCAP.
 
Gràcies a aquestes dades, es podran elaborar estudis d’interès per al sector i orientar projectes d’investigació, com podrien ser millores genètiques en benefici de la part productora i els escorxadors.
 
29 de juny de 2010
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia