Economia i Hisenda

Seu del Districte Administratiu de la Generalitat a Barcelona

La Generalitat obté una qualificació A2 del ràting de sostenibilitat que atorga VIGEO-EIRIS

query_builder   12 novembre 2021 16:43

event_note Nota de premsa

La Generalitat obté una qualificació A2 del ràting de sostenibilitat que atorga VIGEO-EIRIS

  • Aquesta és la segona millor qualificació d’una escala de 12 nivells, segons la metodologia d’aquesta agència
  • La nota, un 55 sobre 100, s’obté a partir de la valoració d’uns criteris en línia amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible consensuats per l’ONU
Seu del districte admnistratiu de la Generalitat a Barcelona

L’agència VIGEO-EIRIS, que forma part de Moody’s ESG Solutions, ha atorgat la qualificació A2 de sostenibilitat a la Generalitat de Catalunya, la segona millor d’una escala de 12 nivells.
Es tracta d’un model d’avaluació que, a diferència de les agències de ràting tradicionals que avaluen sobretot la capacitat econòmica i la solvència financera de les organitzacions (“ràting de crèdit”),  ofereix una anàlisi sistemàtica de la relació de les institucions i les empreses amb el seu entorn, amb una metodologia que incorpora criteris d’avaluació en línia amb els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) consensuats per l’ONU (“ràting sostenible”).

En aquest sentit, el ràting de sostenibilitat s’obté a partir de la valoració de 24 criteris que s’agrupen en 6 dominis (medi ambient; recursos humans; drets humans; desenvolupament comunitari; contractació i serveis; i governança). Entre els criteris mediambientals (Environment) s’avaluen, per exemple, temes com el desenvolupament de programes de gestió de residus o la reducció de consum energètic i d’aigua; en l’àmbit social (Social) el respecte als drets humans i la no discriminació i la protecció de la diversitat; i la democràcia, la lluita contra la corrupció, els controls interns i l’auditoria interna en matèria de governança (Governance), entre d’altres.

A partir d’aquí, l’agència recopila i analitza un seguit de dades contrastables que després transforma en valors numèrics i amb unes qualificacions alfabètiques. Segons aquesta metodologia, la Generalitat ha obtingut una nota de 55 sobre 100 que es considera “robusta”, d’acord amb l’escala de VIGEO-EIRIS (per sobre d’aquesta graduació només hi ha l’”avançada”, més de 60), i de 50 en amunt en els grans àmbits (Evironment, 50; Social, 59; i Governance, 51) i en els sis dominis.

Dominis

Puntuació

Medi ambient

52

Recursos humans

60

Drets humans

60

Desenvolupament comunitari

59

Contractació i serveis

52

Governança

50

 

VIGEO-EIRIS en el seu informe final també valora positivament els impactes en l’àmbit social destacant, per exemple, el percentatge de dones al Parlament i al Govern català. Així mateix posa de relleu l’esforç de l’administració catalana per integrar la sostenibilitat dins la seva governança.

Catalunya, la 7a d’un rànquing de 29 governs regionals i locals dins d’Europa

Finalment, l’agència, que ha avaluat 29 governs regionals i locals d’Europa, situa Catalunya en la setena posició d’aquest rànquing; i en el lloc  279 de 1.614 en un nivell més ampli, en el qual s’inclouen també les societats anònimes del continent europeu.

L’informe es pot consultar en l’enllaç següent:

http://economia.gencat.cat/ca/ambits-actuacio/relacio-inversors/endeutament/rating/

2  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 241

Certificat document ràting de sostenibilitat

Certificat document ràting de sostenibilitat
PDF | 266

Xarxes socials de Govern
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia