- El lema escollit per l’OMS ressalta que la detecció i el tractament precoç milloren el pronòstic de la malaltia
- El Departament de Salut promou amb diferents plans els estils de vida saludables, importants en la prevenció de la diabetis de tipus 2
- Salut ha distribuït sensors de monitorització contínua de la glucèmia a totes les persones amb diabetis de tipus 1
Aquest diumenge, 14 de novembre, se celebra el Dia Mundial de la Diabetis, que vol augmentar la conscienciació sobre la prevalença creixent de la diabetis, sobretot la de tipus 2, i sobre la importància dels estils de vida saludables i l’autocura en la prevenció i en el tractament, per tal de reduir així l’aparició de complicacions futures.
El lema escollit per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) per als pròxims tres anys és “Atenció sanitària per a tothom”. Les activitats i els missatges de la campanya van adreçats a garantir que l’atenció sanitària sigui accessible a totes les persones amb diabetis, tenint en compte que la detecció i el tractament a temps milloren el pronòstic de la malaltia. I és que moltes persones amb diabetis arreu del món, principalment en països en vies de desenvolupament, no poden accedir a l’atenció sanitària i a les cures que necessiten.
A Catalunya, el nombre estimat de persones amb diabetis està al voltant de 600.000. Segons l’Enquesta de Salut de Catalunya (ESCA) de l’any 2020, la diabetis afecta el 7,9% de la població de 15 i més anys (8,4% homes i 7,4% dones). Augmenta amb l’edat en ambdós sexes, passant de 1,6% de prevalença en el grup d’edat de 15 a 44 anys al 20,5% en la població de 65 i més anys. Pel que fa a l’evolució, la prevalença de diabetis coneguda ha anat augmentant passant del 4,7% l’any 1994, al 5,7% l’any 2010 fins al 7,9% l’any 2020.
El Departament de Salut treballa sobre l’estil de vida saludable a través tant del Pla Interdepartamental de Salut Pública (PINSAP) com del Pla per a la promoció de la salut a través de l’alimentació i l’activitat física saludables (PAAS). Salut també treballa amb les activitats que s’impulsen en el marc del Consell assessor de la diabetis sobre la importància dels estils de vida saludables en la prevenció de la diabetis
Entre les millores que contribueixen a un bon control de la diabetis cal destacar la distribució de sensors de monitoratge contínua de la glucèmia (MCG) a totes les persones amb diabetis tipus 1 de Catalunya. Aquests dispositius contribueix a l’increment de la qualitat de vida del pacient i a la reducció del risc de complicacions en la diabetis tipus 1. Actualment, més de 17.000 pacients han accedit a un sistema de MCG assolint un desplegament del protocol d’accés al voltant del 82%.
Un problema creixent de salut pública
La diabetis mellitus és un problema creixent de salut pública, tant en els països desenvolupats com en els que estan en vies de desenvolupament. Tant és així que l’Organització Mundial de la Salut ha considerat que la diabetis de tipus 2 constituirà una de les epidèmies del segle XXI. Aquest increment es deu, d’una banda, a l’elevada prevalença dels factors de risc lligats a l’aparició de la diabetis, com són l’obesitat i el sedentarisme i, de l’altra, a l’augment de l’esperança de vida i la reducció de la mortalitat.
La diabetis presenta un clar gradient social, amb el doble de persones afectades en la classe social desfavorida (9,5% vs. 4,3%). Igualment pel que fa al nivell d’estudis: les persones amb nivell d’estudis primaris o sense estudis tenen 5 vegades més de probabilitat de patir diabetis respecte a la població amb estudis universitaris, tant en homes com en dones ( 17,2% vs. 4,8%).
Un 65% de les persones que declaren ser diabètiques són a més hipertenses, el 49,4% presenten excés de pes i un 13% són fumadores.
Quina és l’afectació de la diabetis en els infants?
La diabetis tipus 1 en infants es produeix per una destrucció autoimmune de les cèl·lules beta del pàncrees productores d'insulina. En canvi, en la diabetis tipus 2, l'obesitat hi juga un paper important, de manera que afavoreix l'aparició d’aquest tipus de diabetis en persones genèticament predisposades.
Cal tenir en compte que, actualment, a Catalunya, el 35,9% dels infants de 6 a 12 anys presenta excés de pes, per la qual cosa és molt important continuar treballant els estils de vida saludables per a la seva prevenció.
El Departament de Salut, a través de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, com a activitat principal en la prevenció primària de la diabetis, va endegar el Pla per a la promoció de la salut mitjançant l’activitat física i l’alimentació saludable (PAAS), amb més de seixanta-cinc activitats en quatre àmbits: educatiu, sanitari, comunitari i laboral.
La importància de l’accés a una atenció sanitària
El lema del Dia Mundial de la Diabetis escollit per l’OMS és “Atenció sanitària per a tothom”. I és que, cent anys després del descobriment de la insulina, moltes persones amb diabetis arreu del món, principalment en països en vies de desenvolupament, no poden accedir a l’atenció. És important disposar de suport i atenció continuats per controlar la malaltia i evitar les complicacions. A més a més, la pandèmia que estem vivint pot fer desplaçar recursos i atenció cap a les malalties infeccioses en detriment de les malalties no transmissibles com la diabetis i altres.
En els països industrialitzats, la diabetis és causa rellevant de ceguesa, de malaltia cardiovascular, d’insuficiència renal i d’amputacions, especialment en les persones sense un control adequat de la diabetis i dels factors de risc cardiovascular. Per això és imprescindible garantir l’accessibilitat a l’atenció sanitària a totes les persones, ja que la detecció precoç d’aquestes complicacions de la diabetis forma part del tractament efectiu de la malaltia.
Sobre el Dia Mundial de la Diabetis
El Dia Mundial de la Diabetis és la campanya més gran de sensibilització sobre la diabetis a escala mundial arribant a una audiència de més de mil milions de persones en 165 països. La campanya focalitza l’atenció cap a problemes considerables de la diabetis i manté la malaltia en el punt mira públic i polític. Pretén ser:
- Una plataforma per promoure esforços de defensa de la Federació Internacional de Diabetis (FID) durant tot l’any.
- Una estratègia per impulsar a tot el món la necessitat d’emprendre accions coordinades i concertades amb la finalitat de combatre la diabetis com a un problema crític de salut mundial. Amb la finalitat de facilitar l’accés a l’atenció sanitària i destacar la necessitat de més iniciatives per prevenir la diabetis i les seves complicacions.
Activitats del Dia Mundial de la Diabetis 2021
Les entitats de pacients juguen un paper clau en el sistema sanitari del nostre país, per la tasca que desenvolupen i pels valors de motivació, compromís, voluntarietat i solidaritat.
Són diverses les activitats que l’Associació Diabetis de Catalunya (ADC) organitza per commemorar aquesta celebració al voltant del Dia Mundial, com ara la distribució de cartells informatius, la difusió d’una guia de llenguatge per a periodistes sobre la diabetis i l’exposició itinerant sobre la història dels glucòmetres, ja iniciada a la delegació de Barcelona de l’entitat. A més, s’il·luminaran de color blau les façanes d’alguns edificis de Catalunya.
El test per conèixer el risc de diabetis tipus 2, Findrisk, disponible al web Canal salut/Diabetis, al web de l’ADC i altres entitats col·laboradores com són: l’Associació Catalana de Diabetis (ACD), la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC), l’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFICC) i el Col·legi de Dietistes i Nutricionistes de Catalunya.
Per incentivar la participació i per dinamitzar les xarxes socials durant aquests dies s’ha creat l’etiqueta #diabetis2021.
1