Salut

VIII Setmana sensibilització Alcohol

L'Atenció primària clau en el cribratge d'alcohol per sensibilitzar, prevenir i detectar el consum de risc

query_builder   14 novembre 2021 16:55

event_note Nota de premsa

L'Atenció primària clau en el cribratge d'alcohol per sensibilitzar, prevenir i detectar el consum de risc

  • L’OMS adverteix que un consum mínim d’alcohol causa el 4,3% dels càncers a Europa
  • La Setmana de sensibilització mobilitza tot l’àmbit comunitari sota el missatge “L’alcohol, responsabilitat de tothom”

El Departament de Salut, a través de la Subdirecció General de Drogodependències,  promou la VIII Setmana de Sensibilització sobre els riscos del consum d’alcohol que s’iniciarà dilluns, 15 de novembre, coincidint amb el Dia Mundial sense alcohol. Enguany el lema de la setmana “Beure menys alcohol, la teva altra vacuna” té l’objectiu de sensibilitzar la població en relació amb els beneficis que comporta beure menys alcohol.  

Com cada any, la Setmana de sensibilització sobre els riscos del consum d’alcohol vol  transmetre el missatge “l’alcohol, responsabilitat de tothom” per tal de mobilitzar tot l’àmbit comunitari per realitzar accions de sensibilització i prevenció. La Subdirecció General de Drogodependències posa a disposició de tots els agents els diferents materials i eines de suport a través del Canal drogues.

Aquest any, el lema a Europa per a la setmana de sensibilització sobre els riscos de l’alcohol és “A SAFER Europe” (Una Europa més segura) posa el focus en la necessitat que els països europeus apostin per implementar la iniciativa SAFER, per reduir el consum perjudicial de l’alcohol. Una de les estratègies clau d’aquesta iniciativa és “facilitar l’accés al cribratge de detecció, intervencions breus i tractament”.

Catalunya és pionera en l’estratègia de facilitar l’accés al cribratge, la intervenció breu i el tractament especialitzat, a través del programa Beveu Menys dissenyat per millorar la prevenció del consum de risc de les persones ateses als centres de l’atenció primària a partir de la formació per iguals dels professionals, la potenciació d’una xarxa de referents (XaROH), la millora de la coordinació i la derivació amb la xarxa especialitzada. Aquest any s’ha promogut la participació de tots els CAP en la XI Setmana del cribratge d’alcohol per sensibilitzar a la població sobre els riscos del consum d’alcohol i la importància de reduir-ne el consum, amb el lema “Beure menys alcohol, la teva altra vacuna”.

Des de Salut es promou també el cribratge i la intervenció breu a l’àmbit laboral amb programes com l’Alcohol i Hospitals, Embaràs sense alcohol i A la feina, alcohol 0.0, a l’oci nocturn es treballa amb els programes Nits de Qualitat o Rumba a tu son. Els programes s’estenen també a l’àmbit de la família, Connecta amb els teus fills, i a l’educatiu a través del programa Salut i Escola o a les universitats amb la Plataforma Efecte Uni sobre prevenció, alcohol i altres drogues i entorns digitals, que està impulsant, a través de les entitats i els campus universitaris catalans, missatges preventius a través de les xarxes socials per arribar als joves universitaris.

Alcohol i càncer

El consum d’alcohol és un problema molt important de salut pública, amb un gran impacte en la càrrega de morbi-mortalitat a Europa. Segons l’informe sobre alcohol i càncer de l’oficina europea de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), l’any 2018 uns quatre milions de persones van patir càncer a Europa, dels quals el 4,3% va ser causat pel consum d’alcohol que equival a un total de 180.000 casos (70.000 en dones i més de 110.000 en homes). S’ha evidenciat que el consum de qualsevol classe de beguda alcohòlica pot causar càncer de boca, d’orofaringe, d’esòfag, de fetge, de laringe, colorectal i de mama en dones, sent l’etanol el principal component carcinogen.

Tenint en compte totes les causes per càncer relacionades amb l’alcohol, gairebé l’11% van ser degudes a un consum ocasional o de baix risc; és a dir, la consumició diària de no més de mitja ampolla de cervesa (500 ml), un got de vi (200 ml) o 60 ml de licors.

L’OMS també alerta que la combinació del consum l’alcohol amb el tabac incrementa en 30 vegades les possibilitats de contraure càncer de boca, orofaringe, laringe o esòfag, en comparació els que només consumeixen tabac o alcohol.

Un altre informe de l’oficina europea de l’OMS, publicat l’any 2018, ja alertava que les principals causes de mort atribuïble a l’alcohol a Europa van ser el càncer (29%), la cirrosi hepàtica (20%), les malalties cardiovasculars (19%) i les lesions (18%). En dones, la principal causa de mort va ser les malalties cardiovasculars (34,8%) i en homes, el càncer (29,2%). Segons aquest informe, l’alcohol va causar 291.103 morts a Europa, un 5.5% del total. D’aquestes morts, el 74% van ser homes i el 26% dones, i el 23% joves d’entre 20 i 24 anys.

En aquesta línia, en el document de l’any 2019 “Límites de Consumo de Bajo Riesgo de Alcohol", en què va participar la Subdirecció General de Drogodependències, es determina, entre altres punts, que:

  • no existeix un nivell de consum segur d’alcohol i que no consumir-ne és l’únic que evita els seus efectes.
  • els límits de baix risc del consum d’alcohol se situen per l’estat espanyol en 20 g/dia (2 UBE) per a homes i 10 g/dia (1 UBE) per a dones, assumint que qualsevol consum per mínim que sigui implica risc.

Dades d’alcohol a Catalunya

L’alcohol és la substància amb més demandes de tractament a la Xarxa d’Atenció a les Drogodependències. L’any 2020, el 41,4% dels inicis de tractament van ser motivats per l’alcohol, amb una edat mitjana de 47 anys, el 72,8% són homes i, de mitjana, triguen 26 anys a demanar tractament des de l’inici del consum.

Més de la meitat de les urgències hospitalàries de 2020 relacionades amb el consum de substàncies van ser incidents relacionat amb l’alcohol. Els més freqüents en homes de 41 a 60 anys. En menors de 18 anys, el 55% van ser noies.

L’alcohol és també la substància més consumida a Catalunya, segons dades de 2019, el 8,9% de les persones entre 15 i 64 anys (14,6% en homes i 3% en dones) en beuen cada dia i només un 7,5% es declara abstemi. A més, el 8,7% de la població en aquesta franja d’edat (11,8% en homes; 5,5% en dones) afirma haver-se emborratxat alguna vegada en els últims 30 dies i el 13,2% (18% en homes; 8,3% en dones) reconeix haver fet una ingesta elevada de begudes alcohòliques de 5 o més en homes i 4 o més en dones, en només dues hores (bringe drinking).

Entre les persones joves de 14 a 18 anys aquestes formes de consum estan més esteses. El 28,5% (25,5% en homes; 31,2% en dones) s’ha emborratxat el darrer mes, especialment durant el cap de setmana, i el 32,5% (29,2% homes; 35,5% dones) ha fet almenys un episodi de bringe drinking durant l’últim mes, que sovint va acompanyat d’altres substàncies, especialment cànnabis.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia