Cultura

Consellera Garriga

Garriga: "El pressupost de Cultura augmenta fins els 389,4 milions, la xifra més alta de la història de la Generalitat"

query_builder   15 novembre 2021 11:39

event_note Nota de premsa

Garriga: "El pressupost de Cultura augmenta fins els 389,4 milions, la xifra més alta de la història de la Generalitat"

  • La consellera de Cultura anuncia que el Departament augmenta un 28,3% el pressupost
  • El pressupost de Cultura se situa en un 1,3% dins del global de la Generalitat, amb l’objectiu d’arribar al 2% al final de la legislatura
  • L'increment més gran dels comptesrepercuteix directament en el sector: treballadors, equipaments i esdeveniments
  • Les línies d’ajut al sector audiovisual s’eleven fins els 25 milionsi la Secretaria de Política Lingüística augmentarà el seu pressupost fins als 38,8 milions 
FOTO

La consellera de Cultura, Natàlia Garriga Ibáñez, ha anunciat avui que el pressupost del Departament de Cultura per a l’any 2022  augmenta i se situa en 389,4 milions d’euros. Garriga, que ha comparegut davant la Comissió de Cultura del Parlament de Catalunya per explicar els comptes per a l’any vinent, ha afirmat: "Estem parlant del pressupost de Cultura més alt de tota la història de Generalitat”.   

El pressupost del Departament de Cultura augmenta un 28,3% respecte dels últims comptes aprovats. Garriga ha qualificat aquest increment com “una molt bona notícia” i ha ressaltat que “és un salt important que ens permet avançar cap al 2% que ens hem compromès a assolir al final de la legislatura”.  La consellera ha contextualitzat com es finança la cultura a Catalunya i el paper que hi tenen totes les administracions, destacant sobretot la tasca de les entitats municipals. 

 En relació a les despeses de totes les administracions públiques, la consellera ha establert dos objectius: primer, que la Generalitat arribi a aquest 2% de pressupost cultural a finals de legislatura, i segon, que en aquell moment Catalunya dediqui 200 euros per habitant en cultura, amb les aportacions del global de les administracions. A nivell europeu, aquesta xifra per habitant permetria equipar Catalunya a països com França o Finlàndia. A dia d’avui, Catalunya ja supera la mitjana d’inversió cultural tant espanyola com europea. 

L’augment més significatiu del pressupost del Departament està destinat als capítols quatre i set, que són els que tenen a veure tant amb les ajudes a l’activitat cultural com amb els equipaments. Això vol dir que l'increment més gran d’aquests pressupostos va a parar al sector, als treballadors, equipaments i esdeveniments. “Cada euro invertit en cultura ha de tenir el màxim potencial transformador per la gent”, ha recordat la consellera de Cultura.  

Totes les unitats del Departament de Cultura creixen per sobre del 25%, si tenim en compte la despesa no finalista i no financera, excepte la secretaria general, que creix un 18,2%. L’esforç més gran s’ha volgut fer en dues direccions generals: la de Cultura Popular i Associacionisme, que creix un 41%, i la d’Innovació i Cultura Digital, que és nova i per tant té un creixement net.   

Pel que fa a les transferències al nostre sector públic, passen de 186,7 milions a 259,2 milions d’euros, que representa un creixement del 28% de mitjana. Destaquen el creixement de l’aportació al Consorci de l’Institut Ramon Llull, amb un 30% d’increment per a la internacionalització de la cultura, o la Institució de les Lletres Catalanes, que tradicionalment estava infradotada i que té un augment del 34,75%. També és remarcable l’increment del 30,48% a l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC), que permet reforçar la tasca de suport i impuls a l’empresa cultural que tant ha patit els efectes de la COVID19.  

Pel que fa a la contribució de la Generalitat als equipaments culturals d’àmbit nacional, la seva inversió total prevista durant el 2022 també augmenta, i se situa en un global de 31 milions d’euros. Per exemple, augmenta un 8,8% l'aportació al Teatre Nacional de Catalunya; un 16,95% al Museu Nacional d’Art de Catalunya; un 15,47% al MACBA; un 10,19% al Teatre Lliure; un 17,54% al Mercat de les Flors; un 4,54% a l’Auditori; un 9,52% al Palau de la Música i es consolida la participació econòmica del Departament de Cultura al Gran Teatre del Liceu. “Aquest primer augment pressupostari ha de permetre a aquests equipaments de referència augmentar la seva activitat diària, recuperar la capacitat inversora per a la millora de les instal·lacions i afrontar nous reptes com la digitalització o la internacionalització”, ha explicat la consellera. 

Les prioritats del Departament de Cultura 
Temàticament, les prioritats del Departament de Cultura es divideixen en quatre eixos: la creació d’un sistema cultural de referència, l’accés a la cultura, l’audiovisual i la llengua. Sobre la creació d’un sistema cultural de referència, la consellera ha explicat les aportacions destinades a arribar al 2%, reactivar els plans sectorials, impulsar equipaments i reforçar les xarxes que els connecten, impulsar polítiques actives d’internacionalització i a finançar els grans equipaments culturals.  

Quant a l’accés a la cultura, la consellera Garriga ha destacat les principals inversions per a la construcció d’una cultura inclusiva, feminista i verda, així com les aportacions per apropar el patrimoni a tothom a partir de l’augment del 25% de la Direcció General de Patrimoni. A més, el suport global a la creació, producció i exhibició de les arts visuals i escenicomusicals incrementa un 55% en relació a l’any 2020, fins assolir els 22 milions d’euros. En el camp de l’accés cultural, la consellera també ha recordat que Cultura està treballant conjuntament amb el Departament d’Educació per incloure continguts artístics en el sistema educatiu. 

Sobre l’eix audiovisual i digital, la consellera ha explicat que mentre el Hub Audiovisual es construeix, “començarem a posar en marxa els seus programes relacionats, perquè l’audiovisual l’hem de fomentar des d’ara mateix. És per això que l’any 2022 destinarem 25 milions d’euros a les línies d’ajut al sector audiovisual.” Aquestes línies serviran per afavorir la producció audiovisual de cinema, ficció, animació, documental, així com els nous continguts per  xarxes i el desenvolupament dels primers plans d’actuació del Hub. Paral·lelament, la nova Direcció General d’Innovació i Cultura Digital elaborarà el Pla de Cultura Digital, amb mesures per a l’enfortiment, dinamització i socialització de totes les disciplines de l’art digital i el videojoc a Catalunya.  

En relació a la llengua, el Departament augmentarà el pressupost de la Secretaria de Política Lingüística de 31,2 milions d’euros a 38,8 milions. La conselleria impulsarà el Pacte Nacional per la Llengua i dedicarà 450.000 euros als treballs tècnics d’aquest pacte. També augmentaran les aportacions per a la normalització de l’aranès i la difusió de la llengua de signes catalana. En l'àmbit de la llengua, el Departament de Cultura destinarà 27,7 milions, un 17,3% més de recursos, per a millorar l’accessibilitat a la llengua catalana i incrementar els seus nivells de coneixement entre la població adulta i els nous parlants. La consellera també dedicarà 5 milions d’euros a assegurar una major presència dels productes audiovisual doblats o subtitulats en català, fet que representa un increment del 68%. 

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia