Salut

Vacuna Janssen

Salut inicia aquesta setmana la vacunació de la dosi de record dels vacunats amb Janssen als centres d'atenció primària

query_builder   15 novembre 2021 14:12

event_note Nota de premsa

Salut inicia aquesta setmana la vacunació de la dosi de record dels vacunats amb Janssen als centres d'atenció primària

  • Catalunya supera ja els sis milions de vacunats amb una primera dosi
  • La dosi de record serà amb les vacunes d'ARNm, Pfizer o Moderna

El Departament de Salut inicia aquesta setmana l’administració d'una dosi de record a aquelles persones vacunades amb Janssen fa més de tres mesos. Els centres d’atenció primària (CAP) seran els encarregats de citar a aquest col·lectiu a qui se li administrarà una dosi addicional de Pfizer o Moderna, seguint l’estratègia actual de citació i de vacunació, i també amb noves eines, a partir de finals de novembre.

Els centres que disposen de la història clínica informatitzada tindran properament al web de cita Salut, dins l’apartat de motiu de la visita, un d’específic de vacunació COVID on els usuaris podran demanar hora per vacunar-se al seu CAP o als espais annexos d’aquest. En uns dies estarà operativa aquesta nova utilitat al web dels centres d’atenció primària i, a partir d’aquest moment, s’enviarà un SMS als usuaris que compleixin criteri per rebre la dosi de record.

La vacunació de la dosi de record es farà als centres d’atenció primària i no a punts de vacunació poblacional. Pel que fa a les persones que no disposen d'identificació sanitària (CIP) i que no es podran citar amb el mètode habitual, es reprendran els circuits ja establerts amb les xarxes comunitàries de cada territori, perquè se'ls pugui administrar la dosi de record. Del total de persones vacunades amb primera dosi amb Janssen -prop de 350.000-, es calcula que només 850 no disposen de CIP. 

Perquè una dosi addicional

En general, la dosi addicional de les vacunes de la COVID, Pfizer i Moderna, s’està administrant a les persones grans perquè, tot i que aquest col·lectiu presenta una resposta immunitària adequada a la vacunació, durant la vellesa es produeix una disminució progressiva de la resposta immunitària que afecta la protecció que aporta la vacuna de la COVID-19, especialment a partir dels sis mesos d’haver rebut la dosi de les vacunes Pfizer i Moderna. L’administració d’una tercera dosi, de qualsevol d'aquestes dues vacunes, reforça la resposta immunitària de la vacunació anterior i permet que es mantingui en el temps.

D’altra banda, en les persones que han rebut la vacuna del laboratori Janssen, s’ha observat que aquesta disminució de la resposta immunitària es produeix abans, a partir dels 3 mesos d'haver rebut la vacuna. Per aquest motiu, es recomana l’administració d’una dosi de record de Pfizer o Moderna, com a mínim, tres mesos després d’haver rebut la vacuna Janssen (que en aquest cas era d’una dosi).

Qui dels vacunats amb Janssen rebran la dosi de record?

La dosi de record la rebran totes aquelles persones que s’han vacunat amb una dosi de Janssen, se’ls administrarà una dosi de Pfizer o Moderna després d’haver passat tres mesos d’haver estat vacunats amb Janssen. No seran vacunats amb la dosi de record les persones que van emmalaltir de la COVID abans de rebre la primera dosi perquè haver passat la malaltia abans ser vacunat és el que més protegeix. 

Sis milions d’immunitzats en primera dosi

Catalunya ha administrat un total de 6.004.880 primeres dosi de la vacuna COVID des que va començar la campanya de vacunació, xifra que suposa el 75,9% de la població. El percentatge de catalans que ja disposen de la pauta completa de vacunació se situa en el 74,5%.

En total, tant en els punts de vacunació com en els centres d’atenció primària, els hospitals i d’altres punts de vacunació que s’han habilitat per la campanya de vacunació de la COVID-19, s’han administrat 11.515.664 dosis, de les quals, 5.172.075 corresponen a segones dosis, 338.709 a dosis addicionals. Les dosis de la vacuna Janssen administrades fins al moment han estat 348.022.


Nota: Per als mitjans que necessitin imatges de l'administració d'aquestes dosis de record, contacteu a premsa.salut@gencat.cat

Xarxes socials de Govern
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia