Economia i Hisenda

El conseller Giró durant la presentació del pressupost del departament d'Economia

El conseller Giró apel·la els grups parlamentaris a aprovar "els pressupostos que Catalunya necessita"

query_builder   15 novembre 2021 17:10

event_note Nota de premsa

El conseller Giró apel·la els grups parlamentaris a aprovar "els pressupostos que Catalunya necessita"

  • Giró ha presentat avui en comissió parlamentària els pressupostos del departament d’Economia i Hisenda per al 2022
  • Ha assegurat que treballarà perquè “no es desaprofiti ni un euro” dels fons europeus que arribin a Catalunya
  • El departament d’Economia té assignats recursos per valor de 184 M€, que arriben a 190 milions si es tenen en compte els programes extraordinaris de personal
El conseller Giró durant la presentació del pressupost del departament d'Economia

El conseller d’Economia i Hisenda ha apel·lat avui a la “responsabilitat” i “objectivitat” dels grups parlamentaris perquè permetin l’aprovació del Projecte de pressupostos de la Generalitat per al 2022. Giró ha valorat el caràcter “expansiu, inclusiu, verd i feminista” del projecte, i ha assegurat que “amb els recursos de què disposem, el Govern ha bastit uns comptes que volen donar resposta a la sensibilitat social i econòmica dels ciutadans”. El conseller també ha defensat la urgència d’aprovar els pressupostos perquè entrin en vigor l’1 de gener, i ha advertit que “no ens podem permetre continuar en un estat de provisionalitat que ens impedeixi aprofitar les oportunitats que tenim al davant per reactivar Catalunya”. “Catalunya necessita uns pressupostos, i aquests són els pressupostos que Catalunya necessita”, ha insistit.

Giró ha comparegut avui a la Comissió d’Economia i Hisenda per tal de presentar els trets principals del pressupost del departament d’Economia, que el 2022 té assignat un finançament de 190 milions d’euros. El conseller ha remarcat que la gestió eficaç dels fons europeus serà una de les grans prioritats en aquest exercici i els propers, i ha remarcat que el departament treballarà perquè “no es desaprofiti ni un euro dels fons europeus que arribin a Catalunya”. En aquest sentit, ha considerat “decisiu” disposar d’un sistema de governança “àgil i flexible” per canalitzar els fons cap als projectes, “i que al mateix temps ens permeti supervisar i controlar les actuacions. I ha avançat que, del total d’assignació de programes operatius dels fons europeus prevista per al 2022, “el 30% s’adreça al Departament de Drets Socials”, un percentatge que s’eleva fins al 51,2% si s’hi afegeixen els que corresponen a l’àmbit educatiu i al mercat de treball.

 

Una gestió sostenible i eficient

Durant la seva intervenció, el màxim responsable de les finances catalanes ha explicat que un dels objectius del Departament d’Economia i Hisenda és garantir la sostenibilitat de les finances públiques i mantenir uns nivells de deute “sanejats i manejables”. Per això, ha valorat molt positivament que, tot i créixer un 17%, els Projecte de pressupostos per al 2022 contempli una reducció del pes del deute sobre el PIB de 2,2 punts. També ha manifestat la seva voluntat de recuperar l’autonomia financera “per tornar a sortir als mercats en l’horitzó d’aquesta legislatura” i d’aconseguir que els terminis de pagament als proveïdors per part de la Generalitat “no sobrepassin els 30 dies”. Finalment, ha destacat la importància de l’avaluació de programes pressupostaris i dels procediments de revisió i control de despesa per tal de garantir una gestió cada cop més eficaç i eficient dels recursos públics.

El pressupost del Departament d’Economia es l’únic que no creix en els comptes del 2022, una circumstància que Giró ha considerat lògica tenint en compte que les seves funcions són principalment les de servei i suport a la resta de departaments. Així, el pressupost del departament d’Economia i Hisenda, amb 184 milions d’euros, se situa un 6,5 % per sota de l’aprovat el 2020, tot i que aquest import s’eleva fins als 190 milions si es comptabilitzen els programes extraordinaris de personal. El conseller ha afirmat que aquesta menor despesa respecte al 2020 és possible gràcies, en part, a l'optimització de recursos que ha representat el trasllat de les dependències del Departament d'Economia al Districte Administratiu, iniciativa que "suposarà un estalvi de 80 milions d’euros fins l’any 2040", ha recordat.

 

Les entitats públiques, instruments per a la reactivació

Pel que fa a les entitats adscrites al departament d’Economia i Hisenda, el conseller ha posat en valor el paper de l’Institut Català de Finances (ICF) en l’estratègia de recuperació i transformació del país per als propers anys. Giró ha explicat que l’entitat destinarà un total de 427 milions d’euros a finançar l’economia productiva, principalment a través de les pimes, però que també reservarà 50 milions per impulsar la innovació i la creativitat empresarial mitjançant instruments d’inversió en capital risc.

De totes les entitats adscrites al departament, la que gestionarà un major pressupost serà Infraestructures de Catalunya, que comptarà amb 678,9 milions, gairebé un 48% més que en els darrers comptes aprovats. D’aquests, 109,1 milions es destinaran a infraestructures en l’àmbit de l’educació general, 92,5 milions a carreteres, 58,9 milions en inversions per millorar l’atenció especialitzada de salut i 90,2 milions a les infraestructures digitals.

Pel que fa a l’Agència Tributària de Catalunya, que disposarà d’un pressupost de 85,1 milions d’euros, el conseller ha lamentat el poc marge de maniobra que té la Generalitat en relació amb la recaptació dels impostos que paguen els catalans, i ha assenyalat que l’ATC tindrà com a prioritat la lluita contra el frau fiscal. Per tal d’aconseguir-ho, Giró ha explicat que a finals del 2022 es farà una convocatòria per incorporar 20 nous inspectors d’Hisenda, i que està en marxa una altra convocatòria per comptar amb 120 tècnics tributaris el darrer trimestre del 2022. El conseller ha recordat que, l’any passat, l’Agència va fer aflorar 219 milions de frau fiscal, “es a dir, gairebé tres vegades el seu pressupost”.

 

2  

Imatges

Fotografia (1)

Fotografia (1) 1808

Fotografia (2)

Fotografia (2) 1672

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 89

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia