Territori

Imatge de la compareixença

La Vicepresidència dedicarà més de la meitat del pressupost a descarbonitzar la mobilitat a Catalunya

Els comptes per al 2022 preveuen destinar prop del 57% del pressupost, un total de 2.693,7 milions d'euros, a actuacions per a la descarbonització de la mobilitat

query_builder   15 novembre 2021 19:08

event_note Nota de premsa

La Vicepresidència dedicarà més de la meitat del pressupost a descarbonitzar la mobilitat a Catalunya

Els comptes per al 2022 preveuen destinar prop del 57% del pressupost, un total de 2.693,7 milions d'euros, a actuacions per a la descarbonització de la mobilitat

  • La connectivitat del territori amb infraestructures físiques i digitals per garantir la igualtat de drets i oportunitats és l’altra gran prioritat del Departament i suposarà el 24% del pressupost, amb 1.135,8 milions
  • El vicepresident Puigneró recorda que “el nostre departament té la missió de fer una Catalunya digital i descarbonitzada, amb una societat més apoderada i lliure”, i reivindica que “Catalunya serà digital i verda o no serà”
Imatge de la compareixença

El Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori destinarà prop del 57% del seu pressupost per al 2022, és a dir, 2.693,7 milions d’euros, a la descarbonització de la mobilitat. La segona prioritat seran les actuacions de connexió física i digital del territori, amb el 24% del pressupost (1.135,8 milions) i la tercera, els programes destinats a digitalitzar el país, amb el 19,4% (915,8 milions). Són els tres eixos principals del Departament, els pressupostos consolidats del qual per a l’any vinent sumen 4.914 milions i els ha presentat avui el vicepresident, Jordi Puigneró, al Parlament de Catalunya.

 

Una mobilitat descarbonitzada

La descarbonització de la mobilitat és el primer gran eix de les actuacions departamentals i consisteix, segons el vicepresident, en “avançar en la mobilitat de les 5 C, com jo l’anomeno: compartida, col·lectiva, connectada, desCarbonitzada i gestionada des de Catalunya”. Compta amb un pressupost de 2.693,7 milions, el 56,7% del total del Departament. Dintre d’aquest eix s’inclouen, entre d’altres, els següents epígrafs:

  • Finançament del sistema de transport públic a tot Catalunya (1.019,8 milions): transferències a les ATM de Barcelona, Lleida, Girona i Tarragona, així com subvencions a empreses concessionàries de transport públic per a la millora del transport regular. També millora d’estacions d’autobusos interurbans, implantació de busos ràpids i de carrils bus
  • Millora de la xarxa ferroviària (194,5 milions): compra dels quatre nous trens per al servei ferroviari que oferirà FGC entre Lleida i Manresa el proper 2024, unificació dels tramvies metropolitans, millora de l’accessibilitat a estacions de metro i FGC.
  • Desplegament de la T-Mobilitat i de l’Estratègia catalana de la bicicleta (104,3 milions).

Un territori connectat

La connectivitat del territori amb infraestructures físiques i digitals és el segon eix temàtic del Departament i està dotat amb 1.135,8 milions, el 24% del total. Possibilitarà “construir infraestructures de progrés que ens permetin connectar el territori i que vetllin per tenir un país cohesionat i ben connectat, en el qual s’impulsi la creació d’oportunitats i la igualtat territorial”, ha exposat Puigneró al Parlament.

Algunes de les actuacions que inclou són:

  • Garantir la connectivitat digital (85 milions): desplegament de la xarxa de fibra òptica
  • Promoure l’equilibri territorial (11 milions): manteniment de camins, promoció de l’Alt Pirineu i Aran, desplegament de vegueries, programa per fixar la població en àrees en risc de despoblament
  • Millora de la seguretat de la xarxa de carreteres (212,4 milions).
Diapositiva pressupost

Un país digitalitzat

Digitalitzar el país és el tercer gran eix d’actuacions departamentals, dotat amb 915,8 milions, el 19,4% del total. “En aquest tercer eix trobem les bases per construir una societat digital: la ciberseguretat, l’economia digital, la reducció de la bretxa digital i abordar les noves tecnologies digitals avançades com el blockchain o la computació quàntica”, ha explicat el vicepresident. S’hi inclouen actuacions com:

  • Digitalitzar l’economia (18,9 milions): programa de tecnologies digitals avançades (intel·ligència artificial i tecnologies quàntiques) i estratègia NewSpace.
  • Apoderar la ciutadania (32,5 milions): projecte AINA, Dona TIC, lluita contra la bretxa digital i capacitació de la ciutadania.
  • Ciberprotegir el país (17 milions): model de ciberseguretat de la Generalitat, garantir el dret a la protecció de dades.
  • Transformació digital de les administracions catalanes (26,9 milions).

En la seva compareixença, Puigneró ha recordat que “som un departament nou, fruit de la fusió de dos grans departaments de la legislatura anterior i heretem les polítiques digitals, de descarbonització de la mobilitat, d’agenda urbana, de ciberseguretat i d’ordenació del territori, entre d’altres”. Així, “el nostre departament té la missió d’assolir una Catalunya digital i descarbonitzada, amb una societat més apoderada i lliure”. Segons el vicepresident, “Catalunya serà digital i verda o no serà”.

Les polítiques departamentals s’adrecen a “posar les bases de l’equitat territorial, construint les infraestructures bàsiques, ja siguin físiques o digitals, que permetin l’arrelament de la ciutadania allà on vulgui viure, dintre de tot el territori català. Sense desigualtats”, ha resumit Puigneró. El reequilibri territorial i la connectivitat es conceben com a antídots al despoblament.

Per contextualitzar la proposta de pressupostos per al 2022, ha assenyalat que “són els primers dissenyats amb una òptica postpandèmica que donaran resposta a aquelles necessitats que té la societat actualment, molt diferents a les d’ara fa dos anys, quan vam aprovar els darrers pressupostos”.

Diapositiva pressupost

Reequilibri territorial

Per assegurar la igualtat de drets i oportunitats arreu de Catalunya, el conjunt del Departament i el seu sector públic invertirà 1.217 milions en tots els àmbits territorials, el que equival a 118 euros per persona de mitjana. No obstant, la inversió per càpita fora de de l’àrea metropolitana està molt per sobre de la inversió per persona a l’àrea metropolitana.

Diapositiva pressupost

Fons europeus

El pressupost per al 2022 del Departament compta rebre 298,99 milions procedents dels fons europeus Next Generation, dividida en dos fons diferents. Així, el Mecanisme de Recuperació i Resiliència aportarà 228,67 milions, que es destinaran a mobilitat sostenible i connectivitat i competències digitals. Altres 70,32 milions del fons React-EU s’invertiran, principalment, dins de l’eix de Connectar el territori, física i digitalment, construint fibra òptica, infraestructura ferroviària i vies ciclistes.

En resum, un 65% del total dels fons Next Generation s’invertirà en descarbonitzar la mobilitat; un 29% en connectar el territori, ja sigui física com digitalment, i un 6% en digitalitzar l’economia.

Finalment, el vicepresident ha explicat que “aquest pressupost de 4.914 milions té un efecte multiplicador d’1,5, el que significa que per cada euro invertit hi ha un retorn d’un euro i mig”. Per tant, el pressupost del Departament té un impacte de 7.369,5 milions: “Sobre el PIB de l’economia catalana, impactem sobre el 3,3%”.

I amb aquest pressupost estem estalviant 2,6 milions de tones de CO2 a l’atmosfera. Si ens fixem només en l’eix de descarbonització, per cada euro que hi invertim, estem estalviant 530 grams de CO2, equivalent a recórrer quasi 4 km en cotxe”, ha conclòs Puigneró.

1  

Imatges

El vicepresident Puigneró durant la compareixença

El vicepresident Puigneró durant la compareixença 567

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 1149

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia