Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

Miniatura logo Setmana Pedra Seca 2021

Arriba la 2a Setmana de la Pedra Seca, coincidint amb el 3er aniversari de la declaració d'aquesta tècnica com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO

El projecte de cooperació Leader 'Col.laboraxPaisatge' impulsa, del 19 al 28 de novembre, aquesta nova edició de la Setmana de la Pedra Seca

query_builder   17 novembre 2021 10:05

event_note Nota de premsa

Arriba la 2a Setmana de la Pedra Seca, coincidint amb el 3er aniversari de la declaració d'aquesta tècnica com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO

El projecte de cooperació Leader 'Col.laboraxPaisatge' impulsa, del 19 al 28 de novembre, aquesta nova edició de la Setmana de la Pedra Seca

L’objectiu de la Setmana de la Pedra Seca és visibilitzar i posar en valor no només el patrimoni de pedra seca, sinó també, i especialment, l’important teixit d’entitats, col·lectius, i persones voluntàries en què se sustenta el coneixement, la divulgació, i el manteniment de la pedra seca a casa nostra

Logo web Setmana Pedra Seca 2021

Més de cent activitats s’han inscrit a la 2a edició de la Setmana de la Pedra Seca. Exposicions, cursos i tallers de restauració, xerrades, activitats de voluntariat, sortides de descoberta, concursos a Instagram,... Activitats per a totes les edats i per a tots els públics, organitzades per entitats, col·lectius, i voluntaris d’arreu dels Països Catalans, per tal de difondre i posar en valor la pedra seca com a patrimoni, com a ofici i com a tècnica constructiva.

El gruix de les activitats tindrà lloc a Catalunya, amb 88, 7 se celebraran a les Illes Balears, i 4 a Andorra. N’hi haurà també una a la Catalunya Nord, i una al País Valencià. Per categories, es realitzaran 41 sortides de descoberta del territori, 23 activitats de formació i construcció, i 37 activitats de divulgació, tot i que aquest nombre es podrà veure incrementat en els propers dies.

Les activitats programades es poden consultar en l’Agenda en línia i en el Mapa d’ubicacions a www.collaboraxpaisatge.cat/setmana-de-la-pedra-seca/, i també es poden seguir a les xarxes socials amb el #SetmanadelaPedraSeca.

L’arquitectura tradicional de pedra seca és un patrimoni paisatgístic predominant i identitari a bona part dels paisatges rurals dels Països Catalans. Barraques, aljubs, forns, sínies, ponts, marges, carrerades, tines, etcètera, molts d’ells protegits com a Béns Culturals D’interès Local (BCIL), Béns Culturals d’Interès Nacional (BCIN) o Zones d’Interès Etnològic (ZIE), o bé situats dintre de parcs naturals o en altres categories d’espais protegits.

Però malgrat els seus diversos valors ecològics, estètics, històrics, i identitaris, aquest patrimoni es troba immers en una dinàmica d’abandó que comporta el seu deteriorament i destrucció, i que coincideix, malauradament, amb la desaparició de l’ofici de marger, i amb la pèrdua del coneixement d’aquesta tècnica constructiva. Entitats i voluntaris s’esforcen, des de fa molts anys, per a conservar, restaurar, i divulgar aquest patrimoni, i mantenir aquesta tècnica constructiva declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat.

Per això, i després de l’èxit de la primera edició de la Setmana de la Pedra Seca, que va comptar amb prop d’una norantena d’activitats i més d’un centenar d’entitats i col·lectius participants, ‘Col.laboraxPaisatge’ impulsa una nova edició de la Setmana de la Pedra Seca en col·laboració amb nombroses entitats del territori.

‘Col.laboraxPaisatge’ és un projecte de cooperació impulsat i coordinat per l’Associació per al Desenvolupament Rural Integral de la Zona Nord-Oriental de Catalunya (ADRINOC) amb l’assessorament de l’Observatori del Paisatge de Catalunya, que compta amb la col·laboració de l’Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional (APSAT), i la participació de cinc Grups d’Acció Local de Catalunya, i també amb un soci a la Catalunya Nord (França), al Parc Natural Regional del Pirineu Català, que gestiona el Grup d’Acció Local Terres Romanes en Pays Catalan.

‘Col.laboraxPaisatge’ és un projecte de cooperació Leader subvencionat pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, en el marc del Programa de Desenvolupament Rural (PDR) de Catalunya 2014-2022, i el cofinançament del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER).

Per a més informació:

http://agricultura.gencat.cat/ca/detalls/Noticia/211116_not_setmana_pedra_seca

1  

Fitxers adjunts

Comunicat de premsa

Comunicat de premsa
PDF | 585