- La figura de coordinador hospitalari de trasplantaments és clau al sistema de trasplantaments perquè és responsable del procés de donació i trasplantament dins dels hospitals
- 23 hospitals catalans d’arreu del territori estan autoritzats per a la detecció de donants a Catalunya
- La Jornada de Coordinadors Hospitalaris de Trasplantaments de Catalunya d’avui ha permès compartir les vivències durant la pandèmia, conèixer les noves realitats en donació i treballar en la millora dels processos

L'Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT) ha reunit 90 professionals de més de vint centres sanitaris a la Jornada de Coordinadors Hospitalaris de Trasplantaments de Catalunya que ha celebrat avui amb l'objectiu de compartir les vivències dels sanitaris durant la pandèmia, conèixer les noves realitats en donació o la nova tecnologia de perfusió que permeten recuperar òrgans que abans es descartaven. La Jornada, dirigida exclusivament als professionals sanitaris vinculats a la detecció de donants dels diferents hospitals catalans, és una trobada cientificotècnica que l’OCATT organitza anualment i que enguany ha inaugurat la directora del Servei Català de la Salut, Gemma Craywinckel.
“A Catalunya, els trasplantaments salven moltes vides cada any i en milloren moltes més, gràcies a persones anònimes que donen els seus òrgans i teixits. La feina dels coordinadors de trasplantaments, marcada per les emocions de les famílies, és una peça clau en tot el procés de donació i trasplantament, acompanyant i informant amb tot el rigor i empatia”, ha reblat Gemma Craywinckel, directora del CatSalut. “Avui posem en valor la figura d’aquests professionals sanitaris, que en tot aquest temps de pandèmia s’han ajustat a les necessitats del sistema, deixant, en molts casos i per motius evidents, la seva tasca habitual, per dedicar-se 100% a les unitats de crítics d’arreu del territori”, ha sentenciat.
Tot i haver estat en contacte permanent durant el transcurs de la pandèmia, la Jornada presencial ha suposat un retrobament de tots els professionals de coordinació de trasplantaments dels diferents hospitals i l’OCATT, per aprofundir, millorar i compartir coneixement, i un espai d’intercanvi d’experiències.
Per la seva banda, el director de l’OCATT, Jaume Tort, ha aprofitat la trobada per manifestar l’agraïment de l’entitat als professionals de l’àmbit: “L'OCATT, en nom de totes les persones receptores d’un trasplantament, no podem més que agrair la predisposició, l’entusiasme, l’esforç i el sacrifici dels coordinadors de trasplantaments; una feina que sovint passa desapercebuda i no està suficientment reconeguda. Així doncs, moltes gràcies!”, ha dit.
Els coordinadors de trasplantaments també són professionals de les unitats de crítics i, per tant, han estat a primera línia en la lluita contra la COVID-19. Aquest ha estat un dels motius que expliquen l’impacte del virus en l’activitat de trasplantament, principalment durant la primera onada. Des de gener i fins al 31 d’octubre d’aquest 2021 s’han fet 870 trasplantaments d’òrgans, un 5,3% més que el mateix període del 2020, quan es va realitzar 826 intervencions. Aquesta activitat ha estat possible gràcies a la generositat i solidaritat de 239 donants cadàver vàlids (un 7,1% més que el mateix període de l’any anterior), 114 donants vius (+17,5%) i a l’intercanvi d’òrgans amb altres hospitals de l’estat espanyol i d’Europa. Una activitat superior a l’any 2020 però encara inferior a les del 2019, un any de rècord.
Una figura clau del sistema de trasplantaments
Els professionals coordinadors hospitalaris de trasplantaments són, possiblement, la figura clau del sistema de trasplantaments de Catalunya, ja que són els responsables de gestionar el procés de donació dins dels hospitals. La gran majoria són metges i metgesses intensivistes i personal d'infermeria vinculat a les unitats de crítics. I, tot i ser personal dels diferents centres, mantenen una relació molt estreta i col·laborativa amb l'OCATT.
Les seves funcions principals són la detecció dels donants i el seu manteniment; la realització de proves o analítiques per determinar la viabilitat dels òrgans i assegurar la seva qualitat; l'entrevista amb els familiars dels possibles donants per conèixer els antecedents de la persona o aconseguir el consentiment a la donació d'òrgans i teixits del seu familiar. I també la resolució, si escau, dels possibles aspectes legals, o la preparació dels quiròfans i la notificació de tota la informació a l'OCATT.
La xarxa hospitalària catalana de detecció de donació d’òrgans i de teixits
23 centres sanitaris, majoritàriament públics però també alguns de privats, formen la xarxa d'hospitals autoritzats per a la detecció de donants d'òrgans i de teixits a Catalunya. A tots aquests centres hi ha un professional o un equip de professionals que assumeixen el rol de coordinació de trasplantaments.
Ser un d’aquests 23 centres és, per tant, una decisió estratègica de la direcció de l’hospital, una aposta que permet entrar a formar part d’aquest grup d’excel·lència sanitària. “L’únic que es necessita per formar part d’aquesta xarxa és que l’hospital disposi d’una unitat de cures intensives (UCI), així com tenir la voluntat d’adaptar els protocols ja establerts, amb el suport dels grans hospitals, i de destinar els professionals necessaris a les tasques de la coordinació de trasplantaments”, conclou Jaume Tort.
A més, Catalunya disposa de 22 programes de trasplantament dels 8 hospitals trasplantadors catalans que reben els òrgans per portar a terme un trasplantament, l’últim acte d’aquest procés.
Per al bon funcionament del sistema, és bàsica la feina de la Unitat d’Intercanvi d’Òrgans (UCIO) de l’OCATT, una oficina en guàrdia permanent 24/7 que organitza i facilita, mitjançant l’anàlisi de la informació rebuda dels coordinadors, la gestió de les llistes d’espera, l’adjudicació dels òrgans extrets i l’organització de la logística de transport d’òrgans i equips, tot el procés de donació i trasplantament.
La Jornada en dades
- 4 sessions cientificotècniques, 1 debat i 1 conferència, entre d’altres.
- 23 sanitaris han participat com a ponents o moderadors (13 dones i 10 homes).
- 17 ponències de professionals de 13 centres sanitaris diferents.
- 90 assistents a la Jornada.
- 24 entitats sanitàries representades: 19 hospitals del SISCAT i 1 del País Basc; 2 entitats públiques, 1 associació de pacients i 1 convidat independent.
- 8 persones receptores d’un trasplantament, que representen 6 associacions de pacients diferents, participant en la Jornada a través d’1 audiovisual.
Podeu consultar el programa de la Jornada aquí.
1