• La Comissió Institucional per a l'abordatge de les Violències Masclistes es reuneix per avançar en la intervenció coordinada a les comarques gironines
  • A la trobada s’han compartit les mesures impulsades des de la conselleria d’Igualtat i Feminismes per garantir el dret de les dones a l'erradicació de les violències masclistes
Reunió de la Comissió Institucional per a l'abordatge de les Violències Masclistes a Girona.

La delegada del Govern de la Generalitat a Girona, Laia Cañigueral i Olivé, la secretària de Feminismes, Montserrat Pineda Lorenzo, i la directora general per a l’Erradicació de les Violències Masclistes, Laia Rosich Solé, s’han reunit amb representants de les comarques gironines per abordar una intervenció coordinada contra les violències masclistes.

Cañigueral ha introduït la reunió remarcant el caràcter estructural de les violències masclistes i de les mesures per abordar-les. “Com a Govern tenim la responsabilitat de desplegar polítiques i accions de prevenció de les violències masclistes i, per fer-ho, hem de treballar de forma transversal, coordinant els diferents departaments de la Generalitat, però també implicant cada agent del territori, com hem fet avui. La suma d’esforços és un element clau per erradicar, d’una vegada per totes, aquestes violències estructurals”, ha ressaltat la delegada del Govern de la Generalitat a Girona.

Des de la conselleria d’Igualtat i Feminismes, la secretària de Feminismes ha destacat la importància d’estendre les polítiques públiques contra les violències masclistes a tots els racons del país. Pineda ha posat de relleu “la necessitat de cooperar i col·laborar de les administracions, tant ens locals i supramunicipals, com entitats i agents socials. L’abordatge de les violències masclistes és un tema de país en el qual s’han d’implicar la totalitat d’agents institucionals i socials: només així podrem avançar envers l’erradicació de les violències masclistes, inclosa la violència institucional”

Per la seva banda, Rosich ha destacat que “l’erradicació de les violències masclistes a tot el territori català és una prioritat de la conselleria. Hem de fer front i acabar amb la vulneració estructural dels drets de les dones, que condueix a situacions de violència que es recolzen en el sistema patriarcal imperant”. La directora general per a l’Erradicació de les Violències Masclistes ha recordat que aquest 2021 ja s’han registrat 12 feminicidis.

 

Polítiques i mesures per erradicar les violències masclistes

Durant la reunió, s’han presentat diferents mesures activades des de la conselleria per abordar i eliminar les violències masclistes. S’ha detallat el nou marc de funcionament de la Comissió Nacional per a una Intervenció coordinada contra la Violència Masclista (CNVM), que coordina i actualitza els circuits d’abordatge de les violències masclistes des d’una perspectiva feminista amb enfocament interseccional, incorporant les normatives i paradigmes més recents.

També s’ha introduït el Protocol d'actuació davant els feminicidis de la Generalitat de Catalunya, que garanteix la coordinació institucional entre totes les administracions implicades en el circuit de prevenció i atenció, seguint l’estàndard de diligència deguda recollit per la llei 17/2020. Això permet personalitzar les respostes institucionals per cada cas, així com identificar situacions revictimitzants i de violència institucional que pugui exercir l’administració. El protocol inclou situacions de feminicidis i de feminicidis vinculats, així com les seves temptatives a tot Catalunya. 

“El protocol és una eina viva que s’adapta a cada situació, garantint un model estandarditzat de les actuacions a activar. El poden fer servir les diferents administracions, també els ens locals que no en disposin d’un propi”, ha compartit la secretària de Feminismes a la reunió. El document es desplega en 3 fases: una primera de resposta a l’emergència, amb accions i actuacions estandarditzades i personalitzables; una segona fase d’intervenció integral durant les 72h posteriors, en què s’activen els serveis i recursos d'atenció en l'àmbit de la Violència Masclista pertinents, i una tercera de seguiment del cas. El protocol es planteja des d’un enfocament interseccional i recull totes les formes i àmbits de violència presents a la llei 17/2020.  

Una altra mesura explicada a la reunió és l’actualització, que està treballant la conselleria i que es presentarà durant el primer trimestre de 2022, del Protocol marc per a una intervenció coordinada contra la violència masclista, d'acord amb la Llei 17/2020. L’actualització s’està realitzant en consonància amb el model d'abordatge de les violències sexuals que s'anunciarà properament des del Departament. En relació a la renovació del Protocol marc, Pineda ha ressaltat que “modifiquem l’enfocament de les violències masclistes, entenent-les com un problema social que requereix d’actuacions integrals en tots els àmbits per poder-les erradicar. Les dones són agents actives de transformació, i els seus drets i veu és el que ha de guiar tot el sistema de prevenció i abordatge de les violències masclistes”. En el marc de la prevenció, també s’ha parlat de l’Estratègia Nacional de Drets Sexuals i Drets Reproductius que es presentarà les properes setmanes.

L’actualització del Protocol incorpora el marc normatiu internacional i europeu, la deguda diligència que estandarditza la coordinació i cooperació entre institucions per evitar revictimitzacions i l’enfocament interseccional. “El protocol marc posa la dona al centre, els seus drets i necessitats, i són els serveis els que s'adapten a ella. Canviem la mirada i l’organització: d’un model de prestació de serveis a un altre de drets, on la Xarxa d’Atenció i Recuperació de Violències Masclistes s’organitza en funció de la dona a qui atén, amb la mirada posada en evitar la revictimització”, ha compartit Laia Rosich, directora general per a l’Erradicació de les Violències Masclistes.

La Comissió Institucional per a l'abordatge de les Violències Masclistes és l'acord de caire polític que dona peu a convocar la Comissió tècnica, òrgan encarregat de delimitar els objectius concrets per als grups de treball i els equips comarcals i locals de la Demarcació de Girona.