La consellera de Drets Socials ha anunciat que s’organitzarà el I Congrés Nacional dels Infants i Adolescents de Catalunya per al 20 de novembre de 2022
En una intervenció al Parlament, Cervera ha explicat que “desplegarem el model Barnahus d’atenció integral davant els abusos sexuals a nens i nenes a totes les vegueries de Catalunya”
A més, el departament ha iniciat un procés d’avaluació del sistema de protecció a partir de l’opinió dels propis infants i adolescents tutelats i els seus professionals de referència

La consellera de Drets Socials, Violant Cervera, ha demanat recuperar el Pacte per a la infància a Catalunya, signat l’any 2013, i que va suposar un instrument de consens per permetre avançar en drets i oportunitats envers els infants. “Volem actualitzar aquell consens des del treball compartit, incorporant noves perspectives com són la digitalització, la resposta davant la pandèmia, la realitat dels joves migrats sols o el major protagonisme que mereix l’adolescència en aquest país”, ha assegurat la consellera.
En una intervenció al Parlament, Cervera ha apostat per ampliar els espais de participació i d’opinió a tots els infants i adolescents de Catalunya. En aquest sentit, la setmana que se celebra el Dia Universal dels Drets dels Infants, ha anunciat que el departament organitzarà l’any vinent el I Congrés Nacional dels Infants i Adolescents de Catalunya per al 20 de novembre de 2022. Aquest Congrés suposarà “un espai de participació i opinió, inèdit a l’Estat espanyol i innovador a nivell europeu, on mig miler d’infants d’entre 8 i 17 anys culminaran tot un procés de participació d’un any de durada i on volem que participin des dels diferents Consells Locals d’Infància, escoles de primària i secundària així com infants tutelats per la Generalitat”.
Avaluació del sistema de protecció a la infància
Pel que fa a la protecció de la infància, la titular de Drets Socials ha explicat que aquest mes de novembre “hem iniciat un procés d’avaluació del sistema de protecció a partir de l’opinió dels propis infants i adolescents tutelats i els seus professionals de referència”. L’objectiu és disposar d’informació anual sobre aspectes com la seguretat, estabilitat, desenvolupament, salut, educació, participació i autonomia personal; per tal d’anar implementant millores en el sistema en base a l’evidència.
Una de les accions clau que es prioritzaran en els propers dos anys és el desplegament territorial de les cases Barnahus, d’atenció integrada i integral i efectiva de qualsevol infant i adolescent víctima d’abusos sexuals (actualment el servei s’ofereix a Tarragona). “Des del Departament de Drets Socials fem una molt bona valoració de la prova pilot del primer Barnahus a Tarragona, on s’han atès 278 casos”, ha afirmat la consellera. És per això que “desplegarem aquest model nòrdic d’atenció integral davant els abusos sexuals a nens i nenes a totes les vegueries de Catalunya”.
Lluita contra la pobresa infantil
Per la consellera Cervera, la pobresa infantil esdevé un repte prioritari a nivell europeu i “no és admissible que tinguem unes dades de pobresa infantil del 33,4%, 12 punts més alta que el risc de pobresa en la població general”. Per això, Cervera ha assenyalat que es lluitarà contra la pobresa en el marc de l’Estratègia Catalana per a l’eradicació de la pobresa i a partir de la Garantia Infantil Europea en la prevenció i lluita contra la pobresa i l’exclusió infantil.
Salut mental i benestar emocional
La titular de Drets Socials ha afirmat que “la salut mental i el benestar emocional dels infants és un repte de país”. “La pandèmia ha colpejat molt fort contra els nois i noies, sobretot en termes de salut mental, i per això cal treballar des de totes les vessants possibles per donar-hi totes les respostes necessàries”, ha apuntat. En aquest sentit, i de manera conjunta amb el Departament de Salut, s’elaborarà un pla específic per l’abordatge de salut mental infanto-juvenil, amb especial atenció al suïcidi juvenil i als trastorns alimentaris.
7.775 infants protegits per la DGAIA
Finalment, Cervera ha explicat que una de les funcions principals del sistema és protegir i tutelar els infants i adolescents desemparats. Actualment, “a Catalunya hi ha 16.519 nois i noies que estan sent atesos pel sistema de protecció a la infància, ja sigui amb un expedient de risc greu o una mesura protectora de la DGAIA”. D’aquests, 7.775 infants i adolescents tenen una mesura protectora activa en aquests moments: el 54% es troben acollits en alguna tipologia de centre residencial i el 46% es troben acollits en família.
La titular de Drets Socials ha recordat que Catalunya és un dels pocs territoris de l’Estat que ofereix un servei d’acompanyament a joves ex-tutelats un cop assoleixen la majoria d’edat. L’Àrea de Suport al Jove Tutelat i Ex Tutelat atén actualment a 3.506 joves majors d’edat.