Direcció General de Comunicació

El Govern aprova els decrets dels programes de gestió de residus de Catalunya

query_builder   29 juny 2010 14:24

event_note Nota de premsa

El Govern aprova els decrets dels programes de gestió de residus de Catalunya


  • Afecten la gestió de residus municipals, industrials i de la construcció
  • Aquests programes es fonamenten en la reducció de la generació de residus i en l'augment del reciclatge
  • Aquests decrets doten el Govern dels instruments necessaris per tirar endavant una política de residus eficient, sostenible i moderna
El Govern ha aprovat avui els tres decrets que estableixen la planificació de la producció i la gestió dels residus a Catalunya: el Programa de Gestió de Residus Municipals (PROGREMIC), el Programa de Gestió de Residus Industrials (PROGRIC) i el Programa de Gestió de Residus de la Construcció (PROGROC). L'aprovació per decret d'aquests programes de residus, així com de la planificació de les infraestructures de residus municipals, dóna compliment a la Llei de residus, aprovada per unanimitat al Parlament de Catalunya l'estiu de 2008.
El PROGREMIC concreta el model català de gestió de residus municipals, que té per finalitat generar menys residus i recuperar-ne més. S'estructura en tres eixos principals: la ciutadania, la gestió dels residus i la planificació de les infraestructures. Les actuacions més destacades són el foment de la prevenció de generació de residus, l'augment i extensió territorial de la recollida selectiva i el tractament de tots els residus, inclosos aquells que no són objecte de recollida selectiva. El programa garanteix el compliment de les exigències de la normativa europea.
El PROGRIC es fonamenta en la prevenció i la valorització dels residus industrials. El programa preveu mesures per minimitzar la generació d'aquests residus i potenciar l'adopció de tecnologies, que promoguin la generació de menys residus. També estableix actuacions per augmentar el reaprofitament, millorant la separació en origen.
El PROGROC, el Programa de Gestió de Residus de la Construcció, potencia la prevenció i promou la reutilització i el reciclatge, tant de materials com de terres. El programa estableix la nova regulació de la producció i la gestió dels residus de la construcció i deroga l'anterior normativa. Preveu actuacions de suport per a la clausura d'abocadors incontrolats, per promoure el mercat de l'àrid reciclat i per desenvolupar les infraestructures necessàries per al reciclatge d'aquests residus. En definitiva, aquest programa estableix objectius pel que fa a la recollida, la reducció, el reciclatge i el reaprofitament d'aquests residus.
Amb l'aprovació d'aquests tres decrets, conjuntament amb el decret del Pla territorial sectorial d'infraestructures de residus municipals (PTSIRM), el Govern es dota dels instruments necessaris per tirar endavant una política de residus eficient, sostenible i moderna, situant-nos en la línia dels països avançats en aquesta matèria a escala europea.
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia