Servei Meteorològic de Catalunya

Mapa de pressió en superfície previst per dimarts 23 a les 6UTC

Episodi de pluja general i temporal marítim

query_builder   19 novembre 2021 12:05

event_note Nota de premsa

Episodi de pluja general i temporal marítim

  • Entre dilluns 22 i dimecres 24 es preveu un episodi de pluja a Catalunya, que podria donar lloc a acumulacions importants a punts de la meitat est i de la resta del litoral i prelitoral
  • A banda, l’onatge s’alterarà notablement a tota la costa amb vent de component est

El Servei Meteorològic de Catalunya informa de la formació d’una depressió entre les Illes Balears i Catalunya que donarà lloc a un episodi de precipitació extensa i temporal marítim entre dilluns i dimecres de la setmana vinent.

La predicció indica que la precipitació s’iniciarà dilluns per la meitat nord i est de Catalunya, mentre que dimarts i dimecres s’estendrà a la resta del territori fins a fer-se general. La cota de neu baixarà dels 1400 als 1000 metres aproximadament. Malgrat això, la posició final de la depressió podria afavorir l’escolament d’aire fred per la vall de l’Ebre, i dimarts la cota de neu baixaria per sota dels 1000 metres al sud de Catalunya. Les acumulacions més importants en tot l’episodi es preveuen al quadrant nord-est i a la resta del litoral i del prelitoral, on, de manera local, podran ser extremament abundants amb registres de més de 100 mm de precipitació.

A banda, el vent de component est, que bufarà entre moderat i fort especialment al litoral, donarà lloc a un fort temporal marítim, amb onades que superaran els 2.5 metres d’alçada, especialment dimarts.

Per aquest motiu, el Servei Meteorològic de Catalunya ha emès preavisos de Situació Meteorològica de Perill per acumulació de pluja i per onatge.

A continuació es pot veure el mapa de pressió en superfície previst pel model ECMWF per dimarts 23 a les 6 UTC, on es pot veure clarament la baixa situada prop de les Illes Balears:

Mapa de pressió en superfície previst per dimarts 23 a les 6UTC

Tot i això, la possible variació de la localització final de la depressió produiria canvis substancials en la situació meteorològica. Per aquest motiu caldrà seguir amb atenció les següents actualitzacions de la predicció.

Els models meteorològics a mitjà termini indiquen un segon episodi de precipitació entre dijous i divendres de la setmana entrant, que no seria tant extens com el primer i afectaria sobretot el Pirineu amb nevades abundants a causa de l’entrada de vent del nord. Malgrat això, la discrepància entre els models sinòptics per aquest episodi aconsella estar pendent de l’evolució de la predicció meteorològica.

Més informació a www.meteo.cat i a les xarxes socials facebook.com/meteocat i @meteocat

 

19 de novembre de 2021

1  

Imatges

Mapa Pressió en superfície

Mapa Pressió en superfície 18

1  

Fitxers adjunts

Nota informativa

Nota informativa
PDF | 190

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia