Justícia, Drets i Memòria

.

La millor producció artística dels tallers de les presons, a la 33a edició del Premi Marraco, a Lleida

query_builder   19 novembre 2021 16:59

event_note Nota de premsa

La millor producció artística dels tallers de les presons, a la 33a edició del Premi Marraco, a Lleida

159 obres de pintura, escultura i ceràmica s’han presentat al certamen més antic dels centres penitenciaris de Catalunya, organitzat per la presó de Ponent

L’Institut d’Estudis Ilerdencs acull una selecció de les millors, fins el 19 de desembre

.

A partir d’avui, l’Institut d’Estudis Ilerdencs cedeix l’espai per acollir una selecció de les millors pintures, escultures i ceràmiques fetes als tallers artístics dels centres penitenciaris. És una mostra de les 159 obres que s’han presentat a la 33a edició del Premi Marraco, el concurs artístic més antic de les presons, que cada any organitza el Centre Penitenciari Ponent, amb la col·laboració de la Diputació i l’Ajuntament de Lleida, el Cercle de Belles Arts i l’Associació d’Arts de Ponent.  

Un jurat, del qual formen part artistes locals, ha escollit els guanyadors, que han estat distingits amb els primers, segons, tercers premis i accèssits en dues categories: una de lliure i una altra de dedicada al color blau, que ha estat la temàtica escollida aquest any, inspirada en pintors com ara Picasso, Klein o Matisse.

Enguany hi han concursat interns de Quatre Camins, Brians 1, Brians 2, Mas d’Enric, Lledoners i el Centre Penitenciari de Dones de Barcelona (Wad Ras), així com també del centre amfitrió i del Centre Penitenciari d’Andorra.

L’exposició del Premi Marraco, que ha inaugurat avui el director general d’Afers Penitenciaris, Cèsar Galván, a l’Espai IX de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, es podrà visitar fins el 19 de desembre.

L’origen del certamen, un intern premiat en un concurs de Festa Major

El Premi Marraco té l’origen en la participació d’un intern de la presó de Lleida en un concurs de pintura, amb motiu de la Festa Major de la ciutat. La seva obra va guanyar el premi, i aquella fita va inspirar l’organització d’un concurs propi per a les persones privades de llibertat, el 1984.

Tallers artístics a totes les presons

Tots els centres penitenciaris de Catalunya organitzen tallers conduïts per monitors artístics, que fan l’acompanyament pedagògic. N’hi ha cinquanta, agrupats per disciplines: arts plàstiques, arts visuals i comunicació, i arts escèniques. L’activitat artística fomenta l’adquisició de normes, valors, i actituds prelaborals.

4  

Imatges

Vista general de la mostra

Vista general de la mostra 365

Primer premi de ceràmica

Primer premi de ceràmica 193

Primer premi d'escultura

Primer premi d'escultura 291

Primer premi de pintura

Primer premi de pintura 389