Drets Socials

CNIAC

Drets Socials celebrarà el I Congrés Nacional dels Infants i Adolescents de Catalunya

query_builder   20 novembre 2021 18:00

event_note Nota de premsa

Drets Socials celebrarà el I Congrés Nacional dels Infants i Adolescents de Catalunya

El Consell Nacional de la Infància i l’Adolescència de Catalunya premia Pallassos sense fronteres amb motiu de la celebració del Dia Universal dels Drets dels Infants

En el nou manifest, el CNIAC reclama el dret al benestar emocional dels infants i joves

CNIAC


El Consell Nacional de la Infància i l’Adolescència de Catalunya (CNIAC) ha tornat al Palau de Pedralbes i recupera així l’escenari habitual per a la celebració del seu gran dia, el Dia Universal dels Drets dels Infants. Una diada que els infants i joves del CNIAC aprofiten per reivindicar els seus drets en forma de manifest i per premiar alguna entitat que s’hagi distingit per la seva tasca en favor de la infància i que aquest any ha anat a parar a l’ONG Pallassos sense fronteres per la seva feina solidària.

L’acte s’ha celebrat amb la presència de la consellera de Drets Socials, Violant Cervera, el secretari d’Infància, Adolescència i Joventut, Alexis Serra, i la directora general d’Atenció a la Infància i l’Adolescència, Ester Cabanes.

La jornada també ha servit per començar a preparar el I Congrés Nacional dels Infants i Adolescents de Catalunya que tindrà lloc d’aquí a un any, és a dir, el  20 de novembre de 2022. Es tracta d’un espai pioner i innovador, on mig miler d’infants d’entre 8 i 17 anys culminaran tot un procés de participació, que s’estendrà pels consells locals d’infància, les escoles de primària i els centres de protecció de la Generalitat.

Pel que fa al manifest, ha estat redactat amb la col·laboració dels diferents consells territorials mitjançant el recull d’opinions dels infants i adolescents dels diferents municipis.

Aquest any el text se centra en la salut mental. “És molt important que tothom pugui gaudir d’un bon estat mental, en especial els infants i adolescents perquè estem en època de creixement i aprenentatge”, assenyalen i hi afegeixen: “Avui en dia, hi ha diferents situacions que impedeixen que tothom pugui tenir aquest benestar garantit”.

El manifest –que podeu llegir complet en el document adjunt- desenvolupa cinc punts corresponents amb els diferents àmbits en què cal garantir la salut emocional d’infants i joves: vida familiar i social; escola o institut; xarxes socials i discriminacions. També hi fan un seguit de demandes:

 

  • Garantir les necessitats bàsiques, l’alimentació i l’habitatge de totes les famílies
  • Garantir l’atenció psicològica de forma gratuïta per a tots els infants i adolescents
  • Promoure en l’entorn escolar l’educació per a l’ús sa i responsable de les tecnologies de la comunicació, les xarxes socials, videojocs, etc.
  • Desenvolupar i potenciar l’ensenyament en la diversitat (de gènere, cultural, etc.) i garantir espais lliures de discriminació envers cap infant o adolescent.
  • Sentir-nos estimats i valorats per com som per part del professorat, les famílies i la resta de persones del nostre entorn.
  • Assegurar que els infants i adolescents tinguin més estones de lleure
  • Promoure un sistema educatiu on es tinguin en compte els interessos de l’alumnat i es potenciï el suport emocional

 

El Consell Nacional dels Infants i els Adolescents de Catalunya està format per 46 infants i adolescents d’arreu del territori d’entre 8 i 17 anys. La seva creació s’emmarca en els articles 27 i 34 de la Llei 14/2010, del 27 de maig, dels drets i les oportunitats de la infància i l’adolescència a Catalunya, on es reconeix el dret de participació dels infants i els adolescents. Entre d’altres funcions, el CNIAC representa els interessos i els punts de vista de la infància i l’adolescència de Catalunya, vetlla pel compliment i el desplegament  de la Convenció de les Nacions Unides sobre els Drets de l’Infant i promou l’associacionisme i la participació democràtica dels infants i els joves.

 

 

Dissabte, 20 de novembre de 2021

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia