Servei Català de Trànsit

Dia Mundial

Aquest diumenge es commemora el Dia Mundial en Record de les Víctimes d'Accident de Trànsit

El Servei Català de Trànsit, al costat de les víctimes d'accident de trànsit

6.366 persones han mort des de l'any 2.000 en accident de trànsit a la xarxa viària catalana i 27.650 més han resultat ferides de gravetat

query_builder   21 novembre 2021 12:49

event_note Nota de premsa

Aquest diumenge es commemora el Dia Mundial en Record de les Víctimes d'Accident de Trànsit

El Servei Català de Trànsit, al costat de les víctimes d'accident de trànsit

6.366 persones han mort des de l'any 2.000 en accident de trànsit a la xarxa viària catalana i 27.650 més han resultat ferides de gravetat

El Servei Català de Trànsit s’adhereix a la commemoració del Dia Mundial en Record de les Víctimes d’Accident de Trànsit, que se celebra aquest diumenge, 21 de novembre. Ho fa sota el lema “Recorda, dona suport, actua” amb l’objectiu de recordar els que han mort, donar suport als que han sobreviscut i actuar per aconseguir una millor resposta post-accident. Aquest dia també serà commemorat a les xarxes socials amb l’etiqueta mundial #WDoR2021.

El director del Servei Català de Trànsit (SCT), Ramon Lamiel, destaca que ‘’fa molts anys que treballem conjuntament amb les associacions de víctimes per donar suport no només a la prevenció davant dels sinistres viaris, sinó també per atendre com cal les víctimes i els seus familiars’’Lamiel afegeix que ‘’quan vam posar en marxa el SIAVT vam realitzar una campanya de sensibilització social perquè tothom tingués present la situació de gran vulnerabilitat i de desorientació que deixa un sinistre viari en les persones quan aquestes en són víctimes’’.

El titular de Trànsit també remarca que ‘’més enllà del lament per la pèrdua d’éssers estimats, hi ha la lluita per revertir una situació d’abast mundial. L’objectiu sembla inabastable, però no ho és. Els accidents són evitables. Els petits canvis, tant en el factor humà com en la sostenibilitat, en les decisions que cadascú de nosaltres prenem o som capaços d’inculcar als nostres amics o coneguts, són i sempre seran poderosos’’. I conclou: ‘’fem que entre tots, la Visió Zero, és a dir 0 víctimes mortals per accident de trànsit l’any 2050, no sigui una utopia’’.

L’any 2005, les Nacions Unides va declarar el tercer diumenge de novembre com a Dia Mundial en Memòria de les Víctimes de Trànsit. Des de llavors, aquesta és una jornada de record a les víctimes i de suport a les que pateixen seqüeles a conseqüència d’accidents de trànsit. També vol sensibilitzar i donar a conèixer el patiment i les necessitats de les famílies que han perdut algun ésser estimat o bé han de tenir cura de víctimes amb danys greus.


Més de 6.300 víctimes mortals i 27.650 ferits greus

Des de l’any 2000, 6.366 persones han mort i 27.650 més han resultat ferides de gravetat a la xarxa viària catalana.

Aquest 2021, fins al 21 de novembre, hi ha hagut 119 víctimes mortals i 519 ferits greus per accident de trànsit a Catalunya. Més enllà de l’estadística, darrere de cada xifra hi ha una vida perduda o esquinçada i famílies que passen per una autèntica tragèdia. Per aquest motiu, cal continuar treballant per reduir les víctimes d’accidents de trànsit i aconseguir una mobilitat cada vegada més segura.


SIAVT (Servei d’Atenció a les Víctimes d’Accident de Trànsit)

L’SCT té entre les seves prioritats les polítiques de seguretat viària adreçades a l’atenció a les víctimes de sinistres viaris i per aquest motiu va impulsar la creació del Servei d’Atenció a les Víctimes d’Accident de Trànsit (SIAVT), un servei pioner a l’Estat espanyol i que es va posar en marxa l’any 2012. El SIAVT ofereix orientació jurídica, legal, psicològica, sanitària i assistencial a totes les persones víctimes o afectades per un accident de trànsit a través d’atenció telefònica, presencial o telemàtica.

Des d’aquest mes de juny, el SIAVT ha ampliat els serveis i ha començat a fer un seguiment proactiu periòdic als familiars de les víctimes mortals dels accidents de trànsit per tal de donar-los suport durant l’any posterior a l’accident, en tots els tràmits i recursos en els àmbits jurídic, sanitari, psicològic i social.

Fins ara, quan es produïa un accident mortal, els Mossos d’Esquadra o les policies locals informaven els familiars de l’existència del SIAVT –entregant-los un tríptic– i eren aquests els que s’hi havien de posar en contacte. Atesa la situació de desconcert i dolor, això suposava una dificultat afegida que feia que, a vegades, no s’arribés a utilitzar el recurs. Ara, un cop s’ha omplert un formulari de cessió de dades que habilita els psicòlegs del SIAVT a trucar-los, ja s’estableix un primer contacte i, a partir d’aquí, si cal, es fa un seguiment proactiu durant un any, durant el qual se’ls dona suport i assessorament sobre els diferents tràmits.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia