Drets Socials

tarragona

El Camp de Tarragona necessitarà prop de 15.000 habitatges en els propers 20 anys per destinar-los a polítiques socials

query_builder   22 novembre 2021 15:34

event_note Nota de premsa

El Camp de Tarragona necessitarà prop de 15.000 habitatges en els propers 20 anys per destinar-los a polítiques socials

Drets Socials està duent a terme unes Jornades territorialitzades per explicar el Pla Territorial Sectorial  de l’Habitatge (PTSH), que és l’instrument de planificació que marcarà les línies de futur en habitatge fins el 2042

La Secretaria d’Habitatge i Inclusió Social, del Departament de Drets Socials, ha organitzat  unes Jornades territorialitzades, adreçades als municipis que formen part de les àrees de demanda forta i acreditada.  Aquestes Jornades  volen incidir en els aspectes més concrets i específics de cada territori per tal que el PTSH pugui atendre la diversitat. 

Per a la consecució dels seus objectius, el PTSH  divideix el territori de Catalunya en  àrees que configuren els àmbits d’actuació i que són: les àrees de demanda residencial forta i acreditada, les àrees preferents, les àrees no preferents i les àrees rurals.

L’àrea de demanda residencial forta i acreditada està formada per 163 municipis que suposen el 82,7% de la població de Catalunya, i que  són els que tenen l’obligació de complir amb l’objectiu de la solidaritat urbana, que vol dir que hauran de disposar d’un 15% mínim d’habitatges destinats a polítiques socials. La definició d’aquests municipis i la seva divisió en dos subtipus d’àrees de demanda residencial forta i acreditada s’ha realitzat atenent a la seva rellevància territorial i pes demogràfic.

 

Tarragona, Reus, Cambrils, Salou, Valls, Torredembarra, Montblanc, la Canonja i Falset aglutinen el 68% de la població del Camp de Tarragona

Al Camp de Tarragona hi ha nou municipis que formen part de les àrees de demanda forta i acreditada, on hi viu el 68% del total de la població de Camp de Tarragona, i són

Tarragona, Reus, Cambrils, Salou, Valls, Torredembarra, Montblanc, la Canonja i Falset.

Aquests municipis resten subjectes a l’objectiu d’incrementar el seu parc de lloguer social fins assolir com a mínim el 8,0% del total del parc d’habitatges principals del municipi al final del termini de vint anys (30 de juny de 2042).

 

Percentatge i nombre total d’habitatges principals destinats a polítiques socials per al compliment de l’objectiu de solidaritat urbana en els municipis de demanda forta i acreditada de l’àmbit de Camp de Tarragona

 

t
Objectius pel compliment del mandat de solidaritat urbana a nivell municipal en l’àmbit  de Camp de Tarragona
d

Nou municipis del Camp de Tarragona són àrees preferents, on hi viu el 15% de la població, i han d’assolir que el parc de lloguer social sigui del 2’8%

Hi ha 9 municipis de l’àmbit de Camp de Tarragona (Vila-seca, Mont-roig del Camp, Riudoms, Roda de Berà, Constantí, Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, la Selva del Camp, Altafulla i Alcover  que formen part de les àrees urbanes preferents. En aquests municipis hi viu el 15% del total de la població de l’àmbit de Camp de Tarragona.

 

d

Aquests municipis han d’incrementar el seu parc de lloguer social fins assolir com a mínim el 2,8% del total del parc d’habitatges principals del municipi, abans de 2042, i a més,  hauran de promoure quinquennalment nous habitatges amb protecció oficial de compravenda, de tinences intermèdies o de lloguer social a raó de 7 habitatges per cada 1.000 habitants.

 

14 municipis (els Pallaresos, el Catllar, la Pobla de Mafumet, l’Espluga de Francolí, el Morell, Montbrió del Camp, Creixell, Castellvell del Camp, Santa Coloma de Queralt, Vilallonga del Camp, el Pla de Santa Maria, Vinyols i els Arcs, les Borges del Camp i Almoster)  formen part d’àrees no preferents, on hi viu el 8% de la població i han d’assolir que el parc de lloguer social sigui del 2’4%.

 

La resta de municipis, 86, formen part de les àrees rurals on hi viu el 9% del total de la població de l’àmbit de Camp de Tarragona. Aquests municipis han de complir amb  l’objectiu d’incrementar el seu parc de lloguer social fins a assolir com a mínim el 1% del total del parc d’habitatges principals del municipi i seran objecte d’un dels plans específics que contempla el Pla Territorial Sectorial d’Habitatge a desenvolupar, el pla específic de les àrees rurals.

 

Cal incrementar els habitatges amb lloguer social per arribar a l’objectiu del 7%

A Catalunya hi ha 163 municipis que aglutinen més del 80% de la població i seran els que hauran de disposar d’un 15% mínim d’habitatges destinats a polítiques socials en el termini de 20 anys. L’estimació és que  serà necessari obtenir 300.000 habitatges destinats a polítiques socials en les àrees de demanda forta i acreditada.

Així mateix, caldrà incrementar el parc de lloguer social, que actualment està format per uns 54.000 habitatges, per arribar als  255.000 necessaris per assolir l’objectiu de solidaritat urbana i arribar a un 7% d’habitatge amb lloguer social.

A més d’ampliar el parc de lloguer social, caldrà impulsar la construcció d’HPO de compravenda i de tinences intermèdies amb 107.800 habitatges.

El Pla territorial sectorial de l’habitatge, d’acord amb el que determina l’article 12 de la Llei 18/2007, de 28 de desembre, del dret a l’habitatge,  té com a principal objecte constituir el marc orientador per a l’aplicació a tot el territori de Catalunya de les polítiques d’habitatge.

Aquest Pla s’ha actualitzat respecte a l’anterior aprovació inicial del 2019 per donar compliment a les prescripcions recollides al DL17/2019 i per l’actualització de les dades per adaptar-les al nou horitzó del pla (2022-2042) i és per això que s’han organitzat aquestes Jornades  per explicar als municipis que formen part de les àrees de demanda forta i acreditada aquestes modificacions.

1  

Fitxers adjunts

comunicat de premsa

comunicat de premsa
PDF | 623

Xarxes socials de Govern
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia