Economia i Hisenda

El conseller Giró durant la seva intervenció al ple

Conseller Giró: "Els Pressupostos del 2022 són l'instrument necessari per superar els efectes de la pandèmia i abordar la reactivació que necessita el país"

query_builder   22 novembre 2021 21:15

event_note Nota de premsa

Conseller Giró: "Els Pressupostos del 2022 són l'instrument necessari per superar els efectes de la pandèmia i abordar la reactivació que necessita el país"

  • El màxim responsable de les finances del Govern celebra que el projecte hagi superat les esmenes a la totalitat i continuï la seva tramitació parlamentària
  • Jaume Giró lamenta que els comptes no comptin amb el suport de la majoria independentista, però assegura que “no és un afebliment de les nostres aspiracions com a país”
El conseller Giró durant la seva intervenció al ple
El conseller Giró durant la seva intervenció al ple

El conseller d’Economia i Hisenda, Jaume Giró, ha defensat avui al Parlament de Catalunya que el Pressupostos del 2022 “són l’instrument que ens ha de permetre superar els efectes de la pandèmia i abordar la reactivació que necessita el país”. Durant la seva intervenció inicial en el debat a la totalitat dels comptes, Giró ha insistit que els pressupostos aprovats pel Govern “són els que Catalunya necessita en aquest moment”: “Són expansius, dissenyats per transformar i reactivar el país, socialment molt sensibles, verds, feministes i inclusius”, ha remarcat el conseller, que ha recordat que posen a l’abast els mitjans “perquè la reactivació que tot just ha començat ara no s’interrompi”.

El Projecte de pressupostos ha superat aquesta tarda les esmenes a la totalitat i continua la seva tramitació amb l’objectiu que la llei estigui aprovada a principis del 2022. El conseller ha celebrat que la tramitació avanci i que els comptes puguin entrar en vigor el proper mes de gener “per primer cop en 11 anys”, però ha lamentat que no hagin continuat el tràmit pressupostari “amb el suport de la majoria independentista”. “No ha pogut ser, i per això la meva satisfacció avui no és completa”, ha afegit. Tot i això, el conseller Giró s’ha mostrat convençut que aquest fet “no és un afebliment de les nostres aspiracions de la majoria del país”.

El conseller d’Economia ha explicat que els comptes del 2022 s’han bastit escoltant “els empresaris, els sindicats, les ONG, els alcaldes i les demandes territorials dels pobles, ciutats i vegueries del país”, així com les necessitats dels consellers del Govern. Per això, ha reiterat que “són uns bons pressupostos” i ha assegurat que “seria una irresponsabilitat política privar els ciutadans dels recursos que aporten per superar la crisi econòmica, sanitària i social que ha significat la pandèmia”.

 

Un increment de despesa de 5.618 milions

El Projecte de pressupostos de la Generalitat per al 2022 preveu un increment excepcional de la despesa pública, que assoleix un valor rècord de 38.139 M€, 5.618 M€ més (17,3%) que en el darrer pressupost aprovat. El conseller ha remarcat que “són els pressupostos més elevats que mai s’han presentat davant un Parlament a la història d’aquest país”, però també ha reconegut que són “insuficients” perquè “no som, encara, un país sobirà”. En aquest sentit, ha recordat que en els darrers anys els diferents governs del PSOE i del PP han recorregut més de 40 lleis aprovades per la Generalitat, “les quals han estat suspeses o anul·lades totalment o parcialment”. “Tinc la convicció que, si tots els que estem en aquest Parlament poguéssim legislar amb plena llibertat, i si disposéssim de tots els recursos que generem, Catalunya seria un país no només més pròsper i amb un govern més pròxim als ciutadans, sinó també més solidari”, ha insistit.

Durant la seva intervenció, el conseller ha exposat els principals trets del Projecte de pressupostos aprovat pel Govern, i s’ha mostrat “molt orgullós” que tres de cada quatre euros dels comptes es destinin “a salut, a educació general i universitària, a drets socials i habitatge, a transport públic i a foment de l’ocupació”. Giró també ha destacat el caràcter fortament inversor dels pressupostos, que dupliquen les inversions del darrer pressupost i les eleven fins a pràcticament 4.000 milions, “l’esforç en inversions més gran que mai s’ha fet per part de la Generalitat de Catalunya”, ha conclòs.

 

Llei de mesures fiscals, financeres, administratives i del sector públic per al 2022

Després del debat de les esmenes la totalitat al Projecte de Llei de Pressupostos, el conseller d’Economia i Hisenda ha tornat a prendre la paraula per presentar el contingut del Projecte de llei de mesures fiscals, financeres, administratives i del sector públic per al 2022, també conegut com a “llei d’acompanyament”. Una norma que, en paraules de Giró,  “recull un conjunt de mesures heterogènies i moltes d’elles de caràcter tècnic” relacionades amb els tributs que paguen ells ciutadans de Catalunya i altres actuacions que afecten el funcionament de l’administració i el règim jurídic de les finances públiques,  motiu pel qual “es fa molt estrany entendre quin sentit pot tenir una esmena a la totalitat”. “Aquestes mesures, incloses a la llei, milloren els nostres procediments fiscals i administratius i fan la vida dels ciutadans més fàcil”, ha subratllat.

Entre les mesures fiscals incloses al Projecte de Llei destaquen,  per exemple, l’ampliació d’un a dos anys, i de manera excepcional, el termini per presentar la liquidació de l’impost de successions; o la creació d’un nou fons per finançar actuacions de desenvolupament socioeconòmic i de transició energètica dels municipis situats en l’àrea d’influència de les centrals nuclears, que es nodrirà del 20% dels ingressos que es recaptin per la producció d’energia elèctrica d’origen nuclear derivat de l’impost sobre les instal·lacions que incideixen en el medi ambient.

El text també inclou una seixantena de mesures financeres, administratives i del sector públic. En el cas del Departament d’Economia i Hisenda s’introdueix l’obligació d’elaborar tres documents pressupostaris addicionals als que ja es fan actualment, amb la finalitat de millorar la informació a la ciutadania sobre la situació real de les finances de la Generalitat; incorporar, d’una manera transversal la perspectiva de gènere als comptes públics; o eliminar l’obligatorietat de remetre el pressupost al Parlament abans del 10 d’octubre i s’estableix que el Projecte de llei haurà d’entrar a la Cambra catalana amb l’antelació suficient perquè pugui entrar en vigor l’1 de gener de l’any següent.

El Projecte de llei Projecte de llei de mesures fiscals, financeres, administratives i del sector públic per al 2022, que va aprovar el Govern el passat 11 de novembre, s’organitza en cinc parts: mesures fiscals, financeres, en l’àmbit del sector públic, administratives i les disposicions addicionals, transitòries, derogatòries i finals.

2  

Imatges

Fotografia 1

Fotografia 1 1870

Fotografia 2

Fotografia 2 1351

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 81

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia