- L’exposició Joan Triadú, defensar la llengua, estimar el país, que s’inaugura demà, forma part dels actes de l’Any Joan Triadú, que commemora el centenari del naixement de l’escriptor, crític literari i pedagog
- La mostra clou la celebració dels 40 anys de la creació de l’Arxiu Nacional, un referent institucional en la conservació i difusió del patrimoni del país, juntament amb l’activació del seu nou perfil a Instagram
Demà dijous 25 de novembre, a l’Arxiu Nacional de Catalunya, tindrà lloc la inauguració de l’exposició Joan Triadú, defensar la llengua, estimar el país, en el marc de l’Any Joan Triadú, la commemoració oficial del Departament de Cultura amb motiu del centenari del naixement de l’escriptor, crític literari i pedagog, gran defensor de la llengua catalana.
L’acte, a les 19 hores, comptarà amb la presència de la directora general del Patrimoni Cultural, Elsa Ibar; el director de l’Arxiu, Francesc Balada, i el responsable de l’Any Triadú, Joan Josep Isern. Prèviament, s’atendrà als mitjans de comunicació que estiguin interessats a visitar la mostra.
Amb vocació de síntesi i d’arribar a tothom, l’exposició Joan Triadú, defensar la llengua, estimar el país, repassa, temàticament i cronològicament, l’acció fructífera de Joan Triadú com un dels principals referents de la cultura catalana del nostre temps. Tot a través de l’anàlisi del seu activisme patriòtic, formatiu, i literari i cultural.
El comissari de la mostra, Jordi Manent, posa com a element central del seu discurs el torrent incansable d’activisme cultural i polític desplegat per Joan Triadú durant 75 anys. Tot amb l’objectiu de posar en relleu l’enorme llegat de futur, en actituds, en continguts i en valors, que ens va deixar com a comunitat cultural. El repàs a aquesta intensíssima trajectòria es fa a través del fil conductor que representen les imatges i els documents propis del personatge, procedents en la seva major part del fons Joan Triadú i Font de l’Arxiu Nacional de Catalunya.
Durant els seus darrers anys, Joan Triadú, conscient del valor del seu llegat patrimonial, va voler que el fons personal es conservés al principal arxiu públic de la Generalitat. El va ingressar entre els anys 2004 i 2005 i des d’aleshores, inventariat i amb la descripció accessible a través de la xarxa, constitueix no només un testimoni viu de la seva capacitat de treball, creació i activisme, sinó també un observatori eloqüent de la vida cultural catalana. El que ell mateix va batejar com un segle d’or de la cultura del nostre país.
L’exposició es podrà visitar a l’Arxiu Nacional de Catalunya, a Sant Cugat del Vallès (Vallès Occidental), fins al 21 de gener de 2022 i, posteriorment, al Palau Robert de Barcelona, a partir del 27 de gener i fins al 18 d’abril de 2022.
L’Arxiu Nacional clou els actes del seu 40è aniversari
La inauguració de l’exposició tanca la commemoració de quatre dècades d’activitat de l’Arxiu Nacional de Catalunya, un temps que l’ha convertit en un referent institucional en la conservació i difusió del patrimoni del país. Tot i marcades pel context de la pandèmia, han estat moltes les activitats dutes a terme en l’àmbit presencial i en el digital. En destaquen la publicació de la guia L’Arxiu Nacional de Catalunya (número 5 de la col·lecció “Institucions i equipaments culturals” del Departament de Cultura), el Reglament de l’Arxiu Nacional (document número 2 de la col·lecció de normativa interna “Polítiques de centre”) i El Archivo Histórico de la Policía Nacional de Guatemala 2005-2017 (la història del projecte de recuperació arxivística d’un dipòsit documental d’enorme impacte social i polític).
Les activitats van començar amb un acte emès en directe pel canal de YouTube i, durant tot l’any, s’han desenvolupat accions comunicatives a les xarxes socials amb l’etiqueta #ArxiuNacional40. En destaquen les línies del temps que, cada mes, han explicat els diferents tipus de fons que conserva l’arxiu, la selecció setmanal de les grans icones dels darrers 40 anys i els vídeos on els nostres usuaris ens expliquen la seva recerca, així com el repàs als 40 moments que han marcat la història de la institució.
Per últim, destacar la posada en funcionament del Butlletí digital de l'Arxiu Nacional, continuació de la primera etapa del butlletí original en paper iniciat el 2002 i l’activació del nou perfil a Instagram, un mitjà a través del qual el centre té el propòsit d’atansar el patrimoni documental a un públic més ampli.