President

Trobada entre el president Aragonès i la presidenta Armengol.

President Aragonès: "Tenim el compromís de treballar plegats amb el Govern balear, amb més força i periodicitat que mai"

query_builder   24 novembre 2021 13:48

event_note Nota de premsa

President Aragonès: "Tenim el compromís de treballar plegats amb el Govern balear, amb més força i periodicitat que mai"

  • El cap de l’Executiu fa avui la seva primera visita oficial a Palma, on s’ha reunit amb la presidenta del Govern de les Illes Balears
  • Exigeix al govern de l’estat que “faci una defensa clara del model lingüístic de l’escola catalana i faci costat al consens que hi ha a Catalunya”
  • Reclama que, “mentre Catalunya segueixi formant part de l’estat espanyol, la defensa, foment i ús del català a l’escola també ha de ser responsabilitat del govern de l’estat”
Trobada entre el president Aragonès i la presidenta Armengol. Autor: Rubén Moreno{"name":"2021/11/24/13/12/bbdeca4c-41d0-4836-950e-c8f40dad77b5.JPG","author":"Rubén Moreno. Oficina de comunicació del president","type":"0","location":"0","weight":"1635"}

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha assegurat aquest matí des de Palma que el compromís entre el Govern català i el balear de “fer feina plegats per construir un futur compartit avui s’ha començat a executar”, amb “tota la força i amb més periodicitat que mai”. “Constatem la necessitat d’enfortir, reactivar i fer més intenses les relacions entre els nostres dos pobles, sobretot pels reptes comuns, ja que, si els afrontem junts, tindrem moltes més garanties d’èxit”, ha apuntat el cap de l’Executiu des de Palma, on avui està fent la seva primera visita oficial com a president de la Generalitat.

Aragonès ha constatat la “bona relació” entre les dues institucions després de la reunió de treball que ha mantingut amb la presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol, que dona continuïtat als treballs iniciats en la reunió que tots dos van mantenir a Barcelona l’octubre passat.

En la trobada, s’ha abordat de nou la lluita contra el canvi climàtic, que els dos presidents consideren com un tema “prioritari”, i com aquest afecta al mar Mediterrani. Precisament aquest migdia hi ha una jornada de treball entre els responsables de medi ambient dels dos governs, amb entitats i institucions, per analitzar com treballar en projectes comuns.

Un altre dels temes que han tractat ha estat la crisi derivada de la Covid-19 i la “necessitat de poder disposar de més recursos fins que no es pugui donar una solució a l’infrafinançament que patim”. Per això, el president ha considerat “imprescindible” que els recursos extraordinaris pel sistema de salut que hi ha hagut el 2020 i el 2021 “continuïn el 2022 en forma d’un fons extraordinari Covid que permeti els recursos complementaris que ara no tenim”. “Aquests recursos són necessaris i amb caràcter immediat, perquè la pandèmia continua, segueixen augmentant les conseqüències socials i econòmiques de la Covid, i cal donar-hi resposta”, ha insistit.

Defensa del model lingüístic català

En la compareixença conjunta que els dos president han fet al Consolat de Mar, el cap de l’Executiu ha defensat de nou el model lingüístic de l’escola catalana, assegurant que “ajuda a la cohesió social del país i a la igualtat d’oportunitats i, per tant, no es pot posar en qüestió”. “El català a l’escola no es toca”, ha reblat, i ha demanat al govern de l’estat que “surti en una clara defensa del model lingüístic de l’escola catalana i es comprometi a fer costat a l’ampli consens que hi ha a Catalunya”.

“Mentre Catalunya segueixi formant part de l’estat espanyol, la defensa, foment i ús del català a l’escola també ha de ser responsabilitat del govern de l’estat. També és una llengua que ells han de protegir. I crec que tenim tot el dret i obligació d’exigir al govern de l’estat una clara defensa del model que hem tingut fins avui, que és un model d’èxit”, ha declarat.

En aquest sentit, ha assegurat que el ministeri d’Educació va expressar, en l’àmbit de la Comissió Europea, la seva disconformitat respecte a la sentència que ara s’ha ratificat i, per això, “no pot ser que ara pugui ser còmplice d’aquest possible retrocés”.

“Exigim que estiguin en la defensa del model que fa del català una llengua vehicular a l’escola. Nosaltres actuarem en conseqüència i no delegarem la responsabilitat als centres educatius, i esperem que el govern central també ho faci”, ha conclòs.

Durant la seva visita a les Balears, el cap de l’Executiu també visitarà la Biblioteca Balear, que compta en el seu catàleg amb un ampli arxiu de l’obra de Ramon Llull, i clourà, juntament amb la presidenta balear, les Jornades Gabriel Alomar (1941-2021).

4  

Imatges

Fotografia 1

Fotografia 1 1635

Fotografia 2

Fotografia 2 5935

Fotografia 3

Fotografia 3 5499

Fotografia 4

Fotografia 4 2012

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia