Justícia, Drets i Memòria

.

Ciuró anuncia noves actuacions per millorar la seguretat dels treballadors i interns dels centres penitenciaris de Catalunya

query_builder   24 novembre 2021 18:00

event_note Nota de premsa

Ciuró anuncia noves actuacions per millorar la seguretat dels treballadors i interns dels centres penitenciaris de Catalunya

  • La titular de Justícia afirma que tindrà tolerància zero en les agressions a funcionaris de presons
  • Es revisarà la circular de contencions, s’aplicarà un nou protocol contra les agressions a partir de l’1 gener i s’incrementarà la inversió en càmeres de vigilància.
  • El dia 2 es convocarà el grup de treball penitenciari per analitzar les condicions laborals dels funcionaris
.
.

La consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, ha anunciat aquest matí noves mesures que el Departament de Justícia ha estat treballant els darrers mesos per millorar la seguretat dels professionals que treballen a l’interior dels centres penitenciaris de Catalunya i dels interns que hi viuen. Aquestes mesures passen per revisar la Circular 2/2021 sobre el Protocol d'aplicació de mitjans de contenció en els centres penitenciaris de Catalunya; un protocol contra les agressions que s’està enllestint i que està previst aplicar a partir de l’1 de gener; la instal·lació de càmeres als punts foscos dels centres penitenciaris, i la convocatòria, dijous 2 de desembre, del grup de treball penitenciari que hi ha establert per tractar de les condicionals de treball dels funcionaris.

Quan va prendre possessió com a consellera, Lourdes Ciuró es va comprometre a visitar tots els centres penitenciaris i de justícia juvenil per parlar amb els treballadors dels centres i comprovar de primera mà l’estat de les instal·lacions i les condicions de treball. Un cop concloses les visites, el Departament disposa d’una diagnosi de les condicions laborals d’aquests professionals.

Pel que fa a la circular, la consellera Ciuró ha explicat, en declaracions als mitjans de comunicació que ha fet a la seu del Departament, que “hem treballat en la revisió de la circular, que tenim enllestida i que trametrem la setmana vinent als representants legals dels treballadors, perquè hi facin les seves aportacions i així arribar a una proposta consensuada”. Una circular que ha donat com a resultat una reducció de les immobilitzacions, però que ha tingut un impacte directe en l’increment de la inseguretat dels interns dins la presó (augment d’autolesions, incendis), i també dels funcionaris, amb un increment de les agressions.

Així mateix, s’està enllestint un protocol contra les agressions que entrarà en vigor a partir de l’1 de gener, una proposta que també es farà arribar als sindicats la setmana que ve. El document preveurà una sèrie d’actuacions a aplicar quan els funcionaris hagin de fer intervencions amb interns amb tendències violentes, perquè els professionals tinguin paràmetres clars de com actuar en aquests casos.

D’altra banda, la consellera de justícia ha anunciat que incrementarà en 600.000 euros l’aportació del seu Departament per instal·lar més de 100 càmeres de vigilància als 9 centres penitenciaris de Catalunya, amb l’objectiu de garantir la seguretat tant dels interns com dels professionals que hi treballen, “perquè amb les càmeres queda constància del que realment passa”, ha remarcat la consellera. En aquesta línia, Ciuró també ha recordat que està pressupostada la revisió del pla de seguretat dels establiments penitenciaris per fer millores tant a la seguretat perimetral com a la interior.

Lourdes Ciuró ha anunciat també que el dijous 2 de desembre convocarà la comissió de treball entre el Departament i representants sindicals per afrontar tots els problemes que ara mateix preocupen els funcionaris i servidors públics de les presons, entre els quals destaquen la carrera professional, la promoció interna, la manca de funcionaris, la formació, la jubilació anticipada i la consideració dels funcionaris de presons com a agents de l’autoritat. En relació amb aquest darrer punt, la consellera ha destacat que, independentment de la reforma que planteja el ministre Marlaska a nivell estatal, és partidària de fer-ho desplegant al màxim les competències del Departament. Ciuró ha explicat que “tots aquests temes s’hauran d’abordar la setmana que ve en el grup de treball penitenciari, on farem una diagnosi compartida amb els agents socials i un pla de treball per poder anar executant en el temps totes les actuacions”.

Tolerància zero a les agressions a funcionaris de presons

La consellera Ciuró ha volgut enviar un missatge de suport a tots els treballadors de les presons i ha desitjat una ràpida recuperació als funcionaris agredits darrerament a les presons de Ponent, Brians 2 i Quatre Camins, que evolucionen favorablement, amb els quals està en contacte personalment a través de la Direcció General d’Afers Penitenciaris. “Des de la conselleria hi haurà tolerància zero amb les agressions a professionals”, ha afirmat amb contundència.

Lourdes Ciuró ha reiterat el seu compromís de fer que les presons siguin el centre de l’acció del Departament de Justícia “perquè son les grans oblidades i fa massa temps que no s’incideix ni en els equipaments ni en les condicions laborals dels treballadors”.

1  

Imatges

La consellera Ciuró en un moment de la seva compareixença davant els mitjans de comunicació

La consellera Ciuró en un moment de la seva compareixença davant els mitjans de comunicació 1170

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia