Agència Catalana de l'Aigua

Vista aèria de la depuradora de l'Escala.

L'ACA posa a informació pública el programa per a garantir les inversions en matèria de sanejament per als propers 12 anys

query_builder   26 novembre 2021 10:33

event_note Nota de premsa

L'ACA posa a informació pública el programa per a garantir les inversions en matèria de sanejament per als propers 12 anys

  • El Programa de Gestió específic dels Sistemes Públics de Sanejament en Alta de Catalunya (PGSAC 2022-2033), que des d’avui està en informació pública per a un període de 45 dies, és l’eina que incorpora totes les actuacions en matèria de sanejament compreses entre 2022 i 2033

  • Aquesta eina es divideix en dos escenaris : el 2022-2027 (que coincideix amb el tercer cicle de la planificació hidrològica) i el 2028-2033

  • En total, es preveu una inversió total de més de 1.200 milions d’euros
Vista aèria de la depuradora de l'Escala.
Vista aèria de la depuradora de l'Escala.

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha posat a informació pública el Programa de Gestió específic dels Sistemes públics de Sanejament de Catalunya (PGSAC), l’eina que contempla la planificació i l’execució de les obres de sanejament d’aigües residuals en alta que s’executaran a Catalunya entre el 2022 i el 2033, en compliment del previst a la Directiva 91/271/CEE, del Consell, de 21 de maig, sobre el tractament de les aigües residuals urbanes.

La documentació sobre la proposta de PGSAC 2022-2033 es podrà consultar durant un període de 45 dies mitjançant dues vies:

Telemàticament, a la pàgina web de l'Agència Catalana de l'Aigua (Informació pública/ Projectes de disposicions, plans i programes) i en el Tauler electrònic de l'Administració de la Generalitat.

Presencialment, de 9:00 hores a 14:00 hores a la seu de l'Agència Catalana de l'Aigua (carrer de Provença, 260, Barcelona) i també a les demarcacions territorials de Girona (Plaça Pompeu Fabra, 1. Edifici Santa Caterina), Tarragona (rambla Nova, 50), de Lleida (Avinguda Alcalde Areny, 24) i de les Terres de l'Ebre (carrer M. Rosa Molas, 41, Tortosa).

Dos escenaris de desenvolupament

El PGSAC es divideix en dos escenaris:

  • Escenari 2022-2027: En aquest escenari hi ha una inversió prevista de 613 milions d’euros (434 per a millores en sistemes existents i 178 per a noves depuradores o connexions a sistema en servei) que s’articularan a través de prop de 600 actuacions.
  • Escenari 2028-2033: Inversió prevista de 599 milions d’euros (308 per a millores en sistemes existents i 290 per a noves EDAR o connexions a sistema en servei, que serviran, principalment, per a desplegar prop de 900 futures depuradores, de les quals el 85% tenen una càrrega de disseny equivalent inferior a una població de 500 habitants.

El principal objectiu d’aquest programa, per tant, és doble: per una banda incrementar el percentatge de població sanejada i, per l’altra, mantenir, adequar i millorar els sistemes de sanejament actius, molts dels quals porten més de 20 anys de servei continuat.

El programa permetrà disposar d’un instrument necessari per actuar en tot l’àmbit de Catalunya –on la Generalitat és competent en matèria de sanejament– i a un horitzó temporal de 12 anys, garantint la planificació i execució de les actuacions més enllà del tercer cicle de la planificació hidrològica (2022-2027), que és el darrer que preveu la Directiva marc de l’aigua (DMA).

La programació i l’execució de les actuacions previstes en el programa de gestió específic s’ha dissenyat d’acord amb els criteris tècnics de priorització i amb el Pla econòmic i financer de l’ACA, i es durà a terme en funció de les disponibilitats pressupostàries de cada exercici. Les actuacions planificades per al període 2022-27 coincideixen amb les incorporades en els programes de mesures dels plans de gestió de les conques internes i intercomunitàries.

Per tal de fer possible la consecució dels objectius del programa, l’execució de les actuacions es durà a terme per via directa i indirecta (amb la participació dels ens gestors del sanejament).

Sanejament a Catalunya

Actualment hi ha 532 depuradores en servei a Catalunya, que sanegen les aigües residuals del 97,1% de la població. El model de sanejament de Catalunya és descentralitzat i la participació dels ens gestors locals és clau per assolir els objectius de gestió i d’execució de la planificació.

2  

Imatges

Foto. Vista aèria de la depuradora de l'Escala.

Foto. Vista aèria de la depuradora de l'Escala. 2691

Mapa. Estat del sanejament a Catalunya (actual i previsions de futur).

Mapa. Estat del sanejament a Catalunya (actual i previsions de futur). 85

2  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 269

Llistat mesures previstes en el PGSAC

Llistat mesures previstes en el PGSAC
XLSX | 107

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia