Economia i Hisenda

El conseller Giró durant la presentació del Projecte de pressupostos de la Generalitat davant els agents econòmics i socials de les Terres de l'Ebre

La Generalitat preveu destinar 45,8 milions d'euros a la vegueria de les Terres de l'Ebre l'any 2022, un 78,9% més respecte al 2020

query_builder   26 novembre 2021 12:43

event_note Nota de premsa

La Generalitat preveu destinar 45,8 milions d'euros a la vegueria de les Terres de l'Ebre l'any 2022, un 78,9% més respecte al 2020

  • El 79% dels recursos es destinaran a projectes relacionats amb el cicle de l’aigua, el transport, la salut i la protecció del medi ambient
  • El conseller Giró presenta el Projecte de pressupostos de la Generalitat davant els agents econòmics i socials de les comarques ebrenques
El conseller Giró durant la presentació del Projecte de pressupostos de la Generalitat davant els agents econòmics i socials de les Terres de l'Ebre

El Govern invertirà un total de 45,8 milions d’euros a les comarques de les Terres de l’Ebre l’any 2020, segons el Projecte de pressupostos de la Generalitat per a l’any 2022. Aquesta xifra representa un increment global del 78,9% respecte als darrers comptes aprovats el 2020, i un augment del 32,6% de la mitjana dels darrers cinc anys. El 79% (36,2 M€) de la inversió es destinarà a inversions del cicle de l’aigua (infraestructures de regadiu i protecció del Delta) al transport (carretes i ports), la salut i la protecció del medi natural. Així ho ha anunciat el conseller d’Economia i Hisenda, Jaume Giró, en un acte a la seu administrativa de la Generalitat a Tortosa, al qual ha assistit una àmplia representació dels agents econòmics i socials de les quatre comarques ebrenques.

Aquests són uns pressupostos expansius. Els més elevats que mai ha tingut Catalunya, els millors possibles en aquest moment i l’instrument que ens ha de permetre superar els efectes terribles que ha tingut aquesta pandèmia”, ha subratllat el màxim responsable de les finances públiques de l’executiu català. En definitiva, “aquests han de ser els comptes de la reactivació econòmica i social de Catalunya i també de les Terres de l’Ebre”, ha afegit.  A més, segons ha explicat, “és un pressupost que, a diferència d’altres administracions que pressuposten molt i executen poc, té la voluntat de complir-se,”. En aquest sentit, ha recordat que els comptes públics de la Generalitat per a les comarques ebrenques incorporen un compromís del Govern a més llarg termini amb unes obligacions pluriennals “molt importants” de 14,7 milions d’euros l’any 2023, “el que representa, com a mínim, el 30% del que hem pressupostat per a enguany”.

Durant el discurs, Giró també ha ressaltat que la seva visita s’emmarca en la voluntat del Govern d’apropar-se al territori “per escoltar de primera mà les seves inquietuds” i “poder ajudar i satisfer les necessitats dels ciutadans del nostre país”. En aquest sentit, i en el cas de la vegueria de les Terres de l’Ebre, el conseller ha ressaltat tres prioritats que “no es poden deixar de banda” en els pressupostos per a l’any que ve: el cicle de l’aigua (15,2 M€), el transport marítim i per carretera (10,3 M€) i la salut (4,7 M€).

Per import, en el cicle de l’aigua destaquen les inversions en la protecció del Delta de l’Ebre (6 M€), l’estació depuradora de Santa Bàrbara (5,9 M€), i les obres del canal Xerta-Sènia (4,4M€) per a l’any 2022, amb el compromís de destinar-hi 50,5 milions d’euros per posar en marxa aquesta infraestructura i amb l’objectiu de tenir la primera fase acabada entre Aldover i Xerta l’any 2023. En l’àmbit de la salut, el conseller ha remarcat la inversió de 3 milions d’euros en l’hospital comarcal de Móra d’Ebre, la nova construcció del consultori local de Jesús  amb 471.907 euros, i 938.490 milions per a l’àrea de diagnòstic de la imatge de l’hospital Verge de la Cinta de Tortosa. Finalment, en ports i transports, les principals inversions es faran a l’Escola Nàutica i els seus voltants de Sant Carles de la Ràpita amb un total d’1,8 milions.

 

Les inversions per comarques

D’acord amb el Projecte de pressupostos, dels 45,8 milions d’euros pressupostats per a la vegueria de les Terres de l’Ebre un total de 13,9 milions es destinaran a la comarca del Baix Ebre; 14,2 milions al Montsià; 10,9 milions a la Ribera d’Ebre; i 2,2 milions a la Terra Alta. Els projectes més destacats són els següents:

  • Baix Ebre: Mesures de protecció del Delta de l’Ebre (3M€); Obres al col·lector de la urbanització de Riumar al sistema Deltebre (2,2M€); Conservació de carreteres de la comarca (1,3M€); Remodelació de l’EDAR de Tivenys (1,1 M€); Revestiment de l’avantcanal de Xerta (1M€); Inversions en Salut a l’Hospital Verge de la Cinta de Tortosa, el consultori local de Jesús i al CAP de Roquetes per un import d’1’5 M€; i prop de mig milió d’euros per al projecte bàsic i d’execució d’un equipament a l’embarcador de Vinebre.
  • Montsià: Nova EDAR de Santa Bàrbara (5,9M€); Mesures de protecció del Delta de l’Ebre (3M€); Inversions a l’Escola Nàutica de Sant Carles de la Ràpita i els seus voltants (1,8M€); I obres de conservació i millora de la seguretat viària d’algunes carreteres (2,9 M€)
  • Ribera d’Ebre: Inversions per import de 3,1 M€ per a l’Hospital Comarcal de Móra d’Ebre i al CAP del mateix municipi; Desplegament de la xarxa troncal de fibra òptica entre Magraners i Móra La Nova (tram Lleida i Tarragona) (1,4M€); Obres de millora i conservació de carreteres (2,1 M€).
  • Terra Alta: Obres de conservació de carreteres (1,3M€) i de construcció d’una residència per a persones grans a Batea, i de rehabilitació del Poble Vell de Corbera d’Ebre.

La inversió executada l’any 2020 va ser del 138%

Finalment, el conseller ha volgut posar de manifest que el percentatge d’execució dels comptes públics de la Generalitat per al 2020 a la vegueria de les Terres de l’Ebre va ser del 138%, és a dir, de 10 milions d’euros més dels previstos inicialment. Segons ha explicat, es van invertir 6 milions més en carreteres, ports i cicle de l’aigua; 2,4 milions en el desplegament de la fibra òptica entre Móra d’Ebre i Falset i entre Tortosa i Gandesa; i 1,4 milions addicionals en l’àmbit de l’activitat física i de l’esport.

 

Un nou fons per al desenvolupament socioeconòmic dels municipis de l’àrea d’influència de les centrals nuclears

Per la seva banda, el delegat Territorial del Govern de la Generalitat a les Terres de l’Ebre, Albert Salvadó, ha destacat l’”impacte” que tindran els Pressupostos al territori i ha volgut posar l’accent en la Llei de mesures que els acompanya. Concretament, el delegat s’ha referit al “benefici directe, immediat, sostingut i d’un valor importantíssim en quant a quantitat econòmica” que tindrà la modificació de l’impost sobre les instal·lacions que incideixen en el medi ambient, que preveu que un 20% dels ingressos recaptats per la producció d’energia elèctrica d’origen nuclear es destinin a nodrir un nou fons per finançar actuacions de desenvolupament socioeconòmic i de transició energètica dels municipis que es troben en l’àrea d’influència de les centrals nuclears. Segons Salvadó, això permetrà “treballar un dels grans reptes que tenim com a territori: la transició justa quan s’eliminin les centrals nuclears, com a mínim d’aquí a 10 anys”.

 

Uns pressupostos per a la reactivació social i econòmica

El Projecte de pressupostos de la Generalitat per al 2022 és el principal instrument del Govern per impulsar la reactivació social i econòmica de  Catalunya després de la crisi derivada de la Covid-19. Amb aquest objectiu, els comptes preveuen un increment excepcional de la despesa pública, que assoleix un valor rècord de 38.139 M€, 5.618 M€ més (17,3%) que en el darrer pressupost aprovat (2020). Aquest augment dels recursos ha estat possible gràcies a l’aportació dels Fons Next Generation, que el 2022 ascendeixen a 2.142 M€.

Per àmbits, la despesa social concentra el 74,6% dels recursos totals, i els departaments que més incrementen la seva dotació són Salut (11.171 M€, 1.456 M€ més), Educació (6.681 M€, 1.009 M€ més) i Drets Socials (3.969 M€, 905 M€ més). Entre els trets més destacats dels comptes destaca el seu caràcter fortament inversor, fins al punt que la inversió del conjunt del sector públic s’enfila fins als 3.951 M € i gairebé dobla la pressupostada el 2020 (2.012 M€).

La trobada d’avui ha estat la tercera d’un seguit de visites territorials que el conseller d’Economia i Hisenda, Jaume Giró, té previst fer en les properes setmanes per explicar el Projecte de pressupostos de la Generalitat de Catalunya per al 2022 a les vuit vegueries catalanes. L’objectiu d’aquestes xerrades és donar a conèixer les grans xifres dels comptes per a l’any que ve, juntament amb el detall de les inversions territorialitzades, i què comportarà la seva aprovació.

3  

Imatges

El delegat Territorial del Govern, Albert Salvadó, durant la presentació

El delegat Territorial del Govern, Albert Salvadó, durant la presentació 116

El conseller Giró durant la presentació

El conseller Giró durant la presentació 171

El conseller Giró durant la presentació (2)

El conseller Giró durant la presentació (2) 262

2  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 86

Presentació Pressupost Terres de l'Ebre 2022

Presentació Pressupost Terres de l'Ebre 2022
PDF | 1461

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia