Presentaran al·legacions al projecte perquè consideren que és “sobredimensionat” i que provocaria una “afectació molt greu al territori”
Reunió MAT a Vinaixa
Imatge de la reunió del Govern, municipis i consells comarcals, celebrada a Vinaixa

El Govern de la Generalitat i els municipis i consells afectats pel seu traçat exerciran una oposició comuna a la línia de molt alta tensió (MAT) que, procedent del Baix Cinca, preveu arribar a l’àrea metropolitana de Barcelona travessant una trentena de poblacions de les comarques del Segrià, les Garrigues, la Conca de Barberà i l’Anoia. El primer pas que faran els ajuntaments és sol·licitar una pròrroga per a la presentació d’al·legacions contra la sol·licitud d’autorització administrativa i declaració d’impacte ambiental. Generalitat , ajuntaments i consells comarcals treballaran coordinadament per a presentar les respectives al·legacions. Els municipis comptaran amb el suport dels respectius consells comarcals.

Així ho han acordat en una reunió convocada a Vinaixa pel delegat del Govern a Lleida, Bernat Solé, per posar en comú posicionaments i unificar criteris, a la qual hi ha participat el delegat del Govern al Penedès, David Alquézar; la directora general d’Energia, Assumpta Farran;  el director general de Qualitat Ambiental, Antoni Ferran;  el director dels Serveis territorials d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural al Camp de Tarragona, Àngel Guixé, en representació de la Delegació del Govern d’aquesta vegueria, i alcaldes i presidents comarcals del territori afectat.

Bernat Solé ha explicat que tots els assistents a la reunió han coincidit en “la reivindicació  de la protecció del territori davant d’una línia MAT que tindrà uns efectes molt importants en els municipis per on preveu passar”. El projecte contempla torres de fins a 80 metres d’alçada, traçats a poca distància dels nuclis habitats i la instal·lació de diverses subestacions elèctriques. El delegat també ha posat de manifest que “el model de transició energètica com l’entenem a Catalunya passa per una generació i distribució d’energia de proximitat, i no per la producció massiva en indrets totalment allunyats dels punts de consum i transportada a través de línies absolutament sobredimensionades com la que projecta el grup Forestalia pel Segrià, les Garrigues, la Conca de Barberà i l’Anoia”.

Assumpta Farran ha assegurat que des del punt de vista energètic, la lògica d’aquest projecte que és “difícil de veure”, perquè parteix d’un projecte eòlic a Aragó de només nou molins, que evacuaria la seva energia a més de 250 km. del lloc de generació mitjançant una línia de molt alta tensió amb una capacitat de transport de 3 gigawatts, “com no n’hi ha cap a  Catalunya”, i que, precisament per aquesta gran capacitat, “podria posar en perill el sistema de subministrament elèctric del país en cas de fallada”. És per això, ha conclòs Farran, que cal saber si el projecte “amaga algun altre objectiu”.

Al Segrià, aquesta línia MAT passaria per la Granja d’Escarp, Seròs i Maials, i, a les Garrigues, ho faria per Llardecans, Torrebesses, la Granadella, Granyena de les Garrigues, el Soleràs, els Torms, Juncosa, la Pobla de Cérvoles, el Vilosell, Vinaixa i Tarrés.  En el seu recorregut, també afectaria vuit municipis de la Conca de Barberà i altres vuit de l’Anoia, fins a Hostalets de Pierola.