Territori

bilateral rodalies

Vicepresident Puigneró: "Hem desencallat, deu anys després, dos deutes històrics, el traspàs de Rodalies i la disposició addicional tercera"

query_builder   26 novembre 2021 14:54

event_note Nota de premsa

Vicepresident Puigneró: "Hem desencallat, deu anys després, dos deutes històrics, el traspàs de Rodalies i la disposició addicional tercera"

  • El vicepresident de Polítiques Digitals i Territori ha encapçalat la delegació del Govern en la reunió de la Comissió Bilateral d’Infraestructures Estat-Generalitat que ha tingut lloc a Madrid

 

  • Puigneró assenyala que “serem exigents” i que “som prudents” pel que fa al compliment dels acords a què s’ha arribat
bilateral rodalies

El vicepresident de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró, ha declarat avui, després de la reunió de la Comissió Bilateral d’Infraestructures Estat – Generalitat que ha tingut lloc a Madrid, que “hem desencallat, després de 10 anys, dos grans deutes històrics de l’Estat amb la Generalitat”. Així, “hem iniciat el trajecte cap al traspàs integral i definitiu de Rodalies”, d’una banda i, de l’altra, “hem arrancat el compromís de pagament dels 3.500 MEUR que preveu la disposició addicional tercera de l’Estatut en matèria d’infraestructures”.

Tot i això, Puigneró ha assenyalat que “som molt conscients del que significa aquest tipus de negociacions amb l’Estat”. Així, ha advertit que “volem fets i no paraules i, en funció del fets, podrem dir si, tant la disposició addicional tercera com el traspàs de Rodalies, abans de l’estiu que ve, poden ser una realitat una realitat definitiva o han estat un cop més una voluntat no complerta de l’Estat”.

El traspàs integral de Rodalies

Pel que fa a Rodalies, el vicepresident ha exposat que “hem desbloquejat” el dèficit d’explotació pel servei de Rodalies pendent de traspassar a la Generalitat –entre 270 i 320 MEUR–; en aquest sentit, ha explicat que l’import definitiu es determinarà en la propera Comissió Mixta d’Afers Econòmics i Fiscals (CMAEF) que es reunirà abans de finals d’any.

“Amb això no donem compliment integral encara al traspàs; per això, cal traspassar també personal, material mòbil i tot el que fa referència a infraestructures”, ha argumentat Puigneró. Per això, ha dit, el mateix grup de treball que definirà el cost del dèficit d’explotació, “també calcularà els imports del que significaria aquest traspàs integral” abans de l’estiu que ve.

Imports pendents de la disposició addicional tercera

Sobre el pagament del deute de l’Estat, calculat en 3.500 MEUR, de la disposició addicional tercera del període 2008-2013, el vicepresident ha explicat que “una primera part, els 559 MEUR que formen part del pagament de l’any 2008, a què l’Estat està obligat en compliment d’una sentència judicial, es portarà a la propera CMAEF”. El mateix grup de treball calcularà, seguint el mètode aprovat per la Comissió Bilateral Estat-Generalitat del 2007, la resta del deute, entre els anys 2009 i 2013, i, posteriorment, en pactarà el calendari de pagament. En aquest sentit, el vicepresident ha afirmat que  “esperem que a l’estiu ja s’hagi establert com es podrà fer efectiu aquest pagament”.

A més del vicepresident Puigneró, han format part de la delegació del Govern a la Bilateral la secretària general del Departament de la Presidència, Núria Cuenca; el secretari general del Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori, Ricard Font; el secretari general del Departament d’Economia, Jordi Cabrafiga; i el director general de Relacions Institucionals i amb el Parlament, Bernat Costas.

1  

Imatges

Fotografia

Fotografia 1423

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 295

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia