Economia i Hisenda

El conseller Giró durant la presentació del Projecte de pressupostos de la Generalitat davant els agents econòmics i socials de Tarragona

La Generalitat preveu invertir 111,7 milions d'euros al Camp de Tarragona l'any 2022

query_builder   26 novembre 2021 15:48

event_note Nota de premsa

La Generalitat preveu invertir 111,7 milions d'euros al Camp de Tarragona l'any 2022

  • El conseller Giró ha presentat el Projecte de pressupostos de la Generalitat davant els agents econòmics i socials del territori
  • Les infraestructures de regadiu i del cicle de l’aigua i les inversions en salut i transport són les que concentren un volum més gran de recursos
El conseller Giró durant la presentació del Projecte de pressupostos de la Generalitat davant els agents econòmics i socials de Tarragona

El Projecte de pressupostos de la Generalitat per a l’any 2022 aprovat pel Govern preveu invertir 111,7 milions d’euros a la vegueria de Tarragona, un import que gairebé dobla la inversió directa del darrer pressupost aprovat (+86,9%). A més, aquesta injecció de diners comportarà unes obligacions pluriennals compromeses de 75,4 milions d’euros per obres que continuaran l’any 2023, “una xifra que demostra el compromís ferm d’inversió a les comarques del Camp de Tarragona per als propers anys, i que s’anirà consolidant”, ha subratllat avui el conseller d’Economia i Hisenda, Jaume Giró.

El conseller Giró ha presentat a Tarragona el Projecte de pressupostos de la Generalitat per al 2022 davant els agents econòmics i socials de la vegueria. L’acte també ha comptat amb la presència de l’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà; la delegada territorial del Govern de la Generalitat a Tarragona, Teresa Pallarès; el vicepresident primer de la diputació de Tarragona i alcalde d’Albinyana, Quim Nin; el director de l'Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l'Ebre (IDECE), Francesc Xavier Pallarès; i la directora dels Serveis Territorials d'Economia i Hisenda a Tarragona, Mercè Miralles.

D’acord amb el projecte de Pressupostos, la inversió del Govern creix a les cinc comarques de la vegueria i se situa en 18,5 milions a l’Alt Camp, 20,7 milions al Baix Camp, 4,7 milions a la Conca de Barberà, 5,6 milions al Priorat i 62,2 milions al Tarragonès. A aquestes inversions inicials, segons ha detallat Giró, “caldrà sumar-hi més endavant les procedents dels fons europeus Next Generation que puguin assignar-se a projectes concrets presentats per empreses i entitats del Camp de Tarragona”.

El conseller ha explicat que el percentatge d’execució del pressupost del 2020 a Tarragona va arribar al 104,3%, “o dit d’una altra forma, es van invertir 2,6 milions d’euros més dels previstos inicialment”. Giró ha comparat aquestes dades amb les previstes als Pressupostos Generals de l’Estat per a l’any 2022 i ha lamentat que la inversió estatal a Tarragona caigui un 30% respecte a l’any 2021 i la xifra d’execució del sector públic empresarial de l’Estat “no arribi al 35%”. “Són unes xifres incomprensibles si tenim en compte les grans inversions pendents per millorar les carreteres, els serveis ferroviaris, acabar el corredor mediterrani i les necessitats de manteniment del nostre litoral”, ha afegit.

 

Polítiques específiques per a les necessitats de cada comarca

El 60% de la inversió prevista al Camp de Tarragona es concentra en actuacions vinculades al cicle de l’aigua i la salut, i arriba al 85% si hi afegim els imports assignats en els àmbits del transport, l’educació i la justícia. Segons el conseller, a l’hora de fer aquesta distribució “hem volgut ser molt sensibles a les demandes dels ciutadans i, en el cas de Tarragona, tenim molt clar que l’aigua, la salut i el transport són les tres grans prioritats que no podem deixar de banda”.

Així, entre les principals inversions previstes per al 2022 destaquen 18,7 milions destinats a l’hospital Joan XXIII, dels quals 17,5 milions són per al nou edifici i la resta per millores a l’UCI i a l’àrea de diagnòstic per la imatge; 7,5 milions per a la mitigació del risc d’inundació  al barri de la Salut de Salou (canalització del Barranc de Barenys); 6,3 milions per a l’hospital de Sant Joan de Reus; 30,5 milions per a obres en diverses infraestructures de sanejament de l’aigua; 8,2 milions per al manteniment de carreteres i 5 milions per a les obres i l’equipament del Centre Penitenciari Obert de Tarragona.

  • L’Alt Camp rebrà unes inversions per valor de 18,5 milions d’euros, entre les quals destaquen la modernització del reg a la zona dels Torrents de Valls (3,9 milions), les obres per a la depuració d’aigües a Alcover, Puigpelat i Vallmoll (7,8 milions), la conservació de carreteres (2 milions), la construcció de l’Escola de Mare de Déu del Roser (0,99 milions) i la remodelació de l’Hospital de Valls (0,16 milions)
  • La dotació per al Baix Camp serà de 20,7 milions, que inclouen l’esmentada inversió a l’Hospital de Sant Joan de Reus i altres actuacions, per valor de 0,41 milions, a CAPs i consultoris del mateix hospital; la construcció d’una escola a Maspujols (4 milions), l’adaptació d’espais de l’edifici de l’Escola Ciutat de Reus (0,4 milions), l’ampliació de la depuradora de Riudoms (1,7 milions); el nou laboratori de recerca de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili a l’Hospital Sant Joan de Reus (1,6 milions); la conservació de carreteres (1,2 milions), les obres de la passarel·la per a vianants i ciclistes sobre la T-315 a Reus (0,76 milions) i el desplegament de la xarxa troncal de fibra òptica entre Reus i Picamoixons (0,54 milions)
  • En el cas de la Conca de Barberà, la inversió se situa en 4,7 milions d’euros, i es destinarà a la conservació de carreteres (2 milions), les actuacions a la Logis Montblanc (0,9 milions); la nova construcció de l’Escola Sant Roc a Rocafort de Queralt (0,38 milions), el desplegament de la xarxa troncal de fibra òptica entre les Borges Blanques i Montblanc (0,7 milions) i la restauració del castell de Barberà de la Conca (0,13 milions), entre altres actuacions.
  • La inversió prevista al Priorat serà de 5,6 milions d’euros, i preveu obres al sistema de sanejament de Cabacés (1,8 milions), actuacions de conservació de carreteres (1,6 milions), la remodelació de l’Església La Cartoixa d’Escaladei (0,92 milions) o el nou servei de rehabilitació del CAP de Falset (0,64 milions)
  • Finalment, el Projecte de pressupostos de la Generalitat per al 2020 preveu invertir 62,2 milions d’euros al Tarragonès. Al marge de les actuacions esmentades a l’hospital Joan XXIII, al barri de la Salut de Salou i al Centre Penitenciari Obert de Tarragona, s’executaran les noves construccions de l’institut de Roda de Barà (2,8 milions) i de l’Escola l’Arrabassada de Tarragona (2,1 milions); també s’hi inclouen les obres del nou col·lector de la Riera de Gaià (3,2 milions), les actuacions al desguàs de les aigües residuals de Vila-seca (2,8 milions), les obres als col·lectors de connexió de Mar i Pins a Cala Crancs (1,7 milions), la construcció d’una comissaria de districte de Mossos d’Esquadra a Torredembarra (2,4 milions) i la conservació de carreteres (1,3 milions).

 

A l’hora d’exposar les inversions per comarques, el conseller ha volgut deixar al marge la partida de 120 milions d’euros prevista per al Centre Recreatiu i Turístic de Vila-seca i Salou “per ser una actuació que no suposa un cost directe per a l’Administració, donat que també es preveu un ingrés pel mateix import”, ha indicat.

  

“Uns comptes necessaris”

La delegada territorial del Govern de la Generalitat al Camp de Tarragona, Teresa Pallarès, ha considerat que els Pressupostos del 2022 són uns comptes “necessaris” i que han de permetre “fer les millors polítiques al servei de totes les ciutadanes i ciutadans del país”. També valorat molt positivament que el Camp de Tarragona lideri les inversions previstes al Pressupost “només per darrere de Barcelona”, i ha destacat la diversitat i riquesa del teixit empresarial i comercial de les comarques tarragonines, “el qual ens fa singulars i  molt competitius”. Per la seva banda, l’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, ha destacat  la “gran oportunitat” que suposa tenir uns pressupostos després de la pandèmia “que facin possible la reactivació del país i permetin aprofitar els fons Next Generation”.

 

Uns pressupostos per a la reactivació social i econòmica

El Projecte de pressupostos de la Generalitat per al 2022 és el principal instrument del Govern per impulsar la reactivació social i econòmica de  Catalunya després de la crisi derivada de la Covid-19. Amb aquest objectiu, els comptes preveuen un increment excepcional de la despesa pública, que assoleix un valor rècord de 38.139 M€, 5.618 M€ més (17,3%) que en el darrer pressupost aprovat (2020). Aquest augment dels recursos ha estat possible gràcies a l’aportació dels Fons Next Generation, que el 2022 ascendeixen a 2.142 M€.

Per àmbits, la despesa social concentra el 74,6% dels recursos totals, i els departaments que més incrementen la seva dotació són Salut (11.171 M€, 1.456 M€ més), Educació (6.681 M€, 1.009 M€ més) i Drets Socials (3.969 M€, 905 M€ més). Entre els trets més destacats dels comptes destaca el seu caràcter fortament inversor, fins al punt que la inversió del conjunt del sector públic s’enfila fins als 3.951 M € i gairebé dobla la pressupostada el 2020 (2.012 M€).

La trobada d’avui ha estat la quarta d’un seguit de visites territorials que el conseller d’Economia i Hisenda, Jaume Giró, té previst fer en els propers dies per explicar el Projecte de pressupostos de la Generalitat de Catalunya per al 2022 a les vuit vegueries catalanes. L’objectiu d’aquestes xerrades és donar a conèixer les grans xifres dels comptes, juntament amb el detall de les inversions previstes a cada territori. “Només així, escoltant i recorrent el territori, els representants polítics podrem ajudar i satisfer les necessitats dels ciutadans del nostre país”, ha conclòs.

 

4  

Imatges

El conseller Giró durant la presentació (1)

El conseller Giró durant la presentació (1)

El conseller Giró durant la presentació (2)

El conseller Giró durant la presentació (2) 99

La delegada territorial, Teresa Pallarès, durant la presentació

La delegada territorial, Teresa Pallarès, durant la presentació 103

L'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, durant la presentació

L'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, durant la presentació 108

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 91

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia