Salut

Trastorn Conducta Alimentària

Implica't: una campanya de sensibilització per prevenir els trastorns de la conducta alimentària

query_builder   29 novembre 2021 16:34

event_note Nota de premsa

Implica't: una campanya de sensibilització per prevenir els trastorns de la conducta alimentària

  • La família és un dels factors de protecció per la prevenció d’aquests tipus de trastorns*
  • A Catalunya 28.000 adolescents i joves pateixen trastorns de conducta alimentària

Dimarts 30 de novembre se celebra el Dia Internacional contra els Trastorns de la conducta alimentària (TCA), un grup de trastorns mentals que es caracteritzen per alteracions en la forma de pensar, de sentir i de comportar-se en relació amb l’alimentació, el pes i la figura.

 

El TCA afecta, majoritàriament, a infants i adolescents, els especialistes alerten que està augmentant la incidència entre la població adulta. La causa que provoca l’aparició de trastorns de conducta alimentària encara suposa una gran incògnita, encara que sí que es coneixen quins són els factors de risc que intervenen en el seu desenvolupament i que, per tant, cal evitar en la mesura del possible. Cada vegada es dona més importància als factors de protecció, que poden contribuir a la prevenció d’aquests tipus de trastorns i que poden afavorir un millor pronòstic de recuperació en aquells pacients als quals ja s’ha confirmat el diagnòstic.

 

A Catalunya 28.000 adolescents i joves pateixen un TCA. La mortalitat en els casos de l’anorèxia està voltant el 10%. Els trastorns de la conducta alimentària representen la tercera malaltia crònica entre la població femenina adolescent de les societats desenvolupades i occidentalitzades. Afecten al voltant del 5% de les noies i un 11% presenten símptomes d’alt risc de patir-los.

 

La família és una peça clau tant en la prevenció dels TCA com en el seu acompanyament per afavorir un millor pronòstic un cop s’han establert. Fer almenys un àpat al dia en família o influir positivament des de l’exemple dels adults de referència són alguns dels factors de protecció que es poden potenciar des de l’àmbit familiar i que contribueixen a la “immunitat” d’infants i joves davant dels TCA.

 

Implica’t és la campanya de sensibilització per prevenir els trastorns de la conducta alimentària que s’ha impulsat des del Departament de Salut i les entitats i organitzacions que formen part de la Taula de diàleg per a la prevenció dels trastorns de la conducta alimentària. La campanya proposa el seguiment de pautes senzilles per part de les famílies per tal de potenciar la protecció dels seus fills i filles enfront d’aquestes malalties. Quan el trastorn de conducta alimentària afecta a infants i joves, la família ha de rebre informació i suport emocional que els permeti fer front al trastorn i la persona afectada ha de treballar conjuntament amb l’equip de professionals especialitzats en aquests tipus de conducta per tal d’arribar a la recuperació. La guia adreçada a les famílies proporciona informació i respostes amb què la família pot acompanyar el seu fill o filla en l’abordatge del seu trastorn. 

 

TCA a les xarxes de Salut

 

Salut està present a les xarxes socials amb missatges per a potenciar la implicació de les famílies i prevenir l’aparició dels trastorns alimentaris. Els missatges amb motiu del Dia Internacional contra els trastorns de conducta alimentària estan dirigits a potenciar els factors que tenen un paper protector davant d’aquests trastorns.

 

Així, entre altres, s’aconsella a les famílies:

 

  • Fer almenys un àpat al dia en família.
  • Evitar els comentaris crítics sobre el físic propi i el d’altres persones.

Educar els infants per tal de fomentar el sentit crític a l’hora de consumir els continguts als diferents mitjans de comunicació (internet, xarxes socials, televisió, publicitat).

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia