Drets Socials

Balcons d'un edifici de pisos

Les Comarques Centrals necessitaran prop de 9.000 habitatges en els propers 20 anys per destinar-los a polítiques socials

query_builder   1 desembre 2021 11:00

event_note Nota de premsa

Les Comarques Centrals necessitaran prop de 9.000 habitatges en els propers 20 anys per destinar-los a polítiques socials

Drets Socials està duent a terme unes Jornades territorialitzades per explicar el Pla Territorial Sectorial de l’Habitatge (PTSH), que és l’instrument de planificació que marcarà les línies de futur en habitatge fins el 2042

La Secretaria d’Habitatge i Inclusió Social, del Departament de Drets Socials, ha organitzat unes Jornades territorialitzades, adreçades als municipis que formen part de les àrees de demanda forta i acreditada. Aquestes Jornades volen incidir en els aspectes més concrets i específics de cada territori per tal que el PTSH pugui atendre la diversitat. 

Per a la consecució dels seus objectius, el PTSH divideix el territori de Catalunya en àrees que configuren els àmbits d’actuació i que són: les àrees de demanda residencial forta i acreditada, les àrees preferents, les àrees no preferents i les àrees rurals.

L’àrea de demanda residencial forta i acreditada està formada per 163 municipis que suposen el 82,7% de la població de Catalunya, i que són els que tenen l’obligació de complir amb l’objectiu de la solidaritat urbana, que vol dir que hauran de disposar d’un 15% mínim d’habitatges destinats a polítiques socials. La definició d’aquests municipis i la seva divisió en dos subtipus d’àrees de demanda residencial forta i acreditada s’ha realitzat atenent a la seva rellevància territorial i pes demogràfic.

A les Comarques Centrals, 9 municipis formen part de les àrees de demanda forta i acreditada, on viu el 50% del total de la població

A les Comarques Centrals, 9 municipis formen part de les àrees de demanda forta i acreditada, on viu el 50% del total de la població d’aquest territori. Són: Manresa, Vic, Manlleu, Berga, Torelló, Solsona, Sant Fruitós de Bages, Tona i Calldetenes.  

Aquests municipis resten subjectes a l’objectiu d’incrementar el seu parc de lloguer social fins assolir com a mínim el 8,0% del total del parc d’habitatges principals del municipi al final del termini de vint anys (30 de juny de 2042).

Percentatge i nombre total d’habitatges principals destinats a polítiques socials per al compliment de l’objectiu de solidaritat urbana en els municipis de demanda forta i acreditada de l’àmbit de les Comarques Centrals

Taula que mostra que actualment aquestes comarques tenen un dèficit del 6,8% d'habitatge social, que el 2042 s'elevarà al 9,3%

Objectius pel compliment del mandat de solidaritat urbana a nivell municipal en l’àmbit de les Comarques Centrals

Taula que recull que Tona té només un 3,6% d'habitatge destinat a polítiques socials, davant de l'11,9% de Solsona, i que haurà de ser el 15% el 2042

En les àrees urbanes no preferents de les comarques centrals hi viu el 30% de la població

Hi ha 5 municipis de l’àmbit de les comarques centrals que formen part de les àrees urbanes preferents: Sant Vicenç de Castellet, Centelles, Taradell, Moià i Artés. En aquests municipis viu el 9% del total de la població de l’àmbit de les Comarques Centrals.

Aquests municipis han d’assolir que el parc de lloguer social sigui del 2,8% i a més,  haurà de promoure quinquennalment nous habitatges amb protecció oficial de compravenda, de tinences intermèdies o de lloguer social a raó de 7 habitatges per cada 1.000 habitants.

Hi ha 30 municipis que formen part de les àrees urbanes no preferents on hi viu el 30% del total de la població de l’àmbit de les Comarques Centrals i han d’assolir que el parc de lloguer social sigui del 2,4%. Aquests municipis són: Sant Joan de Vilatorrada, Santpedor, Sallent, Roda de Ter, Navàs, Navarcles, Súria, Gironella, Cardona, Puig-reig, Pont de Vilomara i Rocafort, Balenyà, Castellbell i el Vilar, Calaf, Seva, Sant Hipòlit de Voltregà, Sant Salvador de Guardiola, Balsareny, Sant Julià de Vilatorta, Monistrol de Montserrat, Gurb, Prats de Lluçanès, Sant Pere de Torelló, Avinyó, Folgueroles, Santa Eugènia de Berga, Avià, l’Esquirol, Sant Quirze de Besora i Sant Vicenç de Torelló.

La resta de municipis, 96, formen part de les àrees rurals on viu el 12% del total de la població de l’àmbit de les comarques centrals. Aquests municipis han de complir amb  l’objectiu d’incrementar el seu parc de lloguer social fins a assolir com a mínim l’1% del total del parc d’habitatges principals del municipi i seran objecte d’un dels plans específics que contempla el Pla Territorial Sectorial d’Habitatge a desenvolupar, el pla específic de les àrees rurals.

Mapa de les Comarques Centrals

Cal incrementar els habitatges amb lloguer social per arribar a l’objectiu del 7%

A Catalunya hi ha 163 municipis que aglutinen més del 80% de la població i seran els que hauran de disposar d’un 15% mínim d’habitatges destinats a polítiques socials en el termini de 20 anys. L’estimació és que serà necessari obtenir 300.000 habitatges destinats a polítiques socials en les àrees de demanda forta i acreditada.

Així mateix, caldrà incrementar el parc de lloguer social, que actualment està format per uns 54.000 habitatges, per arribar als 202.000 necessaris per assolir l’objectiu del 7% d’habitatge de lloguer social.

A més d’ampliar el parc de lloguer social, caldrà impulsar la construcció d’HPO de compravenda i de tinences intermèdies amb 107.800 habitatges.

El Pla territorial sectorial de l’habitatge, d’acord amb el que determina l’article 12 de la Llei 18/2007, de 28 de desembre, del dret a l’habitatge, té com a principal objecte constituir el marc orientador per a l’aplicació a tot el territori de Catalunya de les polítiques d’habitatge.

Aquest Pla s’ha actualitzat respecte a l’anterior aprovació inicial del 2019 per donar compliment a les prescripcions recollides al DL17/2019 i per l’actualització de les dades per adaptar-les al nou horitzó del pla (2022-2042) i és per això que s’han organitzat aquestes Jornades  per explicar als municipis que formen part de les àrees de demanda forta i acreditada aquestes modificacions.

1  

Fitxers adjunts

NdP Comarques Centrals

NdP Comarques Centrals
PDF | 652