Direcció General de Comunicació

Zona Franca

El Govern aprova l'operació que permetrà disposar dels terrenys per construir el nou Centre Obert i el CP Dones de la Zona Franca

query_builder   30 novembre 2021 12:45

event_note Nota de premsa

El Govern aprova l'operació que permetrà disposar dels terrenys per construir el nou Centre Obert i el CP Dones de la Zona Franca

  • L’Ajuntament de Barcelona cedeix dues parcel·les de la Zona Franca per construir les dues presons i Justícia transferirà els terrenys de la Trinitat perquè l’Ajuntament hi pugui fer pisos socials

El Govern ha aprovat avui l’acord per fer realitat l’operació que li permetrà disposar de dos terrenys, de 20.000 i 6.500 m2 de superfície, situats a la Zona Franca i de propietat de l’Ajuntament de Barcelona, per construir-hi les noves presons de Wad Ras i Trinitat Vella. Amb aquesta operació, es fa el pas definitiu perquè el Govern aprova l’operació que permetrà disposar dels terrenys per construir el nou Centre Obert i el CP Dones de la Zona Franca i que la Generalitat tregui del centre de la ciutat de Barcelona els dos centres penitenciaris i els traslladi a la Zona Franca, on s’hi podran construir uns equipaments nous i més adequats. Per la seva banda, la Generalitat transmetrà i alienarà a favor de l’Ajuntament els terrenys de Trinitat Vella, per un import de 5,5 milions d’euros, perquè hi pugui construir habitatge social. Es rubrica així l’acord pres entre la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona l’abril passat per traslladar les dues presons.

Amb aquesta signatura es farà possible la neteja dels terrenys, en els quals hi havia restes de l’activitat industrial que s’havia desenvolupat a la zona. L’acord reparteix els costos de la descontaminació. L’Ajuntament n’assumirà el cost si és inferior a 8,320 milions d’euros i Justícia se’n farà càrrec de la diferència si és superior.

La previsió de la Generalitat és traslladar l’antiga presó de Trinitat Vella i la Unitat d’Homes en règim obert a un solar de 6.500 m2 que suposa una inversió de prop de 36,6 milions. Tindrà capacitat per a 800 persones i una superfície construïda de 13.000 m2. L’objectiu és que Trinitat Vella quedi buida el 2025 i es pugui estrenar llavors el nou equipament.

Pel que fa a l’actual presó de Wad Ras, es traslladarà a l’altre solar, el més gran dels dos que l’Ajuntament cedeix, amb una superfície de 20.000 m2. Una nova presó amb visió feminista, amb capacitat per acollir al voltant de 600 internes i una superfície construïda de prop de 55.000 m2. La inversió en aquest nou equipament se situa entorn dels 90 milions d’euros. La previsió és que Wad Ras quedi buida el 2027 i es pugui estrenar el nou centre el mateix any.

L’acord també fa possible la construcció d’habitatges de protecció oficial on ara hi ha la presó de Trinitat i el seu entorn.  En el moment en què els terrenys de la presó siguin de l’Ajuntament de Barcelona, s’iniciarà la construcció d’una primera fase per a les persones afectades per processos de reallotjament. En fases successives, es construirà la resta d’immobles.

CP Wad Ras

La presó de Wad Ras és l’equipament més antic de Catalunya, construït l’any 1915, i amb 103 anys d’història. Des del 1983 funciona com a presó de dones, abans havia estat un centre tutelar de menors (antics reformatoris).

Té una capacitat per acollir fins a 130 internes en règim ordinari. És una presó per a dones preventives, és a dir, a l’espera de judici, i allotja l’únic departament de mares que hi ha a tot Catalunya, amb una capacitat de fins a 11 mares amb els seus fills.

Wad Ras també funciona com a centre obert mixt, amb 311 homes i 125 dones.

Centre Obert  de Barcelona (Trinitat)

La presó de la Trinitat es va inaugurar el 1963 com a presó de dones i el 1969 les Croades Evangèliques de Crist Rei la van dirigir. A principis del 1983 va començar la seva reconversió com a centre penitenciari de joves.

La presó es va tancar definitivament el desembre de 2008 i a partir de llavors es va reconvertir en un centre obert, amb una capacitat de 450 places on els interns treballen a l’exterior i fan tractament durant el dia, treballant les seves necessitats individuals de reinserció i hi pernocten.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia