Economia i Hisenda

El conseller Giró, durant la presentació dels comptes de la Generalitat per al 2022 a Igualada

La Generalitat preveu invertir 76,9 milions d'euros a la vegueria del Penedès l'any 2022, un 40,8% més respecte al 2020

query_builder   30 novembre 2021 15:46

event_note Nota de premsa

La Generalitat preveu invertir 76,9 milions d'euros a la vegueria del Penedès l'any 2022, un 40,8% més respecte al 2020

  • Transport, cicle de l’aigua, salut, educació i habitatge són els àmbits que rebran un volum més gran de recursos durant el proper exercici.
  • El conseller Giró presenta a Igualada el Projecte de pressupostos de la Generalitat davant els agents econòmics i socials de la vegueria del Penedès
El conseller Giró, durant la presentació dels comptes de la Generalitat per al 2022 a Igualada

El Govern invertirà un total de 76,9 milions d’euros a la vegueria del Penedès l’any 2022, segons consta al Projecte de pressupostos de la Generalitat per a l’any que ve. Aquesta xifra representa un increment global del 40,8% respecte als darrers comptes aprovats el 2020 i comportarà unes obligacions pluriennals compromeses de 59,7 milions per a obres que es faran l’any 2023. Així ho ha anunciat el conseller d’Economia i Hisenda, Jaume Giró, durant la presentació dels comptes davant una àmplia representació dels agents econòmics i socials de la vegueria del Penedès, en un acte que ha tingut lloc a Igualada.

El conseller també ha volgut destacar que el percentatge d’execució de la inversió directa que preveia el pressupost del 2020 ha estat del 102,7% i que l’execució global s’ha situat per sobre de la mitjana del conjunt de la Generalitat, amb un 91%. El conseller ha explicat que el 9% restant són, bàsicament, obres impulsades des de l’Agència Catalana de l’Aigua que s’estan acabant d’executar durant el 2021. “Per tant, compliment del 100% dels acords previstos i compromís d’inversió a les comarques del Penedès per als propers anys”, ha subratllat Giró. Aquestes xifres d’execució contrasten amb les dels Pressupostos Generals de l’Estat, segons els quals, la inversió d’ADIF a la xarxa de ferrocarril acabarà sent només del 24% del previst. “Una xifra incomprensible si tenim en compte les grans inversions pendents als serveis ferroviaris i la necessitat d’acabar el corredor mediterrani”, ha lamentat.

 “Uns pressupostos sensibles a les demandes dels ciutadans”

Durant el discurs, el conseller també ha ressaltat que la seva visita s’emmarca en la voluntat del Govern d’apropar-se al territori “per escoltar de primera mà les seves inquietuds” i “poder satisfer les necessitats dels ciutadans del nostre país”. Així, ha fet notar que el 50% de la inversió es destinarà a transport i al cicle de l’aigua, i aquest percentatge arriba al 86% si es tenen en compte els imports dedicats a les actuacions en salut, educació i habitatge. “Aquesta distribució posa de manifest que, a l’hora d’elaborar els pressupostos, el Govern ha estat molt sensible a les demandes dels ciutadans”, ha remarcat Giró. “En el cas del Penedès, transport, salut, cicle de l’aigua, educació i habitatge són prioritats que no podem deixar de banda”, ha reblat.

En aquest sentit, les inversions més destacades que preveuen els comptes per a l’any que ve per a la vegueria del Penedès, per import, són la xarxa ferroviària de l’Anoia, amb 11,1 milions d’euros; la construcció de la nova escola Jacint Verdaguer a La Granada, amb 3,9 milions d’euros i la construcció de 66 habitatges a Igualada per valor de 3,8 milions d’euros; i 13,7 milions per a obres relacionades amb el cicle de l’aigua. A aquestes inversions també caldrà sumar-hi les procedents de fons europeus Next Generation que puguin ser adjudicats a projectes concrets presentats per entitats i per empreses del Penedès”, ha afegit el conseller.

Les inversions per comarques

  • L’Alt Penedès rebrà una inversió de 20,33 milions d’euros, que es destinaran a la construcció de la nova escola Jacint Verdaguer (3,9 M€); obres de millora en diversos centres sanitaris (3,7 M€); ampliacions a l’EDAR de Vilafranca del Penedès (3,3 M€) i nova EDAR a Sant Llorenç d’Hortons (3,3 M€); conservació de carreteres (2,3 M€); o la construcció de 36 habitatges a Vilafranca del Penedès (1,2 M€); entre d’altres. La inversió compromesa per a l’any 2023 puja un total de 9,37 milions d’euros a l’Alt Penedès.
  • La dotació de l’Anoia serà de 32,78 milions d’euros, que es repartiran entre les línies de ferrocarrils de l’Anoia (12,8 M); la construcció de 66 habitatges a Igualada (3,8 M); el nou accés a Igualada Sud des de la carretera C-37 (2,7 M); obres de millora a l’Hospital d’Igualada (2,6 M); manteniment de carreteres (1,5 M); entre d’altres. La inversió compromesa per a l’any 2023 puja un total de 25,97 milions d’euros a l’Anoia.
  • En el cas del Baix Penedès, la inversió prevista és de 10,42 milions d’euros, que es traduiran en una subvenció a l’IDIADA per a la construcció d’una pista d’assaig pel vehicle autònom (3,5 M); 2 milions en educació, entre els quals destaca la construcció de la nova escola Teresa Godes i Domènech, al Montmell, o l’ampliació de l’escola La Perellada, a Santa Oliva; 1,5 milions per ampliar l’EDAR de Calafell, 1,2 milions per a la conservació de carreteres; actuacions a la Logis Penedès i ampliació del CAP de l’Arboç; entre d’altres. La inversió compromesa per a l’any 2023 puja un total de 15,20 milions d’euros al Baix Penedès
  • Finalment, el Garraf rebrà una injecció de 13,35 milions d’euros, que servirà per fer inversions en Salut (5,4 M), concretament al Consorci Sanitari Alt Penedès i Garraf, l’Hospital Residència Sant Camil o al CAP de Sant Pere de Ribes; en educació (2,2 M), amb la construcció del nou Institut Escola a Sant Pere de Ribes o la millora de l’escola Agnès, de Sitges; o la construcció de 86 habitatges a Sant Pere de Ribes (2,7 M); entre d’altres. La inversió compromesa per a l’any 2023 puja un total de 9,17 milions d’euros al Garraf.

David Alquézar: “la garantia per avançar cap al progrés econòmic i social del Penedès”

Per la seva banda, el delegat del Govern ha ressaltat la necessitat de disposar d’uns pressupostos “expansius” per a l’any 2022 “perquè són la garantia per avançar cap al progrés econòmic i social de la demarcació i del país” ja que “refermen el compromís de servei públic de la Generalitat de Catalunya” amb més mossos, més bombers, més agents rurals i més pressupost per a Salut i Educació i que “avancen cap a un model de gestió que veu el país sencer, amb totes les seves singularitats territorials”. En línia amb Castells, Alquézar també ha subratllat que el projecte de pressupostos avança en el desplegament dels serveis territorials de les diferents conselleries “un dels reptes i objectius que ens havíem proposat com a Govern”. “Aquest és un projecte imprescindible per disposar de les eines fonamentals de treball amb visió  de territori i de construcció de la vegueria per avançar cap a un model de Govern descentralitzat que entengui aquesta realitat territorial”, ha reblat.

A l’acte també ha intervingut el president de la Mancomunitat de la Cònca d’Òdena i alcalde d’Igualada, Marc Castells, que ha remarcat que els comptes públics “fan un esforç extraordinari, que  demostra que la Generalitat està al costat de totes les comarques de la nostra vegueria”. En aquest sentit, ha posat com a exemples la construcció del segon campus universitari UDL a la capital de la Conca d’Òdena, els inicis de les obres de la ronda sud de la ciutat o l’ampliació de la C-15 que uneix Vilafranca i Igualada, noves inversions a l’Hospital Universitari d’Igualada o l’inici del desplegament dels serveis territorials de la Generalitat a la més recent de les vuit vegueries.

Uns pressupostos per a la reactivació social i econòmica

El conseller d’Economia i Hisenda ha volgut posar en valor l’aprovació dels comptes per al 2022. “No podem oblidar el moment en el qual ens trobem i tot el que està en joc amb aquests pressupostos”, ha remarcat. I els ha definit com “els pressupostos per a la reactivació econòmica i social”, la prioritat dels quals és “reforçar els pilars de l’estat del benestar”.

El Projecte de pressupostos de la Generalitat per al 2022 és el principal instrument del Govern per impulsar la reactivació social i econòmica de  Catalunya després de la crisi derivada de la Covid-19. Amb aquest objectiu, els comptes preveuen un increment excepcional de la despesa pública, que assoleix un valor rècord de 38.139 M€, 5.618 M€ més (17,3%) que en el darrer pressupost aprovat (2020). Aquest augment dels recursos ha estat possible gràcies a l’aportació dels Fons Next Generation, que el 2022 ascendeixen a 2.142 M€.

Per àmbits, la despesa social concentra el 74,6% dels recursos totals, i els departaments que més incrementen la seva dotació són Salut (11.171 M€, 1.456 M€ més), Educació (6.681 M€, 1.009 M€ més) i Drets Socials (3.969 M€, 905 M€ més). Entre els trets més destacats dels comptes destaca el seu caràcter fortament inversor, fins al punt que la inversió del conjunt del sector públic s’enfila fins als 3.951 M € i gairebé dobla la pressupostada el 2020 (2.012 M€).

La trobada d’avui ha estat la cinquena d’un seguit de visites territorials que el conseller d’Economia i Hisenda, Jaume Giró, té previst fer en les properes setmanes per explicar el Projecte de pressupostos de la Generalitat de Catalunya per al 2022 a les vuit vegueries catalanes. L’objectiu d’aquestes xerrades és donar a conèixer les grans xifres dels comptes, juntament amb el detall de les inversions previstes a cada territori.

 

2  

Imatges

Foto 3

Foto 3 42

Foto 1

Foto 1 62

2  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 88

Presentació

Presentació
PDF | 1477

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia