President

Sida

President Aragonès: "Cal continuar empenyent per aconseguir l'objectiu d'eliminar definitivament el virus de la Sida l'any 2030"

query_builder   1 desembre 2021 10:12

event_note Nota de premsa

President Aragonès: "Cal continuar empenyent per aconseguir l'objectiu d'eliminar definitivament el virus de la Sida l'any 2030"

 

  • El cap de l’Executiu ha encapçalat aquest matí, al Palau, l’acte institucional amb motiu del Dia Mundial de la Sida
  • El conseller de Salut posa en relleu que Catalunya ha assolit i superat l’objectiu d’ONUSida de tenir el 90% de persones diagnosticades i en tractament, i referma el compromís del Govern en la lluita contra la pandèmia
El president ha encapçalat el desplegament del Tapís Memorial de la lluita contra la Sida a la façana del Palau. Autor: Jordi Bedmar
El president ha encapçalat el desplegament del Tapís Memorial de la lluita contra la Sida a la façana del Palau. Autor: Jordi Bedmar

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha refermat aquest matí el “compromís col·lectiu” de les institucions catalanes en la lluita contra la Sida, i ha fet una crida a “la implicació de tots i totes en aquesta lluita transversal”, que ens ha de permetre, ha dit, “la derrota” de l’epidèmia  i “de tots els estigmes socials que hi van associats” . Per a Aragonès, “s’ha avançat molt en aquests 40 anys” des del primer cas diagnosticat de la malaltia a casa nostra, però ha assegurat que “cal continuar empenyent fins aconseguir l’objectiu compartit d’eliminar definitivament el virus de cara a l’any 2030”.

El cap de l’Executiu ha fet aquestes declaracions en el decurs de l’acte institucional amb motiu del Dia Mundial de la Sida, celebrat aquest matí al Palau de la Generalitat. El president ha recordat en el seu discurs que actualment “unes 33.000 persones viuen amb el VIH al nostre país, i ha reivindicat que “mereixen poder gaudir de tots els drets com qualsevol altre ciutadà o ciutadana de Catalunya, lluny de discriminacions i d’estigmes”.

El president ha defensat que aquestes persones “han de tenir garantit l’accés igualitari a tots els serveis, prestacions i recursos” , sense “cap tipus de discriminació social, sanitària ni laboral”. I ha reblat: “han de poder defugir d’un estigma que menysté, que desiguala, i que vulnera els drets bàsics”.

Pere Aragonès ha tingut un record “per a totes aquelles persones que ens han deixat”, víctimes de malalties relacionades amb el VIH i ha expressat un “agraïment immens a la comunitat científica” que, ha explicat, “després de fer avenços gegantins en l’àmbit de la supervivència i la qualitat de vida, cada vegada ens aproxima més a l’eradicació de la malaltia”.

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, per la seva banda, ha destacat el paper que juguen tots els implicats en la lluita contra el VIH i la sida: professionals sanitaris, recercadors, responsables dels programes de les administracions i, molt especialment, el món associatiu: ONG’s i associacions que constitueixen un valor molt important en la resposta al VIH a Catalunya.

El titular de Salut ha posat en valor que Catalunya assolís i superés ja  l’objectiu d’ONUSIDA de tenir 90% persones diagnosticades, 90% en tractament i 90% amb càrrega viral suprimida, i ha marcat l’objectiu d’aconseguir el ‘95-95-95’ per al 2025, un “nou repte que ha de concentrar tots els nostres esforços com a societat”. “El compromís d’aquest Govern existeix. El compromís de Salut existeix (hem incrementat un 74,5% el pressupost destinat a Salut Pública) i cal posar en marxa els instruments necessaris per avançar”, ha reblat Argimon.

Prèviament a l’acte institucional, s’ha desplegat les seccions del  Tapís Memorial de la lluita contra la Sida, que s’ha fet simultàniament a les façanes del Palau de la Generalitat i de l’Ajuntament de Barcelona. El president Aragonès ha estat acompanyat de la consellera d’Igualtat  i Feminismes, Tània Verge, i del conseller de Salut, Josep Maria Argimon.

També hi ha participat la regidora de Salut, Envelliment i Cures de l’Ajuntament de Barcelona, Gemma Tarafa; el diputat delegat de Salut Pública i Consum de la Diputació de Barcelona, Jesús Naharro; la presidenta del Comitè 1r de Desembre-Plataforma Unitària d’ONG Sida de Catalunya, Mercè Meroño, i el director del Programa de Prevenció, Control i Atenció al VIH, Joan Colom.

3  

Imatges

Fotografia 1

Fotografia 1 1567

Fotografia 2

Fotografia 2 3015

Fotografia 3

Fotografia 3 2871

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia