President

Parlament

President Aragonès: "Fem-nos forts pel Pacte Nacional per la Llengua perquè ha de ser el nou consens per garantir que el català tindrà vida"

query_builder   1 desembre 2021 12:43

event_note Nota de premsa

President Aragonès: "Fem-nos forts pel Pacte Nacional per la Llengua perquè ha de ser el nou consens per garantir que el català tindrà vida"

El president responent les preguntes de la sessió control. Autor: Jordi Bedmar
El president responent les preguntes de la sessió control. Autor: Jordi Bedmar
  • El cap del Govern ha anunciat aquest matí, en el decurs de la sessió de control del Parlament, que es convocarà una nova cimera social pel català el 16 de desembre
  • S’ha mostrat convençut que els diputats catalans al Congrés defensaran que la futura normativa audiovisual incorpori la defensa del català, “independentment d’on tinguin les seus determinades empreses”
  • Pere Aragonès demana “el compromís de tots els demòcrates” per no compartir “res” amb l’extrema dreta, que “intenta posar el verí de la divisió al nostre país”

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha instat el conjunt de les forces democràtiques “a fer-nos forts pel Pacte Nacional per la Llengua perquè ha de ser el nou consens per garantir que el català tindrà vida en els propers anys”. Així ho ha manifestat aquest matí durant la sessió de control al Parlament, on ha defensat fermament el model lingüístic de Catalunya, deixant clar que “no se’n sortiran de dividir la societat catalana perquè en aquest país no hi ha un problema lingüístic”. “Tenim un model avalat pedagògicament, que ha comptat amb el consens polític, i social, i amb el consens de la comunitat educativa”, ha reblat. “Nosaltres no venim aquí a partir la societat catalana, venim a defensar la cohesió social, i la igualtat d’oportunitats del país”.

Davant la sentència del Tribunal Suprem, el cap de l’Executiu ha denunciat “que hi ha hagut una intervenció judicial, saltant-se criteris pedagògics” i ha posat en valor que el que cal és enfortir el consens, i “ reforçar la presència del català perquè en altres àmbits té posició de desigualtat respecte altres llengües com la castellana”. A més, ha anunciat que el 16 de desembre es convocarà una nova cimera social pel català, i ha animat la ciutadania a expressar la seva opinió en les mobilitzacions del 18 de desembre. “Ens trobem en un moment de reptes molt grans, i aquest país els ha superat sempre amb grans consensos, com en el seu moment va ser tot el model lingüístic de l’escola catalana i les successives lleis en l’àmbit de normalització lingüística. Ara ho hem de tornar a fer”, ha afirmat.

En respostes als grups parlamentaris, el president ha insistit en què el català està en un risc de retrocés molt gran en molts àmbits. “L’audiovisual és un d’ells”, ha afirmat,  i per això, Aragonès s’ha mostrat convençut que “els diputats i diputades del Congrés de Diputats, especialment els de Catalunya, defensaran que la futura normativa en l’àmbit de l’Estat incorpori la defensa del català, a tot arreu, independentment d’on tinguin les seus determinades empreses”.

Compromís per aïllar l’extrema dreta

En aquest sentit, el president ha denunciat en la seva intervenció el discurs del grup parlamentari de Vox que, ha dit, “va en contra dels fonaments de la cohesió social, la igualtat d’oportunitats i els drets de tots els ciutadans”, i que “utilitza la llengua i l’escola catalana com a eina per fomentar la divisió”.Nosaltres defensarem el dret de tothom a viure en aquesta terra en igualtat de drets, vinguin de Catalunya, de Múrcia o Andalusia, o provinents del Marroc, el països de l’Est, el Pakistan o Amèrica Llatina”, ha deixat clar Pere Aragonès.

I en aquesta línia, ha fet una crida a la resta de forces polítiques del Parlament a “no compartir res amb l’extrema dreta, amb aquest nou feixisme que intenta posar el verí de la divisió al nostre país”; i ha deixat clar que “l’únic que divideix al nostre país és la desigualtat d’oportunitats, la violència contra els més febles que encara s’exerceix, en forma de violència masclista o racista”.

Per tot això, el president Aragonès ha insistit en demanar “el compromís de tots els demòcrates d’aquesta cambra perquè ningú tracti amb els que volen suprimir, no només el Parlament  sinó tancar-lo, per tancar els drets i les llibertats dels ciutadans. Demostrem que ells són una absoluta minoria”, ha subratllat.

 

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia