La consellera de Drets Socials ha explicat que “aquest document té la voluntat d’establir les bases teòriques per desplegar la metodologia de treball Model Housing First i concretar els models d’atenció que garanteixin la seva intervenció a tot el territori en l’atenció a les persones sense llar ”
Violant Cervera ha anunciat la creació d’una comissió interdepartamental per a treballar l’estratègia contra el sensellarisme de manera transversal amb tot el Govern.
Es destinen 151 milions d’euros per impulsar l’estratègia integral per a l’abordatge del sensellarisme
La consellera de Drets Socials, Violant Cervera, ha anunciat al Parlament que presentaran al Consell Executiu de Govern el Marc d’Acció per a l’Abordatge del Sensellarisme a Catalunya, durant el mes de gener del 2022. Cervera ha explicat que aquest document “té la voluntat de dissenyar de manera més acurada l’abordatge del sensellarisme, establint les bases teòriques per desplegar la metodologia de treball Model Housing First i concretant models d’atenció que garanteixin la seva intervenció a tot el territori en l’atenció a les persones sense llar”.
Aquest anunci sorgeix de la represa dels treballs del Plenari del sensellarisme en el qual participen Departaments de la Generalitat, el món Local i les Entitats del Tercer Sector, liderats pel Departament de Drets Socials. Es vol que aquesta represa marqui els eixos principals per les necessitats socials, avui accentuades per la crisi de la pandèmia.
A més, la consellera ha anunciat “la creació d’una comissió interdepartamental per a treballar aquesta estratègia de manera transversal amb tot el Govern”, així com la creació d’una Secretaria tècnica que concreti les línies mestres del Marc d’Acció per l’abordatge del sensellarisme. “El sensellarisme no és només un tema d’habitatge, sinó que també és un tema d’ocupació, de consum, social, de drets de les dones, de salut, del món municipal ... que ens interpel·la a tots” ha reblat. En aquesta línia, la titular de Drets Socials també ha explicat que “ens coordinarem amb el món local perquè Catalunya sigui un país d’oportunitats per a tots els ciutadans”.
Els acords del Plenari entre altres aproven el document Marc d’Acció per a l’ Abordatge del Sensellarisme. Aquest Marc recull les línies estratègiques per incidir i batre la pobresa i el sensellarisme per garantir el Dret a l’Habitatge, el Dret a l’atenció Socioeductiva i laboral, l’atenció especialitzada, el Dret a la Salut i al sistema sanitari, l’erradicació de l’aporofòbia, i la gestió del coneixement i de la informació per seguir investigant i coneixent el fenomen.
Finalment, la consellera ha explicat algunes de les dades sorgides de l’enquesta feta per a l’estudi, en la qual es detalla que a Catalunya hi ha 5.777 de les persones sense sostre (que viuen en la intempèrie, espais públics); 5.427 persones sense habitatge (que viuen en albergs, refugis o residències temporals); 25.108 sense un habitatge segur (perquè no poden pagar el lloguer o tenen amenaça de desnonaments) i 22.622 que viuen en habitatges inadequats (perquè són estructures temporals no convencionals o no adaptades a la legislació).
151 milions d’euros per abordar el sensellarisme, la pobresa i el lloguer
En la seva intervenció, la consellera de Drets Socials ha explicat que per a combatre aquesta situació social, “es destinaran un total de 151 milions d’euros del pressupost 2022 amb l’objectiu d’impulsar el marc d’acció per l’abordatge del sensellarisme, així com d’ajuts a la pobresa energètica i al lloguer”. Aquesta partida s’executarà a través del contracte programa, els ajuts a lloguer de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya i els plans de pobresa energètica. Es detallen en: 12 milions d’euros per fer front al sensellarisme; 5,2 milions d’euros per a la urgència social; 5,8 milions d’euros per a la urgència energètica; 8 milions d’euros per a la pobresa energètica; i 120 milions d’euros per ajuts al lloguer.