Interior

govern

El projecte COOPEREM finalitza assolint els reptes de millora de la coordinació transfronterera en la prevenció i gestió d'incendis forestals

query_builder   2 desembre 2021 11:43

event_note Nota de premsa

El projecte COOPEREM finalitza assolint els reptes de millora de la coordinació transfronterera en la prevenció i gestió d'incendis forestals

Foto

Amb un pressupost de 2’5M€, el COOPEREM ha facilitat la cooperació transfronterera en l’anticipació, prevenció i gestió dels riscos d’incendis

 

El conseller Joan Ignasi Elena ha destacat que hem de “col·laborar i cooperar per minimitzar el risc d’incendis i donar una resposta ràpida i més eficaç”

 

El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha intervingut aquest matí en la jornada de tancament del Projecte COOPEREM, que s’ha portat a terme a la seu del Departament dels Pirineus Orientals, a Perpinyà.

Realitzat entre gener de 2018 i el desembre d’enguany, i amb un pressupost total de 2.556.505€ (1.661.728,25 € dels són fons FEDER), el projecte ha servit per facilitar la cooperació en la gestió operativa d'emergències i la prevenció d'incendis, a la zona de l’Espai Català Transfronterer, d'alta vulnerabilitat i on la coordinació exigeix actuacions transfrontereres.

El projecte ha estat fonamental per l’Alt Empordà i el territori si es té en compte que el foc ha estat, des de sempre, un element estretament relacionat amb l’ecosistema mediterrani i, per tant, una amenaça real i permanent, especialment en els últims anys i en un context de canvi climàtic. 

En aquest sentit, el conseller Joan Ignasi Elena ha remarcat que l’Alt Empordà “és una zona especialment vulnerable, amb una gran riquesa natural però alhora també amb riscos davant l’emergència climàtica que patim”. Per aquest motiu, Elena, que ha agraït la feina dels serveis d’emergències “en un any especialment difícil”, ha posat en valor el projecte Cooperem, “que ha servit per desenvolupar la coordinació i l’aliança en la gestió de les emergències a la zona transfronterera”, ha explicat. 

El titular d’interior ha destacat que “hem de col·laborar i cooperar per minimitzar el risc d’incendis i donar una resposta ràpida i més eficaç”. “El treball en equip i l’aprenentatge mutu és el que fa créixer les societats”, ha afegit a l’hora que ha fet una crida a “donar continuïtat al projecte Cooperem”. “Hem de seguir cooperant i treballant perquè es consolidi aquesta relació al servei de la ciutadania i el territori”, ha conclòs.

El projecte ha estat possible gràcies a un treball de cooperació activa per part de tots els actors territorials competents a ambdues bandes de la frontera; encapçalat pel Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya, i amb la participació de la resta de socis del projecte: el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural; la Diputació de Girona; el Service Départemental d’Incendie et de Secours des Pyrénées – Orientales; el Conseil Départemental des Pyrénées – orientales; l’Office National des Forêts i el Syndicat Intercommunal à Vocation unique (SIVU) des ALBERES.

L’acte ha comptat amb la participació de la delegada del Govern a Girona, Laia Cañigueral; el director general de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments, Joan Delort; la directora general d'Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi, Anna Sanitjas; el diputat de Medi Ambient de la Diputació de Girona, Lluís Amat; el director de la Casa de la Generalitat a Perpinyà, Josep Puigbert; el director dels serveis territorials d’Interior a Girona, Jordi Martinoy; la directora dels serveis territorials d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural a Girona, Elisabet Sánchez; i el cap de Bombers de la Regió d’Emergències de Girona, Jordi Martín.

Facilitar la gestió d’emergències i prevenció d’incendis a l’espai transfronterer

El projecte COOPEREM ha treballat per aplicar una estratègia d’anticipació comuna, la posada en marxa d’una gestió coordinada en cas d’incendi i el desenvolupament d’una resposta transfronterera ràpida, eficaç i segura. 

Entre els seus propòsits hi ha els de protegir la població i les infraestructures amb la creació de franges forestals; dur a terme treballs forestals per reduir el combustible forestal; millorar la coordinació transfronterera entre els cossos de bombers; adquirir nous equipaments i materials per facilitar la resposta en cas d’incendi i ampliar la capacitat de treball sobre el territori amb un sistema comú d’intercanvi de cartografia.

Conclusions

D’entre les principals conclusions del projecte, i amb l’objectiu de desenvolupar una resposta coordinada en la gestió de crisis, s’ha finalitzat la redacció del “Pla de cooperació operativa transfronterera en emergències”, a més de l’execució d’un programa de formació de doctrines operatives entre comandaments dels dos països.

D’altra banda, s’han millorat els sistemes d’informació sobre infraestructures de prevenció d’incendis amb la realització de visites sobre el terreny o la realització d’estudis jurídics i organitzatius. A més, s’ha reforçat la prevenció contra el risc d’incendi amb mesures per a la reducció del combustible forestal en un total de 240 ha, un estudi de vulnerabilitat transfronterera de zones habitades a La Jonaquera i El Pertús o l’elaboració d’una guia de jardinera adaptada a la prevenció d’incendis.

Un projecte que desperta interès

El projecte COOPEREM ha despertat interès, entre d’altres, de la Universitat de Nuremberg, que han contactat amb els responsables en el marc d’un estudi sobre la cooperació transfronterera que està duent a terme aquesta universitat

El novembre 2020, a més, responsables del projecte van participar en el I Congrés sobre Prevenció d’Incendis i Gestió del Territori organitzat per la Fundación Naturaleza y Hombre. En aquesta jornada es van presentar les bones pràctiques de treball transfronterer desenvolupades i adquirides en el marc del COOPEREM. 

Material audiovisual

Us informem que, al servidor FTP dels Bombers de la Generalitat, teniu a la vostra disposició un vídeo sobre el projecte Cooperem. Us el podeu descarregar des de l'adreça següent:

Adreça: http://83.247.143.14

Usuari: mcbombers

Contrasenya: B2jPF34wr