Interior

Els Agents Rurals demanen a la ciutadania gaudir del Nadal respectant el medi natural

query_builder   2 desembre 2021 13:29

event_note Nota de premsa

Els Agents Rurals demanen a la ciutadania gaudir del Nadal respectant el medi natural

Foto

 

La recol·lecció de boix grèvol i dels avets està prohibida a Catalunya

 

Es recomana l’ús de materials reciclats i reutilitzables que són més sostenibles per decorar la llar

 

El Cos d’Agents Rurals fa tasques de vigilància en zones forestals i inspecciona botigues i mercats per evitar infraccions


A les portes de les festes de Nadal la majoria de llars de Catalunya comencen a preparar la decoració nadalenca. El pessebre o l’arbre de Nadal són elements centrals de les ornamentacions d’aquestes dates, però cal tenir presents alguns consells pràctics i la normativa que ho regula per tal que aquesta decoració es faci de forma respectuosa amb el medi natural.

Un dels elements més tradicionals en aquestes dates és l’arbre de Nadal, però a Catalunya no està permès tallar o desarrelar arbres del medi natural amb aquesta finalitat. Per tant, si s’opta per decorar un arbre natural, cal comprar-lo i no sostreure’l del medi. Tots els arbres que es comercialitzen han de dur una identificació, on consta la qualitat i l’origen.

El boix grèvol -molt usat per a decoració de la llar per Nadal-, és una espècie protegida i la seva recol·lecció, tallada o desarrelament està totalment prohibida. Aquesta espècie té un paper molt important al bosc perquè serveix de refugi a molts animals i durant els mesos d’hivern, els seus fruits vermells -que son tòxics per als humans- representen una important font d’aliment per als ocells que viuen al bosc.

A l’hora de fer el tradicional pessebre, també cal tenir en compte que la recol·lecció de molsa està molt restringida i que cal informar-se bé per no incomplir la normativa. La molsa té una funció molt important al bosc perquè serveix de refugi per a petits invertebrats. També evita l’erosió del terreny i té una gran capacitat per absorbir aigua i mantenir la humitat. En el seu lloc, existeixen alternatives sostenibles per decorar el pessebre, com ara plantes i materials reciclats com escorça, cartró, serradures, sorra, pedres o gespa artificial, que a més es poden reutilitzar d’un any per l’altre.

Per tal de complir amb les prohibicions i restriccions que afecten el verd nadalenc, en cas que es vulgui decorar la llar amb elements naturals, cal adquirir-los en botigues, mercats i fires, on se’n troben de procedents de la jardineria comercial o de llocs on està permesa la seva recol·lecció.

 Inspeccions d’Agents Rurals

Durant aquestes dates els Agents Rurals fan taques de la vigilància en les zones forestals per evitar infraccions en la recol·lecció de productes de verd nadalenc així com de botigues, mercats i fires per comprovar la procedència legal dels productes comercialitzats procedents del medi natural. En cas de detectar una infracció, la policia mediambiental denuncia els fets i comissa el material sostret del medi.

En els darrers 5 anys, el cos operatiu ha realitzat prop d’un miler d’actuacions relacionades amb el verd nadalenc, i les dades mostren que la vigilància i les tasques dissuasives han augmentat la consciència ciutadana entorn la protecció de la natura i del nostre entorn.

Tot i això, cal no abaixar la guàrdia i recordar que la recol·lecció i la venda d’elements naturals com els arbres de Nadal, la molsa i el boix grèvol està regulada per llei i el seu incompliment pot donar lloc a la imposició de sancions administratives.

 

2  

Imatges

Foto 2

Foto 2

Foto3

Foto3 1103

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia