Justícia, Drets i Memòria

.

Ciuró signa l'acord que possibilitarà la jubilació anticipada als funcionaris de presons

query_builder   2 desembre 2021 14:40

event_note Nota de premsa

Ciuró signa l'acord que possibilitarà la jubilació anticipada als funcionaris de presons

  • En els pròxims 10 anys, s’hi podrien acollir més de 1.500 professionals, un 40  % de la plantilla
  • La consellera de Justícia considera que és una mesura necessària i justa que garantirà el relleu generacional
  • La jubilació anticipada dels treballadors penitenciaris podria ser una realitat l’any 2022
.

La consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, ha signat aquest matí amb els representants sindicals dels treballadors de presons l’acord que farà possible que els professionals dels serveis penitenciaris puguin accedir a la jubilació anticipada. El text rubricat ratifica el preacord a què van arribar la setmana passada el Departament de Justícia i els agents socials dins del grup de treball penitenciari, i que ha estat subscrit avui per CCOO, UGT, la Intersindical-CSC i CSIF i IAC-CATAC, que són tots els sindicats que tenen representació a la Mesa Sectorial de Negociació de Serveis Penitenciaris.

Ciuró ha destacat que, gràcies a aquest acord, “els treballadors dels cossos dels serveis penitenciaris es podran jubilar voluntàriament a partir dels 60 anys, o als 59 si acrediten 35 anys de servei”. Segons la consellera, això permetrà rejovenir les plantilles i millorar el servei a partir de l’any 2022, any en què podria estar vigent la mesura”. En els pròxims 10 anys es podrien acollir a aquesta modalitat de jubilació al voltant de 1.500 professionals dels serveis penitenciaris, que representen el 40  % de la plantilla de sobre un total de 3.700 treballadors.

Ciuró considera que “la jubilació anticipada per als professionals de presons és una mesura necessària i justa, que equipararà aquests treballadors a altres cossos essencials com ara els bombers i els policies, i que permetrà el relleu generacional en una plantilla força envellida, en la qual l’edat mitjana se situa al voltant dels 48 anys”.

Amb aquest acord, el Departament de Justícia es compromet a impulsar el desplegament normatiu per part de l’estat que permeti la jubilació anticipada per al personal dels cossos penitenciaris tal com ja tenen altres col·lectius de serveis públics essencials. Ciuró ha explicat “que traslladarem l’acord al Ministeri juntament amb l’informe que va elaborar el grup de treball i que justifica l’adopció d’aquesta mesura, i impulsarem les mesures legislatives al Congrés dels Diputats perquè l’any 2022 aquesta jubilació anticipada es pugui implementar”. En aquest sentit, la consellera ha dit que mitjançant una esmena als pressupostos generals de l’Estat s’intentarà que la mesura sigui una realitat al llarg del 2022.

La titular de Justícia també ha explicat que “un cop l’estat hagi efectuat el desplegament normatiu, la Generalitat proveirà les partides pressupostàries necessàries per tirar endavant la mesura, el finançament de la qual ha d’anar a càrrec de les transferències específiques per l’Estat i els acords que puguin assolir-se en la Comissió Bilateral Estat-Generalitat”.

La consellera també ha explicat que la jubilació anticipada ens permetrà donar sortida a la segona activitat que està molt saturada. “Quan una persona que treballa als cossos penitenciaris arriba a una certa edat es permet que pugui optar a una plaça més tranquil·la que no sigui tan a primera línia, que és el que causa més estrès”. La jubilació anticipada ajudarà a reduir la càrrega de la segona activitat.

Per finalitzar, Ciuró ha afirmat que l’acord és “el primer pas per poder tenir un servei d’excel·lència perquè als serveis penitenciaris hi fem polítiques socials en majúscules i, si aconseguim més respecte, reconeixement i més bones condicions laborals per a aquestes persones redundarà en un millor servei a dins de les presons”.

 

5  

Imatges

La consellera Ciuró signant l'acord que possibilitarà la jubilació anticipada dels funcionaris de presons

La consellera Ciuró signant l'acord que possibilitarà la jubilació anticipada dels funcionaris de presons 318

Tots els signants de l'acord per la jubilació anticipada dels funcionaris de presons

Tots els signants de l'acord per la jubilació anticipada dels funcionaris de presons 844

Text de l'Acord per la jubilació anticipada dels funcionaris de presons

Text de l'Acord per la jubilació anticipada dels funcionaris de presons 1076

La consellera Ciuró, el Secretari General i el Secretari de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima, signant l'acord

La consellera Ciuró, el Secretari General i el Secretari de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima, signant l'acord 283

La consellera Ciuró parlant amb els representants sindicals dels funcionaris de presons

La consellera Ciuró parlant amb els representants sindicals dels funcionaris de presons 254