L’equip directiu de l’ICD ha visitat el SIAD d’àmbit comarcal i el nou SIAD de la ciutat de Banyoles

En el primer semestre de l’any el SIAD comarcal del Pla de l’Estany ha atès 102 dones i realitzat un total de 622 atencions

Visita SIAD consell comarcal Pla de l'Estany
Visita al SIAD del Consell Comarcal Pla de l'Estany

Aquest matí, la presidenta de l’Institut Català de les Dones (ICD) de la conselleria d’Igualtat i Feminismes (IFE), Meritxell Benedí Altés, la directora del mateix organisme, Neus Pociello Cayuela, i la directora dels serveis territorials de la conselleria d’IFE, Marta Casacuberta i Solà, han realitzat una visita institucional al Pla de l’Estany per conèixer de primera mà la situació del Servei d’Informació i Atenció a les dones (SIAD) del Consell Comarcal i la del recentment creat SIAD de l’Ajuntament de Banyoles. Tots dos serveis tenen la seu a la capital de la comarca.

La visita s’emmarca en les trobades que responsables de la conselleria d’Igualtat i Feminismes realitzen a la xarxa de SIAD per fer, conjuntament amb els ens locals, un diagnòstic de la situació de l’atenció a dones i dissenyar actuacions que reforcin aquests serveis a tot el territori.

La reunió en el Consell Comarcal del Pla de l’Estany ha estat presidida per Francesc Castanyer i Campolier, president d’aquest ens, i ha comptat amb la participació de la consellera comarcal de Benestar Social, Ester Busquets Fernández, i el personal tècnic del SIAD comarcal.

Entre gener i juny el SIAD comarcal de Pla de l’Estany ha atès 102 dones i realitzat un total de 622 atencions. El 60% van ser ateses per trobar-se travessant situacions de violències masclistes. En tot l’any passat aquest servei va atendre 128 dones i va realitzar un total de 1.023 atencions.

Reunió Banyoles
Reunió a l'ajuntament de Banyoles

Seguidament, l’equip directiu de l’ICD ha realitzat la visita al SIAD de Banyoles, i ha mantingut una reunió amb la regidora responsable, Ester Busquets Fernández, i les professionals del servei.
Aquest SIAD de nova creació, ha atès 44 dones al llarg del primer semestre de l’any i ha desenvolupat una considerable activitat formadora en centres educatius on s’imparteix l’ESO, punts liles, etc.

Què fa un SIAD?

Els 107 SIAD que hi ha en el territori de Catalunya i que depenen dels ens locals, juntament amb els 5 punts #ICDObert de l’ICD, formen una  xarxa de 112 serveis on les dones poden trobar assessorament des de la proximitat, informació i orientació sobre els seus drets, serveis a l’abast i recursos.

Els SIAD hi són a les poblacions de més de 20 mil habitants, des d’on ofereixen serveis gratuïts d’assessorament psicològic i d’assessorament jurídic (consultes sobre processos de separació, custòdies d’infants, incompliments de convenis i règims de visites, situacions de discriminació o de violència masclista).

Les professionals d’aquests serveis també creen grups terapèutics, realitzen actuacions de sensibilització, organitzen accions formatives, desenvolupen polítiques de gènere i protocols per a l’abordatge de les violències masclistes en el territori on tenen influència.

Punt #ICDObert a les comarques gironines: Tel. 872 97 58 74 icd.girona@gencat.cat

2  

Imatges

Visita institucional al SIAD del CC Pla de l'Estany

Visita institucional al SIAD del CC Pla de l'Estany 210

Viisita institucional al SIAD de l'ajuntament de Banyoles

Viisita institucional al SIAD de l'ajuntament de Banyoles 291