Salut

Acte de signatura

El Departament de Salut i la Fundació Galatea signen un conveni per seguir garantint el suport emocional als professionals de la salut

query_builder   2 desembre 2021 17:36

event_note Nota de premsa

El Departament de Salut i la Fundació Galatea signen un conveni per seguir garantint el suport emocional als professionals de la salut

  • El conveni vol promoure la salut d’aquest col·lectiu especialment impactat per la pandèmia, per tal que reverteixi en el seu benestar i, conseqüentment, en la bona praxi i en la salut de la població en general
  • La col·laboració té en compte tres línies d’actuació: suport emocional individual, suport emocional a equips sanitaris i una experiència pilot adreçada a estudiants de ciències de la salut
Acte de signatura

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, i el president de la Fundació Galatea, Miquel Vilardell, han signat un conveni per donar continuïtat al Programa de suport emocional per a professionals de l’àmbit de la salut, amb la finalitat de vetllar i promoure la salut d’aquest col·lectiu especialment impactat per la pandèmia de COVID-19, per tal que reverteixi en el seu benestar i, conseqüentment, en la bona praxi i en la salut de la població en general.

Amb aquesta col·laboració es vol donar suport emocional i d’atenció a la salut mental dels professionals sanitaris, marcada per l’elevada responsabilitat de la seva feina i la sobrecàrrega de treball causada per la pandèmia, així com contribuir a combatre l’estigma que encara avui dia envolta aquest tipus de problemes.

La Fundació Galatea va ser creada l’any 2001 amb l’objectiu de vetllar per la salut dels professionals de la salut. Al seu patronat hi són presents tots els col·legis professionals de l’àmbit de la salut.

El Programa de suport emocional per a professionals de la salut es concreta en tres línies d’actuació:

Suport emocional individual

S’hi ofereix atenció psicològica i emocional als professionals de l’àmbit de la salut amb alteracions i trastorns mentals de tipus adaptatiu i/o reactiu a causa de l’impacte de la pandèmia. Aquesta atenció psicològica es pot fer efectiva de manera presencial o telemàtica, en funció de la gravetat o complexitat de cada cas, les quals determinen la continuïtat assistencial amb més o menys intensitat. L’accés a aquest servei s’efectua a través d’una unitat d’acollida específica a través d’un telèfon directe (900 670 770).

Des de l’inici de la pandèmia (març 2020) fins a finals de novembre de 2021, la Fundació Galatea ha atès 1.592 professionals a Catalunya i ha fet 6.740 intervencions. Els casos d’especial complexitat s’han atès a la Clínica Galatea, que ha incrementat en un 30% la seva activitat.

Suport emocional a equips sanitaris

Al llarg de la pandèmia s’ha consolidat una demanda d’intervencions provinent d’equips que treballen en organitzacions sanitàries (hospitals, centres d’atenció primària, establiments sociosanitaris, residències per a gent gran, etc.), que han viscut o viuen alguna situació estressant (reorganització, reestructuració, canvi en el lideratge, dol...) que els afecta emocionalment. El suport a equips té l’objectiu d’oferir eines per afrontar aquestes situacions col·lectivament.

Entre març de 2020 i novembre de 2021, s’han atès més de 50 equips i la demanda continua creixent.

Programa pilot per atendre i promoure la salut mental i emocional dels estudiants de ciències de la salut de les facultats de UVIC-UCC, UB, UAB, URV i UIC

En una primera fase seran estudiants de medicina. Aquest programa pilot inclou:

  • Protocol de detecció precoç i derivació
  • Formació dels referents a les facultats
  • Assessorament en el Pla de comunicació
  • Unitat d’Acollida
  • Suport emocional
  • Atenció dels casos d’especial complexitat a la Clínica Galatea
  • Intervencions col·lectives
  • Formació en gestió emocional, comunicació, treball en equips saludables

Un cop ja elaborat el protocol de detecció i derivació i formats els referents, es preveu que es podran atendre 50 estudiants en aquesta experiència pilot.

El Departament de Salut participarà i vetllarà pel correcte funcionament del procés d’avaluació i implementació del Programa fent el seguiment científic i tècnic periòdic que calgui a través de la seva participació en la Comissió de Seguiment i mitjançant les reunions que siguin necessàries amb l’equip directiu.

L’aposta per la salut mental en aquesta legislatura és clara i, a més d’anar acompanyada d’un increment del pressupost, es potenciaran estratègies des de tots els àmbits amb un abordatge preventiu, enfocat a la comunitat i orientat a la recuperació de les persones per aconseguir un canvi en l’atenció fent-la més accessible, proactiva, propera, resolutiva i longitudinal. Aquesta col·laboració va en la línia de reforçar els recursos dedicats als professionals, tenint cura del seu benestar emocional i oferint-los el suport adequat, fets prioritaris per a aquest període més immediat.

1  

Imatges

Signatura

Signatura 2524

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia